EXTRA: Doi frați din Bistrița, invitați în Japonia, pentru o partidă de GO specială, între altele

EXTRA: Doi frați din Bistrița, invitați în Japonia, pentru o partidă de GO specială, între altele

„Am fost paralizată de emoție, au mai apărut la televizor, au fost invitați în diverse emisiuni, dar niciodată într-una de o asemenea anvergură, în Tokyo, alături de maeștri care practică GO de când se știu… La noi în țară nu are un prea mare impact, dar, ca să vă faceți o idee – e ca și cum ar fi fost invitați să joace cu Simona Halep…!”, ne-a mărturisit emoționată Rodica Dobraniș, mama fraților Denis și Darius, aflați în aceste zile în Japonia, la Nikon Ki-in Sunmer GO Camp.

 

Sunt foarte curioși în legătură cu copiii din Europa de Est care practică acest joc, deși el nu este predat la școală, așa cum se întâmplă în Asia… Au aflat că Denis a câștigat un concurs important în Coreea și ne-au invitat acum în Tokyo… Am fost paralizată de emoție când am auzit… Au mai apărut la televizor, au fost invitați în diverse emisiuni, dar niciodată într-una de o asemenea anvergură, în Tokyo, alături de maeștri care practică GO de când se știu…”, ne-a mărturisit Rodica Dobraniș, adăugând că în țările asiatice acest joc se folosește practic în viața de zi cu zi, că există reguli și strategii pe care, dacă ți le însușești, poți să treci cu succes prin viață…

„În China, marile companii au în staff-ul tehnic oameni cu doctorate în Go, iar olimpicii care participă la olimpiadele de matematică sau fizică din Asia sunt toți jucători de GO – a subliniat Rodica Dobraniș care a recunoscut că nu își imaginează acum viața familiei ei – viața copiilor ei fără GO: „Nu știu ce ar fi ajuns fără acest joc… Ce a făcut GO-ul pentru copiii mei eu nu aș fi putut face niciodată pentru ei, ca părinte… Pur și simplu le antrenează mintea mai mult decât șahul, care are anumite limitări. Au învățat să piardă elegant, să aibă răbdare, i-am surprins concentrați câte 2, 3 ore în partide alături de adulți… Este senzațional…”, a mai povestit Rodica Dobraniș, amintind că totul a început la Palatul Copiilor din bistrița, acolo unde un om extraordinar – profesorul Teodor Vârtic coordonează un club de GO.

A fost o lună plină de călătorii, de altfel, pentru familia Dobraniș, care, la începutul lunii august, a fost și în Italia, în Pisa, la cel mai mare congres european de GO – un eveniment care a reunit, timp de două săptămâni, peste 1200 de jucători de Go din peste 40 de țări, cu precădere din Europa și Asia.

Denis și Darius Dobraniș au reprezentat Bistrița și România la Pisa, în calitate de concurenți și membri în echipa de seniori a României.  Jucători profesioniști din Japonia, China și Coreea au fost prezenți la Congresul European de Go din Pisa pentru a preda și a împărtăși din secretele celui mai vechi joc din lume, pentru a juca simultan partide cu ceilalți concurenți sau pentru a povesti și transmite din cunoștințele lor și celorlalți.

La doar trei zile după ce s-au întors din Italia, frații Dobraniș au pornit spre Japonia, pentru a participa la Nikon Ki-in Sunmer GO Camp – un eveniment de amploare care cuprinde activități si concursuri la care vor participa Denis și Darius Dobraniș, alături de zeci de alți participanți din America, Australia, Canada, Finlanda, Franța, Singapore, Malaysia, Germania și Japonia.

Intrigați și uimiți de performanțele lui Denis Dobranis, organizatorii i-au lansat provocarea de a juca o partidă specială, demonstrativă, împotriva unui foarte popular jucător de GO profesionist. Partida va fi transmisă la postul TV IGO-Shogi Cable TV Channel Studio. „Faimoși jucători de GO precum Antti Tormanen, Lukas Kramer sau Thomas Debarre au fost invitați în studiourile IGO-Shogi Cable Channel, în trecut. Este o imensă oportunitate și o amintire extraordinară pe care o veți păstra despre Summer Go Camp, Nihon Ki-in și Tokyo! Așteptăm cu nerăbdare să vă cunoaștem și să ne întâlnim la Summer Go Camp 2018!”, au transmis familiei Dobraniș inițiatorii acestei partide.

