Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

AlphaGo Teaching Tool

Pe românește asta ar însemna unealtă didactică de la AlphaGo. Prefer titlurile românești, că doar asta e limba cititorilor noștri, dar traducerea asta mi se pare cam seacă, și pentru că nu găsesc ceva mai potrivit, o voi lăsa așa pentru moment. Un cuvînt două în engleză trebuie să învețe oricine.

Se pare că această unealtă a fost promisă de ceva vreme de către DeepMind, pentru că apariția ei a fost acompaniată de multe urale. Mie mi-a scăpat această promisiune, și motivul e evident, nu îmi mai arde de învățat. Dar acum că a apărut, hai să vedem despre ce este vorba.

Unealta este disponibilă pe situl DeepMind, poate fi accesată gratuit, și ne oferă posibilitatea de a analiza 6000 de deschideri recoltate din 231075 partide. 75 de partide sînt produse de AlphaGo. 15 în competițiile oficiale și 60 online sub numele de Master. Alte 101000 sînt partide profesioniste dintre anii 1960 – 1990 preluate de pe  GoBase și anii 1980-2017 preluate de pe Go4Go, plus 130000 partide de nivel 9 dan dintre 2013-2016 preluate de pe foxwq. Această aplicație a fost dezvoltată de Aja Huang, Fan Hui și Lucas Baker. Playerul folosit este WGo.js

Aspectul și opțiunile sînt cît se poate de minimaliste. Începi cu tabla goală, unde ai de ales între opt mutări, una în tengen și șapte în colț. Alegi mutarea pe care vrei să o studiezi, și apar opțiunile pentru mutarea următoare. Fiecare dintre aceste opțiuni este evaluată cu probabilitatea victoriei din perspectiva negrului. Dacă am înțeles bine, dacă negrul este la mutare o probabilitate mai apropiată de sută e de preferat, iar dacă e albul, probabilitatea mai bună e cea apropiată de zero. Mutarea preferată de AlphaGo este de fiecare dată marcată distinct față de celelalte opțiuni. Atenție, nu întotdeauna cea mai bună cotată mutare este cea preferată.

Deci cam asta este tot. Pe undeva este asemănare cu Josekipedia unde putem alege între diferitele variante de joseki, dar care în plus are explicații despre mutări, nu o evaluare probabilistică de victorie. Și din cîte rețin mai există astfel de unelte online, una la care mă uitasem cîndva parcă avea listată pe o coloană numele celor ce au ales acea mutare și posibilitatea de a accesa partida respectivă. Nu mai rețin unde am văzut, dar ceva asemănător văd că este la http://fuseki.info. Aici partida apare doar cînd secvența devine unică și nu mai e comună mai multor partide din baza de date folosită. Aici nu e indicată probabilitatea ci procentul de jucători care au preferat mutarea aia, deci nu e tocmai o indicație că mutarea e mai bună, ci indicație că majoritatea o consideră mai bună. Din punctul ăsta de vedere, ceea ce oferă AlphaGo este mai valabil.

Din cele cîteva comentarii apărute pînă acum, impresia generală este una cumva de dezamăgire. Lumea se aștepta la cine știe ce unealtă miraculoasă. Dacă AlphaGo este un miracol în sine, oamenii se așteaptă să puiască alte miracole. Oricum, este ceva gratuit, așa că pretențiile sînt nejustificate.

Dar chiar și pentru ceva gratuit, dacă vreun detaliu nu e în regulă, cred că merită punctat. Logoul paginii este ”Let the AlphaGo Teaching Tool help you find new and creative ways of playing Go.” Deci cum s-ar zice pe la noi, ajută-te cu unealta asta găsind moduri noi și creative de a juca Go. E adevărat, AlphaGo a scos pe piață mutări noi și creative, dar aici nu e nimic nou și nici creativ, pentru că sînt partide deja jucate și adînc analizate. Nimic nou sub soare.

Și dacă tot sînt la capitolul critică, hai să ne amuzăm pe o chestie care e doar adiacentă acestei știri, nu apare pe pagina DeepMind. Postarea apărută pe FaceBook apare însoțită de imaginea unei poziții de Go, dar în care o piesă este în poziție ilegală 🙂

O ultimă critică minoră ar fi că secvențele din partide sînt scurte, 20 de mutări, 30 de mutări pentru partidele jucate de AlphaGo.

 

Categories: Resurse Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te

Dacă vrei să fii anunțat pe mail cînd apare un articol nou, Abonează-te

Articole recente

Comentarii recente

Arhive

Categorii