Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Inteligența artificială termină anul în forță

Cu siguranță 2016 va rămîne în istoria Goului ca un jalon, o piatră de hotar între era de dinaintea roboților și era roboților. Surprizele de proporții s-au ținut lanț. Cu toții le știm, Fan Hui, primul pro învins categoric, Lee Sedol  de asemeni, cu toate că a reușit să smulgă o victorie.

Apoi vine tare din urmă și DeepZen care deși nu l-a învins pe Gho Chikun, a arătat că AlphaGo nu este o excepție.

Și acum la doar o zi înainte de sfîrșitul anului apare o știre care spune că trei roboți prezenți pe Tygem în liga profesioniștilor i-au cam tăvălit pe cei de top. Mai precis,

  • un program dezvoltat de chinezi a cîștigat majoritatea dintre cele 30 de partide jucate.
  • DeepZen a învins în 56 din cele 61 de partide jucate, adversarii fiind 9 dan pro de tărie medie sau mai slabi.
  • Master(P)”  învinge în toate cele 20 de partide, de două ori contra lui #Ke_Jie, alte două ori contra lui #Park_Junghwan, și alți profesioniști tari. De menționat că Ke Jie este pe primul loc în rating, iar Park Junghwan este pe locul trei după AlphaGo. Ceilalți fiind în top 100 sau pe aproape. Lian Xiao, locul 12, Xie Erhao locul 32, Meng Tailing locul 38, Yu Zhiying locul 71, Han Yizhou locul 185

Pe lifein19X19 apare o discuție în care se confirmă știrea printr-o postare a lui Ali Jabarin 1p care fiind prezent la Cupa Limin, spune că a rămas lipit de Tygem urmărind partidele și era în întîrziere pentru ceremonia de deschidere. Se întîlnește cu Ke Jie, de asemeni întîrziere, cu o figură puțin șocată, repetînd…  „e prea tare…”

Cunoscătorii limbii chineze pot citi mai multe în acest articol

De asememi pe pe Reddit este o discuție unde apar mai multe detalii, unde aflăm că deja s-au mai jucat zece partide, toate terminate cu victoria botului. Două fiind de asemeni iar contra lui Park Junghwan. E drept una a reușit să o piardă cu doar jumătate de punct. Partidele sînt jucate cu 20 de secunde byoyomi deci sînt foarte rapide, dar totuși,  așa o serie de victorii împotriva celor mai tari profesioniști este cu totul remarcabilă. Mai jos aveți partidele publicate pînă acum.

 

Download SGF

 

 

Download SGF

 

 

Download SGF

 

 

Download SGF

 

 

Download SGF

 

 

Download SGF

 

 

Download SGF

 

 

Download SGF

 

 

Download SGF

 

 

Download SGF

 

Ke Jie

 

Download SGF

 

Ke Jie

 

Download SGF

 

 

Download SGF

 

 

Download SGF

 

 

Download SGF

 

 

Download SGF

 

 

Download SGF

 

 

Download SGF

 

Park Junghwan

 

Download SGF

 

Park Junghwan

 

Download SGF

 

Actualizare

Alte 7 partide care cică ar fi continuarea celor 20 de victorii, dar văd că se spune Magist(P), nu Master(P) Ba chiar văd că și în primele 20 apare cînd magist cînd magister, o fi doar o chestie de traducere.

 

Download SGF

 

 

Download SGF

 

 

Download SGF

 

 

Download SGF

 

 

Download SGF

 

 

Download SGF

 

Park Junghwan

 

Download SGF

 

Park Junghwan


Actualizare, povestea a mai continuat cîteva zile, în aceași ritm, botul a rămas neînvins și anonim. Ba s-a pus și un remiu de cîteva zeci de mii de dolari pentru cel ce va reuși să învingă primul pe misteriosul bot. Între noi fie vorba premiul părea cam mic avînd în vedere că avizați erau titanii Goului contemporan.

Nu am aflat încă dacă a reușit cineva să ia premiul, dar azi misterul a fost spulberat. Deși erau multe speculații că ar fi AlphaGo, majoritatea presupunerilor veneau pe ideea că e un bot dezvoltat de chinezi. Motivațiile erau că nu ar fi stilul lui AlphaGo, și că Google nu face genul ăsta de experiențe.

Demis Hassabis ne ciripește că e totuși AlphaGo

Categories: Computer Go Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive