Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Carbon Modificat (2018)

Via Facebook, de pe situl AGA, aflăm de un nou film ce conține scene cu Go.

Este vorba de Altered Carbon, produs și difuzat recent de Netflix.

Filmul, este de fapt un ”serial” în zece episoade, ghilimelele fiind pentru faptul că toate cele zece episoade au fost difuzate în aceeași zi, 2 februarie.

Nota de pe IMDB, 8,4 este meritată, fiind un film reușit. Ideea, generoasă, probabil putea oferi mai mult. Practic este un film polițist îmbrăcat cu un decor futurist și cu ideea unei societăți unde cei bogați sînt nemuritori prin salvarea memoriei și implantarea ei într-n nou corp, clonă, sau chiar altă persoană. Ideea nu este nouă, dar este reactualizată de avansul tehnologiei, care promite că în numai cîteva decenii copierea memoriei va fi o realitate. Ciudat la această idee, este că promotorii ei chiar cred că este vorba doar de avans tehnologic, după care omul va fi nemuritor. Personal, eu văd doar o nouă formă de religie. Chiar dacă memoria va fi copiată, conștiința, persoana nu va fi. Noua entitate va fi efectiv o nouă persoană, așa cum o clonă nu este originalul chit că este identică, și așa cum o fotografie sau un film nu este persoana înregistrată.  Acest adevăr este dovedit și prin duplicarea persoanelor, cînd există doi ”eu”, ceea ce este irațional, fiind vorba de două identități diferite. Realitate ”dovedită” într-un alt film pe aceeași idee The 6th Day (2000) în care personajul se întîlnește cu sine însuși, de fapt o clonă cu copia memoriei sale.  Acolo clona se simțea ca persoana originală, pentru că nu simțea nici o diferență, singura ciudățenie fiind că la un moment dat nu știa cum a ajuns acolo unde era. Dar discuția cu originalul a relevat cine e și cine nu e real.

În Carbon Modificat acțiunea este mai complexă, pe scurt fiind vorba de un fost soldat, înviat pentru a fi pus să rezolve un caz polițist, mai precis, un omor. În episodul al șaptelea, rememorînd parte din trecutul său, îl vedem în vremurile sale de glorie, parte a unui grup de rebeli care vor să salveze omenirea. Scena se petrece într-o peșteră unde joacă o partidă de Go cu sora sa.

Pe masa din lemn prelucrat sumar vedem un goban portabil, din hîrtie, pînză sau un alt material flexibil și piese de format japonez.

Poziția este realistă, dovadă că acolo cineva știa să joace Go.

Dar dacă ne uităm atent la goban vedem o ciudățenie majoră. Este evident destinat începătorilor, pentru că are liniile și coloanele marcate. Dar marcajele sînt plasate aiurea. Numerele sînt orientate pe ambele laturi către un singur jucător, celălalt fiind nevoit să le vadă pe dos. Literele, chiar mai rău, sînt orientate în lateral. În plus, ultima literă este T nu S cum vedem la unele gobanuri făcute de necunoscători. Dar ciudat, litera eliminată nu este I ci J.  Chiar sînt curios dacă acest goban a fost manufacturat local de cei ce au produs filmul, sau este produs pe scară mai largă și ajuns din întîmplare și pe platoul de filmare.

Undeva în episodul nouă, Goul revine cu o nouă scenă unde un alt personaj este în fața gobanului, și plasează o piatră pe care o ține ca pe o gălușcă.

În ultimul episod Goul apare chiar de două ori.

Prima dată într-un decor luxos unde vedem un goban pe măsură, din lemn masiv.

Piesele ca și pînă acum sînt japoneze.

Și la un moment dat chiar se face o referire la Go, cu privire la un personaj care fiind o piesă de sacrificiu trebuia eliminat de pe tablă.

Poate chiar și a doua oară cînd se vorbește de eliminarea unul cîte unul a lucrurilor care te fac slab.

După cum vedem, gobanul a stat în prim plan un timp destul de îndelungat.

După care cei doi chiar se și bat un pic în jurul gobanului.

Cei doi sînt aceeași din prima scenă, eroul principal și sora sa. Dacă sare în ochi că atunci avea figură de japonez iar acum nu prea, da ați ghicit, resuscitarea a fost făcută folosindu-se corpul altcuiva, un polițist corupt și nu tocmai norocos.

Se vede că respectau Goul, pentru că deși era o luptă aprigă, pe viață și pe moarte, piesele au rămas neatinse.

Spre final, Goul mai apare succint, și vedem un set interesant și un început de partidă ce se desfășoară între eroul principal și dublura sa.

 

 

 

 

 

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te

Dacă vrei să fii anunțat pe mail cînd apare un articol nou, Abonează-te

Arhive

Categorii