Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Lupta cu timpul

Titlul acestui articol este puțin alături de ideea lui, legătura dintre titlu și subiect fiind una alambicată.

Noi, cei care promovăm Goul, ca de altfel toți cei ce își promovează pasiunea, sînt în luptă aprigă cu multe forțe văzute și nevăzute pentru timpul ”victimei” căreia îi dorim binele.  Publicul nostru țintă este elevul, elev care este și ținta profesorilor. Fiecare profesor consideră că materia sa este cea mai importantă, și în consecință pe lîngă orele alocate în școală îl încarcă pe elev cu teme pentru acasă. Teme care îi vor reduce din timpul liber, și de care elevul nu are nici un chef. El vrea să se joace. Ceea ce vrem și noi. Să se joace, dar în mod util. Din nefericire aici sîntem la concurență cu un alt inamic, de data asta un inamic real, nu doar un competitor din aceeași tabără cu noi, așa cum e profesorul. Inamicul este industria distracției asociată cu cea a publicității. Entertainment & advertising.

Am știut acest lucru înainte a a îmi fi explicat. Cum pot eu convinge pe cel mic să aibă răbdare să învețe chestii care nu îl interesează ca să poată ajunge la satisfacțiile supreme ale Goului cînd concurența îi oferă satisfacție instant. E drept una găunoasă. Cum să îl convingi pe om să sape după diamante cînd el se mulțumește cu pietricele colorate?

Această prezentare TED oferă explicații într-un mod mai științific.

 

 

Există de ceva vreme discuții despre cît de malefic este calculatorul, sau telefonul sau facebookul. Am contrazis mereu această opinie, pentru că toate acestea sînt tehnologii, și nu sînt malefice sau benevolente ci doar unelte care pot fi folosite în mod malefic sau nu. La fel ca presa sau televiziunea la vremea lor. Dar am fost conștient că manipularea propagată pe aceste canale este preponderent nocivă, prea puțini find cei dispuși să o folosească pentru scopuri nobile.

În prezentare se explică ce procedee exploatează tehnicienii pentru captarea atenției noastre. Se vorbește despre atenție, dar e vorba de timp. Cu cît te ține captivat mai mult cu atît îți ia mai mult din timp. Evident, timp pe care îl petreci pentru atingerea scopurilor celor ce te manipulează, nu pentru atingerea scopurilor tale. Ideea de bază a prezentării este că toți acești actori care concurează pentru atenția ta vor apela la tehnici din ce în ce mai subtile, pe care nu le mai percepi, pentru că nu sînt prezente la nivel conștient ci la niveluri mai adînci ale creierului, așa zisul creier de șopîrlă.

În concluzie, industria distracției și a publicității vor antrena din ce în ce mai mult creierul de șopîrlă în defavoarea celui mai evoluat. Exemplu shooterele, unde reflexele sînt mai importante decît logica. Acest lucru poate fi prezentat părinților, după care vor fi întrebați. Tu ce vrei pentru copilul tău? Să își antreneze creierul de șopîrlă, să devină o șopîrlă, sau vrei să joace Go?

Categories: Promovare Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te

Dacă vrei să fii anunțat pe mail cînd apare un articol nou, Abonează-te

Arhive

Categorii