Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Haya-go, Haya-iki, Hazama, Hazama-tobi. Hazusu, Hebo, Hebokosumi

Haya-go – Partidă rapidă. Partidă jucată intr-un timp scurt. Bliţ.

Haya-iki – A face viaţă rapid.

Hazama: O definiţie prezintă scurt noţiunea ca fiind punct de echilibru (presupun că e o greșeală), iar alta spune că este deschiderea lăsată de o extindere diagonală peste un punct, numită hazama tobi.

Hazama-tobi – Aici toată lumea e de acord. Săritura la distanţă de o intersecţie pe diagonală. Identic cu chikiri tobi. Are un defect evident permiţînd adversarului să separe cele două piese dar poate fi o mutare puternică în anumite circumstanţe. Mai este numită şi mutarea/săritura/pasul elefantului, pentru că în şahul chinezesc elefantul se mută în acest mod.

Hazusu – Termen rar întîlnit, tradus probabil nefericit ca ferire sau retragere, aşa că mă voi limita la a prezenta diagrama. După Negru 1, alb 2 este hazusu. Albul preferă să cedeze negrului ceva teren, decît să facă evidenta dar greoaia extensie la A, sau hane la B, care l-ar invita pe Negru să joace C.

Hebo – Neîndemînatec. Folosit in expresii precum hebo go, joc de începător. La fel ca heta. Cîrpăceală.

Hebokosumi – Diagonala pămpălăului, se referă la o mutare diagonală ineficientă precum în diagramă unde o împingere la A, sau o săritură ar fi fost mai bine. Evident, piesele nu pot fi tăiate, dar pot sfîrşi ca un triunghi gol, pot fi ţinta unui atekomi, pot suferi din lipsa de libertăţi, se mişcă prea încet, sau pur şi simplu mutarea e lipsită de vigoare.

Categories: Dicţionar Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive