Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Go în Europa Antică?

O descoperire arheologică recentă a dat apă la moară jucătorilor de Go din Europa.

Au fost publicate articole în mai multe publicații de specialitate. Online, prima menționare se pare a fi în Spectatorul Slovac. Articolul este vizibil doar parțial, pentru că este o publicație cu taxă. Alte versiuni alte știrii apar în Smithsonian și The History Blog.

Este vorba despre un joc descoperit descoperit recent în mormîntul unui aristocrat mercenar care a bîntuit continentul prin secolul patru în slujba unui imperiu roman în cădere.

Jucătorii de Go entuziaști au început să viseze că este vorba de Go, avînd în vedere că tabla are … aproape 17 linii, ceea ce duce cu gîndul la versiunea antică a Goului, cea de 17X17.

Dar privind mai atent observăm că este vorba de 16 linii. Asta pe latura unde liniile sînt vizibile. Pe cealaltă latură unde liniile sînt prea vagi, nici vorbă de 16, tabla fiind rectangulară, putem deduce că este un număr de aproximativ zece linii. Sînt deci multe indicii că este vorba de ceva apropiat jocului numit  Latrunculi sau Ludus latrunculorum joc cunoscut în acea zonă a istoriei, e drept într-o variantă cu o tablă mai mică.

Categories: Diverse Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te

Dacă vrei să fii anunțat pe mail cînd apare un articol nou, Abonează-te

Arhive

Categorii