Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Maestrul de Go Yasunari Kawabata – 1951

Maestrul de Go  de Yasunari Kawabata probabil își are locul în categoria Resurse, și nu în Goul în cărți și filme, unde Goul apare deseori doar ca decor. Ca și Jucătoarea de Go, această carte are Goul prezent ca personaj.

Romanul a apărut mai întîi în revista Shincho în 1951, iar în 1954 a apărut sub formă de carte. Titlul original este Meijin. În 1964 cartea îi aduce autorului Premiul Nobel pentru literatură  după care este tradusă în numeroase limbi. În 1986/1987  apare și la noi într-un almanah intitulat cartea jocurilor de Gheorghe Fețeanu și Gheorghe Păun, traducere de Flavius Florea.  În 2007 este publicată de Editura Humanitas.

Șapte ani mai tîrziu apare ediția a doua.

Deși romanul este catalogat ca ficțiune, acțiunea redă întîmplări reale, mai precis ultima partidă a lui Shusai Meijin contra lui Kitani Minoru. Nu voi intra în detaliile din roman, cartea fiind disponibilă în librării, dar voi prezenta aici partida pentru cei ce vor să aibă diagrama în față în momentul lecturii.

Pe de altă parte, cartea fiind celebră, a primit recenzii din plin de la destui care sînt chiar pregătiți în domeniu, (chiar și o seară japoneză)(video) recenzii neinteresante pentru cei ce cred că a analiza o piesă literară e ca și cum ai scoate o piersică din gură pentru a vedea cum arată. Mai explicit o spune Iulian Dragomir în DespreGo. El puncteaza perfect ideea că trebuie să citești cartea fără influențele unei recenzii. Dar pentru cei care chiar găsesc recenziile utile, prezint o serie de linkuri către cîteva dintre ele care mi-au căzut sub ochi.

(PS articol nefinalizat- lista de mai sus trebuie periata)

 

Cele mai multe informații au fost preluate de pe Senseis, unde pot fi citite multe alte detalii.

 

 

 

 

 

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te

Dacă vrei să fii anunțat pe mail cînd apare un articol nou, Abonează-te

Articole recente

Arhive

Categorii