Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Sudam

Este evident un film, și este despre Go.

Dar este în germană și nu am înțeles cam ce se vrea de la cel ce ar fi interesat să îl vizioneze. De fapt germană și coreană, pentru că tot filmul este un dialog mut între doi jucători, un 8 dan pro și un 4 dan amator. Este dialog mut pentru că cei noi nu dialoghează verbal ci prin intermediul partidei de Go, dar spectatorul aude gîndurile celor doi.

80 de minute durează tot acest duel verbal și goistic, în care vedem lupta dintre profesionistul Han-Su (45 de ani) din Coreea de Sud, care joacă după turneul ambasadei coreene cu Micha (18 ani), cîștigătorul concursului. Ca tînăr jucător profesionist, el a fost aclamat ca fiind foarte talentat si a avut parte de mare atentie in Coreea. Acum, la mijlocul anilor patruzeci, se confruntă cu o criză majoră în viața sa profesională. După o serie de înfrîngeri, el se gîndește la sfârșitul carierei sale de profesionist. Micha este un jucător tânăr și talentat care se confruntă cu o decizie majoră: să se pregătească pentru diploma de liceu sau să-și urmeze visul: să-și pună toată energia în studiul său pentru o șansă de a deveni un jucător profesionist în Coreea de Sud . Această partidă cu un profesionist coreean pentru Micha devine o confruntare interioară cu marea lui întrebare. Cu tot focul său, joacă ca și cum ar putea câștiga siguranța cu privire la viitorul său în acest joc. Han-Su, pe de altă parte revigorat de talentul și febra marelui adversar rememorează propriile sale zile de glorie și se întoarce la pasiunea sa pierdută pentru joc.

Ar fi interesant să putem urmări și dialogul, dar este hardsub, deci nu pot face traducere automată măcar.

La viteză am văzut că partida este totuși strînsă, dar nu m-am chinuit să și număr la final.  Căutînd mai multe detalii despre cei doi am văzut că în film Micha este numit Kunze Michael, dar pe EGD singurul cu acest nume este doar 8k. Și nici turneul ambasadei coreene nu am văzut să existe în 2011, dar este turneul ambasadei japoneze la care este pe locul doi, nu unu, Michael Budahn, nume ce apare în distribuție ca fiind cel ce joacă rolul lui Micha. Deci povestea este fictivă și nu reală.

Filmul are aproape șase mii de vizualizări, deci se poate spune că a cam fost văzut de mai toți jucătorii de Go din Germania, adică e un succes la ei.

Nu îmi rămine decît să aștept ca acest articol să fie citit de unul dintre noi, vorbitor de germană, care să comenteze acest film.

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmează

Abonează-te

Dacă vrei să fii anunțat pe mail cînd apare un articol nou, Abonează-te

Articole recente

Arhive

Categorii