Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Cum să pierzi o partidă la 200 de puncte

Partidele în general se termină cu scoruri mici.

Asta pentru că la diferențe de rang se joacă cu handicap, și partida se echilibrează. În plus, dacă vezi că ești prea în urmă, cedezi. Profesioniștii au de regulă scoruri de unu două puncte. Așa vine vorba. De curiozitate am luat la întîmplare o colecție de 130 de partide. Și văd că 55 sînt la scoruri de pînă în 3,5 puncte. Alte 50 sînt cedate. Deci doar 25 au scoruri de 4,5 sau mai mult. Această verificare confirmă regula, deși sînt surprins de existența a cam multor partide cu scor mai mare decît komi. Una este chiar la 10,5 puncte.  Pentru un profesionist a pierde la zece puncte este o bătaie cruntă. Probabil nu a cedat pentru că nu a găsit un moment onorabil pentru a ceda și a trebuit să ajungă la numărare.

La noi începătorii, o partidă de zece puncte se cheamă o partidă strînsă.  Orice jucător decent poate vedeea cînd diferența este mai mare de 20 de puncte. Excepție la blițuri sau partide foarte încîlcite unde numărătoarea e dificilă.

A pierde la mai mult de 30 de puncte e jenant. Dar se mai întîmplă să pierzi și la mai mult de 100.

Mai jos este o partidă pierdută la peste 200 de puncte.

Partida nu este prezentată pentru a vedea cît de bine a jucat învingătorul, pentru că nu se pune problema asta. Nu se obține așa un scor pentru că joci tu bine, ci pentru că adversarul se îcăpățînează să joace exact ceea ce nu trebuie. Analizînd această partidă înveți ceea ce nu trebuie să joci.

 

Download SGF

 

Categories: Incepatori, Partide Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmează

 

 

 

               

Abonează-te

Dacă vrei să fii anunțat pe mail cînd apare un articol nou, Abonează-te

Arhive

Categorii