Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Sînt șahiștii mai agresivi decît noi?

Acum mai bine de o lună am urmărit o discuție provocată de un articol în care se comparau șahiștii cu jucătorii de Go din punct de vedere comportamental.

Nu eram tocmai sigur dacă se merită să preiau subiectul. Dar prin prisma recentelor răbufniri organizatorice la nivel federal, ale căror urmări le putem vedea pe pagina de FB a FRGo, văd că subiectul merită să fie discutat.

Discuția, deasemeni purtată pe omniprezentul FB a fost provocată de un articol, Weiqi (Go) Versus Chess publicat de bloggerul de șah Michael Bacon.

Cel ce a prezentat articolul, comentează:

Unii dintre voi s-ar putea bucura să citească acest articol publicat de bloggerul de șah Michael Bacon. Descriindu-se diferența dintre jucătorii de sah si jucătorii de Go, el scrie:

„Din experiența mea, jucătorii  de Go sînt mult mai prietenoși și mai politicoși decît jucătorii de șah, care sunt predispuși atît la limbaj abuziv, cît și la îngîmfare după o victorie. Acest lucru este valabil mai ales pentru jucătorii de club și jucătorii mai tineri. Am cunoscut cîțiva jucători de șah excelenți, care erau chiar țăcăniți, de fapt chiar mai mulți.

„Experienta mea cu jucătorii Go nu a fost asemănătoare.  Jucătorii de Go sînt aproape întotdeauna  oameni de succes si bine ajustati în afara Goului. Jucătorii  de Go sînt dispusi să spună cu sinceritate ca au savurat o partidă pe care tocmai au pierdut-o. Nu rețin vreun jucător de șah care să fie la fel de grațios „.

Cît de adevărat.

Ăsta este citatul lui Robert, articolul inițial fiind mai complex, și axat nu doar pe acest aspect.

Nu cunosc lumea șahului deci nu pot confirma afirmațiile, dar pot confirma că în ceea ce privește jocul, relațiile cu privire la jocul în sine, opinia despre jucătorii de Go este corectă. N-am văzut jucători îngîmfați, indiferent de cît de tari sînt, cu excepția unor copii, care evident fiind la început, nu și-au însușit încă filozofia Goului.

Totuși, în relațiile care se depărtează de joc, e vorba în principiu de organizare a concursurilor și a activității în general, dar mai ales la nivel federal, treburile nu stau tocmai la fel.

Acum nu știu, agresivitatea are și ea rolul ei, că dacă ești prea blînd.. ăăă voiam să zic bleg, îți mănîncă din traistă cîinii. Dar cert e că dacă nu o folosești cu măsură, ieși păgubit.

Un detaliu care a atîrnat greu în favoarea publicării acestui articol este reușita jucătorilor de șah gălățeni de a introduce șahul ca disciplină de studiu curentă în cadrul facultății de sport. Am prezentat aceasată știre în articolul precedent. Deci sînt ei mai sălbateci și nestăpîniți, dar au reușit ceva cu adevărat remarcabil.

 

Categories: Diverse Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive