Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Goul și influența asupra activității cerebrale

Despre acest subiect am mai scris în cîteva rînduri.

Este Goul mai benefic pentru creier decît șahul?  și

Goul şi creierul, subiect sub lupa rezonanţei magnetice.

fiind două exemple.

Iată că acum apare un nou studiu. Baduk (the Game of Go) Improved Cognitive Function and Brain Activity in Children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder

Studiul, făcut public într-un articol numit, Baduk (Jocul de Go) a îmbunătățit funcția cognitivă și activitatea creierului la copii cu ADHD, (Sindromul deficitului de atenție și hiperactivitate), și este semnat de Se Hee Kim,1 Doug Hyun HanYoung Sik LeeBung-Nyun KimJae Hoon Cheong și Sang Ho Han.

  • Obiectivul studiului

Simptomele ADHD sînt asociate cu un deficit al funcțiilor executive. Autorii au bănuit că jocul de Go prin antrenarea unor multitudini de aspecte ale funcțiilor congnitive ar putea fi benefic copiilor cu ADHD.

  • Metodologie

Au fost testați 17 copii care nu au fost tratați medicamentos, comparativ cu un alt grup de 17 copii de aceeași vîrstă 9 – 11 ani. Copii au jucat Go sub supragherea unui instructor timp de două ore de cinci ori pe săptămînă, timp de patru luni. Înainte și după sfîrșitul perioadei copii au fost testați pentru simptome clinice, funcții cognitive și electroencefalograme, după șase sisteme de testare.

  • Rezultate

Au fost înregistrate îmbunătățiri semnificative în scorul total (ARS) și scorul privind lipsa de atenție, dar nu au fost vizibile schimbări semnificative în scorul pentru hiperactivitate. Au mai fost înregistrate îmbunătățiri privind alte aspecte, dar rezultatele sînt detaliate prea tehnic pentru cititorul neinițiat.

  • Concluzii

Concluzia finală este că îmbunătățirile la nivel general au fost remarcabile, și grupul de cercetători sugerează că practicarea Goului de către copii cu ADHD ajută prin activarea funcțiilor prefrontale și a funcțiilor cognitive.

Detaliile prezente aici sînt cele din rezumatul studiului, articolul fiind mult mai stufos și plin de date și diagrame, care evident au înțeles doar pentru cei cu pregătire în domeniul respectiv.

Acest studiu a fost posibil datorită unui grant oferit de Korean Health Technology R&D Project, Ministry of Health & Welfare, Republic of Korea (A120013).

 

 

 

 

Categories: Diverse Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te

Dacă vrei să fii anunțat pe mail cînd apare un articol nou, Abonează-te

Arhive

Categorii