Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Aji keshi (Ajikeshi), Aji nokori, Aji waru, Aji warui, Ajiwai ga aru, Aki-san-kaku, Aki-sumi, Akushu, Amai

Aji keshi (Ajikeshi) – Mutare care anulează, strică ajiurile bune în  mod   inutil. În diagramă este prezentat un foarte cunoscut caz de aji keshi. Dacă negrul împinge la 1 albul răspunde la 2, eliminînd astfel potenţialul unei mutări negre în A, mai tîrziu, care ar avea scop de, să zicem, extindere de la un grup din celălalt colţ. Cu schimbul 1-2, mutarea e valabilă doar ca extindere, fiind practic o mutare gote, dar fără piesele 1 şi 2, A realizează pe lîngă extindere şi o ameniţare de a pătrunde în teritoriul albului, mutînd la 2 sau în zonă. Cu alte cuvinte, negrul a vîndut posibilul sente al mutării A pentru un punct cîştigat în secvenţa 1-2.

Aji nokori – Aji, potenţial rămas.

Aji waru – Aji, potenţial rău.

Aji warui – Formă care conţine slăbiciuni, aji rău.

Ajiwai ga aru – Apetisant.

Aki-san-kaku  –  (triunghi  gol):  Trei  pietre de aceeaşi culoare, conectate, aşezate în formă de triunghi şi care au o formă proastă. Noţiune opusă lui guzumi, caz în care, deşi sunt  tot  trei  pietre    de  aceeaşi  culoare, conectate, aşezate în formă de triunghi, au totuşi formă bună.

Aki-sumi – Un colţ de tablă, în care nu s-a plasat nici o piatră. Acestea sunt zone largi de maximă prioritate în fuseki, deschiderea partidei.

Akushu – Mutare greşită.

Amai – Literal, dulce.

1:Mutare, nu atît slabă, ci moale, generoasă, insuficient de severă. Mutare care nu foloseşte pe deplin potenţialul poziţiei.

2:Insuficient, adeseori folosit ca referindu-se la teritoriu, precum în fraza, ji ni amai, care înseamnă, a nu lua suficient teritoriu.

3:Umflat, cînd e vorba de ranguri

 

Categories: Dicţionar Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmează

Abonează-te

Dacă vrei să fii anunțat pe mail cînd apare un articol nou, Abonează-te

Articole recente

Arhive

Categorii