Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Gomahashi-te, Goken-biraki, Gomoku-nakade, Gosei, Gote

Gomahashi-te – Mutare capcană, vezi hamete.

Goken-biraki – O extensie de 5 spaţii, formație care este uşor de invadat, dar este o bună schiţare de teritoriu. Această extensie poate fi potrivită dacă prima piatră nu are nevoie de suport imediat.

Gomoku-nakade –  Mutare care ucide un grup cu 5 libertăţi interioare, ocupînd punctul vital. Aici translatorii s-au cam  bîlbît. Ba e formă de ochi cu 5 puncte care moare dacă adversarul mută, ba e formă moartă de 5, dar diagrama arată un gomoku cu punctul vital marcat, fără piesă inamică în punctul respectiv.

Gosei – Sfînt al Goului, termen aplicat lui Honinbo Dosaku şi Honinbo Shusaku. Cu o ocazie aplicat şi lui Yowa. Acum este numele unui turneu al ziarelor japoneze. Vezi şi Kisei.

Gote – A pierde iniţiativa, a muta ultimul. Mutare care nu necesită răspuns. Mutare defensivă. . Pronunţată „go-teh”.  Literal „mutare următoare”. Din punctul de vedere al unui jucător, descrie oricare din următoarele:

  • o mutare care pierde iniţiativa, din moment ce nu necesită un răspuns imediat al oponentului, deci oferindu-i lui sentele, iniţiativa.
  • situaţia de a fi pierdut iniţiativa, jucînd o mutare sau o secvenţă care nu necesită un răspuns, deci terminînd în gote.
  • o poziţie, unde a muta înseamnă pierderea inţiativei.

Exemplul din diagramă, de sfîrşit de joc, ca poziţie este gote pentru negru, ca mutări secvenţa  1-3 este gote, iar ca  situaţie, negrul sfîrşeşte în gote. Deşi gote are conotaţii negative, şi mutările non-gote sînt de preferat celor gote, a juca o mutare gote, nu este obligatoriu o greşeală. Orientativ, o mutare gote poate fi cea mai bună mutare, dacă valorează mai mult decît dublu comparativ cu cea mai bună secvenţă sente disponibilă, prin numărare “deiri” a urgenţei, sau simplu, mai mult decît a mutării sente prin numărare miai.  Acest tip de calcul este tipic sfîrşitului de joc, yose.

Categories: Dicţionar Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive