Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Sudam

Este evident un film, și este despre Go.

Dar este în germană și nu am înțeles cam ce se vrea de la cel ce ar fi interesat să îl vizioneze. De fapt germană și coreană, pentru că tot filmul este un dialog mut între doi jucători, un 8 dan pro și un 4 dan amator. Este dialog mut pentru că cei noi nu dialoghează verbal ci prin intermediul partidei de Go, dar spectatorul aude gîndurile celor doi.

80 de minute durează tot acest duel verbal și goistic, în care vedem lupta dintre profesionistul Han-Su (45 de ani) din Coreea de Sud, care joacă după turneul ambasadei coreene cu Micha (18 ani), cîștigătorul concursului. Ca tînăr jucător profesionist, el a fost aclamat ca fiind foarte talentat si a avut parte de mare atentie in Coreea. Acum, la mijlocul anilor patruzeci, se confruntă cu o criză majoră în viața sa profesională. După o serie de înfrîngeri, el se gîndește la sfîrșitul carierei sale de profesionist. Micha este un jucător tînăr și talentat care se confruntă cu o decizie majoră: să se pregătească pentru diploma de liceu sau să-și urmeze visul: să-și pună toată energia în studiul său pentru o șansă de a deveni un jucător profesionist în Coreea de Sud . Această partidă cu un profesionist coreean pentru Micha devine o confruntare interioară cu marea lui întrebare. Cu tot focul său, joacă ca și cum ar putea cîștiga siguranța cu privire la viitorul său în acest joc. Han-Su, pe de altă parte revigorat de talentul și febra marelui adversar rememorează propriile sale zile de glorie și se întoarce la pasiunea sa pierdută pentru joc.

Ar fi interesant să putem urmări și dialogul, dar este hardsub, deci nu pot face traducere automată măcar.

La viteză am văzut că partida este totuși strînsă, dar nu m-am chinuit să și număr la final.  Căutînd mai multe detalii despre cei doi am văzut că în film Micha este numit Kunze Michael, dar pe EGD singurul cu acest nume este doar 8k. Și nici turneul ambasadei coreene nu am văzut să existe în 2011, dar este turneul ambasadei japoneze la care este pe locul doi, nu unu, Michael Budahn, nume ce apare în distribuție ca fiind cel ce joacă rolul lui Micha. Deci povestea este fictivă și nu reală.

Filmul are aproape șase mii de vizualizări, deci se poate spune că a cam fost văzut de mai toți jucătorii de Go din Germania, adică e un succes la ei.

Nu îmi rămine decît să aștept ca acest articol să fie citit de unul dintre noi, vorbitor de germană, care să comenteze acest film.

Actualizare. Prezentînd filmul pe forumul OGS s-a găsit un binevoitor care să spună cîte ceva despre dialogul filmului. Copiez mai jos recenzia sa. Este în engleză, dar goole traduce gratis.

Since I was asked what the picture is about, here comes a short summary.
As a German native speaker with no idea of Korean I had to rely on the German subtitles of K’s thoughts. I had the suspicion that sometimes he / she was mixed (son / daughter) and that the subtitle translation as a whole wasn’t too reliable.

Abstract:
A young German (G) and an older Korean (K) professional player have a game of Go. Not a single word is spoken between the two for the whole film. Just their thoughts are verbalised from the off. During the game both players think about the game (obvious) and aspects of their lives and parallels between their lifes and the actual game they are playing. The German guy starts confident, the Korean guy with a lot of self doubts. In the end K got his self confidence back. G makes the decision to become a professional Go player in Korea and hopes K would teach him while K ponders about the endurance and fighting spirit of G and thinks that he could become G’s Go teacher.

Minutes – Chapter

01 to 13 – Opening
Thoughts of the two players about the developing game.
K thinks that the online playing leads the different playing styles to adjust to each other.
G starts to think he can win and be a Korean professional.
Korean guy ponders about how strong is opponent is and that he needs some good ideas to beat his opponent.

14 to 27- Start of the battle
Both players ponder about the invasion in the top right corner and the other battle grounds.
G starts to have some doubts but keeps on thinking that offence will bring him victory.
K is getting more confident and thinks defensively.
At the end of the chapter with white’s move in the middle, G is really doubtful and K is confident.

28 to 40: Haengma
K thinks about his daughter who stopped playing Go after his divorce. Go doesn’t mean anything to him anymore after his daugher stopped playing. He thinks it is all his fault.
G knows he has to run with his group. In opposition to K’s thoughts he thinks that K never makes any mistakes.
While G keeps on thinking solely about the game before him, K philosophes about Ying and Yang, battles and peace, destiny, etc and draws conclusions about parallels between Go and life.

41 to 57: Fight for victory
Both players think about the game, where to profit, where to defend, where to connect, etc.
K is getting more and more confident, G more and more doubtful.
G wishes he could become a pro in Korea and would even neglect college for it.
G starts to think about his former female Go teacher who went back to Korea some when in the past and he makes plans to go to Korea, study Go there and meet her again.

58 to end: End game
The game is culminating and both ponder about who will win. G sees his territory dwindle, K gets more confident with every move and starts to think, that he isn’t that old yet and can get back to his former strength and his wife.
K distances himself more and more from his former obsession with Go.
G comes to the conclusion that he wants to become a professional Go player in Korea, K notices G’s toughness in this game and ponders about teaching G in Korea.
K wins by 2.5 points.

P.S.: While watching I loathed the underlying music all the time. :wink:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmează

 

 

 

               

Abonează-te

Dacă vrei să fii anunțat pe mail cînd apare un articol nou, Abonează-te

Articole recente

Arhive

Categorii