Am ajuns de câteva zile, din nou datorită băieților mei, în Țara Soarelui Răsare, pe tărâmul unor oameni care, pentru mine, sunt sinonimi cu extratereștrii. De trei zile am luat Japonia la pas, am lăsat Internetul și am intrat în lumea reală, japoneză. După un drum extrem de lung, un zbor de 15 ore, ne-am pus pe hoinărit. N-am mai avut răbdare, Japonia te incită, te stârnește de cum faci primii pași în aeroport. În prima zi am început cu Tokyo Skytree, un turn de observație și comunicații. Este cea mai înaltă structură artificială din lume, cu cei 634 m, depășind Canton Tower Guangzhou, din China. Apoi am încheiat ziua în cel mai aglomerat loc al orașului, inclusiv din lume, strada Shibuya, unde într-o intersecție imensă se întâlnesc, indiferent de oră sau anotimp, cei mai mulți pietoni, respectiv mașini. Este o situație amuzantă și extrem de incitantă, mulți pietoni trecând de nenumărate ori strada doar pentru a se filma cu imensa mare de oameni…”, a scris Rodica Dobraniș pe pagina sa de socializare, comentând că Japonia pare într-adevăr „locul perfect să tratezi lenea, dezordinea, ignoranța, indiferența, indisciplina, nesimțirea, hoția. Aici găsesc ceea ce-mi doresc pentru cei de acasă. Dacă astea toate se rezolvă, suntem vindecați și va fi bine…

Frații Darius și Denis Dobraniș sunt multipli campioni naționali la GO: Darius joacă Go de la 7 ani, iar Denis de la 4 ani. Darius a câștigat de altfel și un trofeu internațional în Hamburg, la Kido Cup, iar Denis Dobraniș are un titlu de Vicecampion European în Anglia și de Campion European în Olanda, plus locul 7 la Mondialele din Malaezia, un trofeu câștigat în Seul, un altul în Coreea de Sud, în 2015, dar și în Japonia, la Osaka, în 2016.

