Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Elf

Nu, nu am ajuns în Middle Earth, sau alt tărîm de povești fantastice. Sîntem încă în zona Goului, mai precis a Goului computerizat.

Este vorba de programul de jucat Go  al FB, care parcă joacă într-un spectru opus față de DeepMind în ceea ce privește abordarea acestui proiect. DeepMind a șarjat pe publicitate, a oferit o mulțime de informații, dar a și ținut sub cheie multe detalii care au ținut trează curiozitatea publicului.

FB, a păstrat tăcerea multă vreme, de credeam că practic nici nu lucrează la un astfel de program.

Acum un an sau doi au apărut ceva știri despre program, dar nimic concret precum partidele dintre AlphaGo și Fan Hui, Lee Sedol, Ke Jie. Sau poate nu am fost eu destul de interesat pentru a înțelege progresul FB în acest proiect.

Dar iată acum un anunț concret.

Facebook Open Sources ELF OpenGo

Programul produs de echipa FB este oferit la liber ca sursă deschisă. Ba mai mult, este oferit și modelul antrenat de ei. Deepmind a oferit la liber librăriile necesare pentru a crea propriile rețele neuronale, și principiile pe care a fost creat AlphaGo, dar nu modelele antrenate de ei. Dar se pare că FB a oferit totul la liber.

Sînt multe detalii pe care nu le înțeleg deci cu siguranță am zis și niște tîmpenii pe aici, deci oricine e interesat, poate deschide o discuție în comentarii pentru a lămuri cum stă treaba cu adevărat.

Cumva nici nu știu cum se cheamă programul. ELF ar fi Extensible, Lightweight Framework, cum s-ar zice cadru ușor, extensibil. Asta ar fi instrumentul pe care s-a creat programul, care de fapt s-ar numi ELF OpenGo.

Rezultatele par a fi spectaculoase, învingînd 4 profesioniști de top în zeci de partide la zero, dar și LeelaZero cu vreo 198-2. Totuși nu este clar dacă este mai tare decît AlphaZero, avînd în vedere că LeelaZero nu prea a confirmat că e mai tare ca AlphaZero, și că oricum a pierdut două partide.

Categories: Computer Go Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive