Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

2018 Tencent World AI Weiqi Competition etapa a doua

Din nefericire acest concurs a fost prea puțin mediatizat în zona vestică.

Pe grupurile de Go au fost menționate deseori diverse partide care puteau fi urmărite în direct pe un sit chinezesc, printre multe alte partide, dar fără detalii în engleză.

De asemeni pe alt sit partidele apar comentate din plin cu diagrame și tot tacîmul, dar traducerea oferită de Google este dezastruoasă. Clasamentul a fost ceva ținut sub obroc, și doar într-un tîrziu am aflat rezultatul anunțat pe diverse forumuri de cei ce au putut urmări competiția în chineză tradusă în păsărească.

Primele patru locuri au fost ocupate de FineArt, după cum erau speranțele, urmat de Golaxy, ceea ce este o surpriză pentru cine nu știe cine este (un AI dezvoltat de „Golaxy” este Go AI dezvoltat de Shenke Technology Co., Ltd. care a introdus o tehnologie unică, cu care se poate juca orice versiune de Go. „Matricea stelelor” este un alt nume pentru Golaxy, iar numele „Rețeaua Stelelelor”, Golaxy vine de la asta. ) . Elf de la Facebook pe următorul loc, iar pe ultimul, AQ, care se pare că este Zen, o versiune a lui, sau cel puțin produs de aceeași echipă. Leela Zero care era printre favorite a ratat calificarea la mustață datorită unor probleme tehnice. În primul rînd este vorba de modul de transmitere a mutărilor care nu a fost direct între programe ci prin intermediul unor operatori umani, care au reușit să mute aiurea. Detaliul ăsta e absolut aberant, și nu îl prea înțeleg. Cum adică să fie misclick? Adică LeelaZero comunică o mutare, să zicem C4, dar operatorul mută C3, deci adversarul continuă partida cu C3, și na e mutare mai proastă Leela pierde. Dar tehnic cum poate Leela continua partida dacă poziția ei este cu C4 nu cu C3? Evident operatorul face undo și forțează Leela să joace cu o mutare pe care nu a făcut-o. Dar dacă se poate undo, de ce nu se dă undo la mutarea misclick?.

O altă controversă a fost pe tema resurselor hardware. Fiecare echipă a avut posibilitatea de a juca pe sistemul propriu, nu pe un sistem standard ca în prima etapă. Astfel, cei ce au putut veni cu un sistem mai performant au avut un avantaj care probabil a denaturat mersul competiției.

Mai multe detalii, și partide se pot găsi pe acest thread, sau în română pe GoForum, noutățile prezentate de Dan Amira.

La căteva zile după finalazarea etapei a apărut și un link către o pagină frumos construită, dar care nu poate fi tradusă de Google.

Mai jos o partidă dintre Leela și AQ, pe care Leela o cîștigă categoric.

 

 

 

 

Categories: Computer Go, Concursuri

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te

Dacă vrei să fii anunțat pe mail cînd apare un articol nou, Abonează-te

Arhive

Categorii