acum 19 minuteDreptul la opinie: O întrebare pentru prietenii și amicii din PSD-ul bistrițean… - O întrebare pentru prietenii și amicii din PSD-ul bistrițean... dar, înainte, o delimitare sinceră, „cu cărțile pe masă”: din 1997 nu mai fac politica niciunui partid. Avantaj? Am amici, chiar prieteni în toate formațiunile politice... Tot la fel de deschis: cred că trebuie să existe un echilibru în viața cetății!
acum 55 de minuteBătaie mare pe posturile de îngrijitoare la creşele din oraş. Câte cinci candidate s-au luptat pentru un loc - Posturile de îngrijitoare scoase la concurs pentru creșele din oraș par să se numere printre cele mai căutate joburi. Nu mai puțin de 5 candidați s-au bătut pentru un singur post. Rândurile s-au rărit însă bine, după testarea psihologică, la care ar fi căzut în jur de 65% dintre candidați.
acum 2 oreStadionul, sală de fitness de ocazie. Au plecat „campionii”, dar vin „amatorii” - De ceva vreme stadionul municipal ”Jean Pădureanu” s-a golit de atleți, fotbaliști sau alte grupuri de sportivi profesioniști. În schimb, antrenorii de fitness le-au luat locul! Își aduc clienții pe stadion ca să facă antrenamente, când se lasă seara.
acum 3 oreA patra oară o fi cu noroc? „Super-autogara”, din nou pe masa consilierilor locali - Primarul Ovidiu Crețu nu renunță la centrul intermodal și pace! Proiectul este pus pe ordinea de zi pentru a patra oară în această vară, un adevărat record. Super-autogara va fi pe masa consilierilor locali în 28 august.
acum 4 oreFOTO: Accident cu trei autoturisme pe Bulevardul Decebal. Două persoane au ajuns la spital - În urmă cu puțin timp a avut loc un accident rutier pe Bulevardul Decebal, la intersecția de la Piața Decebal. În accident au fost implicate trei autoturisme, șoferița unuia dintre ele și un pasager din altul ajungând la spital.
acum 5 oreContainerele pentru nevoiași devin realitate. Primăria cumpără 8 astfel de locuințe de necesitate - Primăria Bistrița desfășoară o licitație publică pentru achiziționarea a 8 locuințe de necesitate de tip container. Acestea vor fi amplasate, cel mai probabil toamna aceasta, tot în Viișoara și sunt destinate persoanelor fără niciun venit, care nu se adaptează la locuințele sociale. Ideea de locuințe de necesitate de tip container este vehiculată de ani buni....
acum 6 oreDin Prundu Bârgăului, la Campionatul Mondial! Adina Rognean a fost convocată la Națională - Echipa feminină de fotbal ACS Heniu Prundu Bârgăului oferă surprize mici dar sigure, cum este și Adina  Rognean – o dovadă clară a faptului că anumite lucruri sunt bine făcute. Tânăra bârgăuancă a fost convocată la Naționala României pentru meciul cu Belgia din preliminariile Campionatului Mondial din 2019!
acum 7 oreFOTO – Se poate și fără drujbă! Ce soluție a găsit Primăria Bistrița pentru castanul care și-a pierdut crengile - Primăria Bistrița a găsit o soluție mai puțin drastică pentru a înlătura pericolul cauzat de castanul de lângă Biserica Evanghelică. Pentru prima dată, municipalitatea a ascultat de un ecologist și încearcă salvarea copacului.
acum 8 oreEXTRA: Doi frați din Bistrița, invitați în Japonia, pentru o partidă de GO specială, între altele - „Am fost paralizată de emoție, au mai apărut la televizor, au fost invitați în diverse emisiuni, dar niciodată într-una de o asemenea anvergură, în Tokyo, alături de maeștri care practică GO de când se știu... La noi în țară nu are un prea mare impact, dar, ca să vă faceți o idee – e ca și cum ar fi fost invitați să joace cu Simona Halep...!”, ne-a mărturisit emoționată Rodica Dobraniș, mama fraților Denis și Darius, aflați în aceste zile în Japonia, la Nikon Ki-in Sunmer GO Camp.
acum O ziDe acum e și mai simplu să faci un bine…! E suficient un sms la 8847 - Dacă până acum te-ai ascuns în spatele unor birocrații și complicații, de-acum înainte chiar nu mai ai nicio scuză: de-acum este și mai simplu să faci un bine și să sprijini, cu un simplu sms la 8847, destinul și viitorul unor copii care au nevoie de noi.
acum O ziRodna: De la sapă, la mapă! 30 de rodneni vor primi bani europeni să se facă afaceriști - La Rodna, oricine îşi poate deschide o afacere și poate trece de la sapă, la mapă! Nu trebuie decât să fie cetăţean al comunei şi să propună un plan de afaceri foarte bine gândit. Finanţarea este asigurată de către primărie printr-un proiect social european, care urmăreşte dezvoltarea comunităţii şi combaterea sărăciei.
acum O ziTomograf pentru copaci. Ecologiștii vor un aparat care să-i spună Primăriei Bistrița când e cazul să bage drujba în arbori - După ce ieri două crengi ale unui castan de lângă Biserica Evanghelică s-au prăbușit, iar reprezentanții SVSU au recomandat tăierea, ecologiștii vin cu noi propuneri. Una dintre ele este achiziționarea unui tomograf pentru copaci, care identifică rapid arborii bolnavi.
acum O ziUn specialist în chirurgie minim-invazivă se alătură Spitalului Județean - Spitalul Județean de Urgență Bistrița continuă să-și mărească echipa de medici tineri. Începând de astăzi, echipei se alătură un specialist în chirurgie minim-invazivă, pregătit în Cluj-Napoca, dar și în Ungaria, Croația și Polonia.
acum O ziGreu de găsit: Bărbatul care a luat la palme un copil, în zona Lamă, nu a fost încă identificat - În urma cu o săptămână, în părculețul din fața blocului Lama, un străin violent sărea la bătaie și urechea un copil care era ieșit să se joace cu prietenii lui. Mama copilului a depus plângere la poliție, revoltată de faptul că străinul și-a permis să-i lovească băiatul.
acum O ziFOTO – Pericolul din pădure! Un bistrițean rămâne fără culturi pentru al cincilea an consecutiv, din cauza mistreților - Un producător de furaje din județ rămâne pentru al cincilea an consecutiv fără roadele de pe o cultură de floarea soarelui din Blăjenii de Sus. De vină pentru distrugerea culturii sunt mistreții, care revin an de an și iau masa în grădinile oamenilor.