Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Surpriză în Campionatul European pe Echipe.

Era să zic surpriză de proporții, dar de fapt nu e chiar așa de surprinzător, era chiar de așteptat. Și mai era să zic surpriză neașteptată, de parcă surprizele pot și și așteptate. De fapt poate că da. Ne putem aștepta să luăm un punct de la un adversar mai tare. Dar ne putem aștepta să luăm un punct de la o echipă cu care nu am jucat încă?

Ei bine uite că s-a întîmplat. Israelul ne-a dat un punct. Nu, nu la tabla de joc, ci la masa verde. Israelul ne-a dat înapoi un punct care se pare că a fost furat de Italia, mai precis de jucătorul de la masa a treia, Carlo Metta care din jucător de Go s-a transformat în scrib. Adică în loc să își joace partida, se pare că a copiat mutările pe care le juca de fapt Leela.

În runda a patra, cineva din echipa Israelului urmărea partida mînă în mînă cu Leela, în ”scopuri educaționale”. Astfel a observat că mai toate mutările jucate de Carlo Metta erau cele sugerate de Leela. A fost sesizat arbitrul, care a analizat îndelung situația. Concluzia fiind anunțată patru luni mai tîrziu. Metoda aleasă a fost analizarea a zece partide jucate de Carlo Metta în aceeași perioadă de timp, observîndu-se o similitudine de 70-80% cu Leela. Alți jucători care nu s-au antrenat cu Leela, dar la același nivel de tărie, producînd o similitudine mai mică 40-60, iar cei antrenați cu Leela, 60-80, chestie de așteptat. Dar în partida incriminată similitudinea a fost de 98%. Destul de incriminator. Dar Carlo și prietenii săi susțin inocența. Unul aducînd informația că și partea israeliană a acelei partide seamănă suspicios de mult cu ce joacă Leela. Să fi folosit și ei programul, dar în mod mult mai prudent?

Subiectul a fost discutat îndelung pe FB și pe 19X19. Încă se discută. Dar rezultatul este că după cum s-a anunțat pe Pandanet, toate cele șapte partide ale lui Carlo au fost date pierdute și el suspendat din concurs pentru restul campionatului actual și al ediției viitoare.

Echipa Italiei a pierdut astfel patru victorii la tablă și două puncte în clasamentul general, căzînd pe ultimul loc. Oricum se pare că tot retrograda, deci nu e diferență. Dar punctul dat înapoi credeam că ne va ajuta, dar și Cehia a luat un punct înapoi așa că situația e neschimbată.

Ca outsider, nu am puterea de a apăra o parte sau alta, adevărul fiind eluziv în astfel de situații.  Dar am cam avut premoniție că nu par lucrurile în regulă. În articolul dedicat rundei în care Italia ne-a luat punctul, am remarcat suspiciunea că noile promovate cam smulg puncte de unde nu era de așteptat. Am remarcat că și Polonia era cam în aceeași situație.

Oricum, deși decizia a fost luată, raportul nu pare complet. Sînt curios și de analiza celorlalte partide anulate. Dacă sînt tot în procentul 70-80, se poate spune că respectivul s-a molipsit rău de tot de stilul Leelei, și că poate acel 98 a fost o coincidență cosmică, cauzată de o partidă calmă. Dar dacă da, acuzatul poate dovedi inocența jucînd partide supervizate și scoțînd aceleași procente.

Așteptăm urmarea.

Categories: Concursuri, Diverse Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmează

 

 

 

               

Abonează-te

Dacă vrei să fii anunțat pe mail cînd apare un articol nou, Abonează-te

Articole recente

Arhive

Categorii