Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

O partidă complicată

Evident, este o partidă complicată pentru nivel de începător, pentru că un jucător capabil de a evalua poziția corect, cu siguranță vede greșelile majore, și poate cîștiga foarte simplu partida evitînd complicațiile la care s-a ajuns în final.

De asemeni, complexitatea e dată de faptul că nu este o partidă pozițională în care estimarea este mai importantă, ci este o poziție în care se luptă în multe semeaiuri, deci trebuiesc calculate secvențe lungi… complicate.

Mai jos poate fi văzută întreaga partidă, fără comentarii.

 

Download SGF

 

Negrul a jucat San Ren Sei, urmat de un joseki tsuke nobi clasic după care Albul a decis să intre în moyoul său. Evident, nu poate fi ucis deci soluția este să fie atacat pentru a construi zid spre centru, ceea ce se și întîmplă.

Albul decide să invadeze și pe colț, Negrul putînd alege în a face teritoriu pe latură ajutat de zidul tocmai construit, dar teritoriul nu pare suficient și decide să încerce să omoare împingînd pe Alb în acest zid. Dar Albul se scurge pe lîngă zid și reușește să scape la limită ajutat de o formă defavorabilă în zidul negru, care din tărie serioasă se transformă într-un grup care nu este încă viu. Dar lupta produce alt zid negru spre centru, e drept cam firav și presărat cu pietre albe.

Albul fuge cu aceste pietre deși mai indicat era să întărească mai întîi poziția de pe propria latură. Luptînd sub zidul inamic nu face decît să erodeze propriul spațiu de teritoriu. Nu ar fi păgubos avînd în vedere că latura Negrului este deja anulată, dar numai cu condiția ca grupurile fugărite să trăiască. Dacă mor, adversarul se alege și cu teritoriu și cu tărie care se transformă ușor în teritoriu fiind aproape de latura Albului care are acolo doar două pietre stinghere. Negrul atacat din toate părțile, la disperare se aruncă pe primul grup alb care a trăit în teritoriul său, atac absolut inutil și păgubos, pentru că e clar că nu poate reuși, dar în plus anulează amenințări de ko prețioase.

Grupul alb din centru scapă conectat de piatra din colțul de jos, grupul de pe latura de jos scapă și el la limită cu un teritoriu de patru în linie.

Dar Albul mai are un grup slab pe centru la luptă cu un grup negru slab. Deci Negrul nu are ce face decît să îl atace de la distanță, pentru că a se scurge spre latură în atac direct, clar ducea la înfrîngere.

După plasarea unui shimari pe latură, din care Negrul sacrifică o piatră, își duce planul la bun sfîrșit. Grupul alb este separat, dar pietrele negre tăietoare sînt slabe, situația e disperată. Dar pietrele negre tăietoare sînt ținute în clește de trei pietre albe tăietoare. Albul nu își permite să le facă vii în colțul de sus, pentru că Negrul ar mai face libertăți și ar putea captura grupul alb din centru. Asta îi permite Negrului să intre în colț și să îl lase pe Alb cu un singur ochi. E drept, o face cu riscul de a fi rămas cu mai puține libertăți la pietrele tăietoare, dar pentru că și piesele albe din centru au rămas fără libertăți, nu e problemă pentru că e seki temporar. Partida e terminată. Chiar dacă Negrul nu a făcut prea mult teritoriu pînă acum, aceste două grupuri albe moarte sînt suficiente.

Albul revine pe latura neagră, unde un grup nu este încă viu, și îl execută scurt. Vreo 20 de puncte recuperate, dar e insuficient. În plus pierde sente și Negrul se împinge pe ultimul colț care nu e încă disputat. Iese un ko în care se consumă ultimele orgolii. Pe parcursul koului Albul iese și mai păgubit pentru că Negrul profită de un aji urît, în care îi ia Albului mai mult decît koul din colț. Practic acest aji trebuia exploatat înainte de ko. Sau apărat de Alb înainte de a își proteja colțul mic și prăpădit.

În cele din urmă Albul dă un kodate de doar șase puncte, mai mult decît koul în sine, dar mult mai puțin decît ce are de pierdut dacă Negrul ignoră și ia koul producînd un dublu atari imens. Deci pierde și koul, iar pe deasupra din cauza acelui aji fructificat de Negru, poziția sa pe latură și colț e cu probleme mari. Albul se apără greșit,  Negrul profită și atacă dur. Lupta e un pic complicată și Albul pierde tot grupul, 30 de pietre, moment în care cedează.

Mai jos vedem poziția finală. O poziție cu mulți prizonieri, după o luptă în care aproape fiecare grup a fost în pericol la un moment dat.

Avînd în vedere că Albul, cel care a atacat inițial, a pierdut, și încă urît, putem folosi partida ca exemplu pentru sfatul că atacurile trebuie făcute cu prudență, și după o pregătire a terenului. În plus, poziția trebuie mereu construită cu atenție fără a lăsa în urmă ajiuri periculoase. E drept că adversarul poate are mult mai mult de pierdut pe moment, deci nu va profita de ele, dar cînd situația se calmează, aceste ajiuri costă insuportabil de mult.

 

Categories: Incepatori, Resurse Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive