O istorie a Goului gălățean

Precedentul articol, despre proaspăta istorie din Kârgâstan mi-a adus aminte de un plan mai vechi despre istoria Goului de pe la noi.
Acum trei ani chiar am schițat ideea în O istorie a Goului în România . Dar ca de obicei, inițiativa a rămas fără urmări.
Da, proiectul probabil este prea ambițios. E nevoie de cineva cu mai multă energie și ambiție. Dar pentru o versiune locală cred că mai poate stoarce suficientă energie din mine. Oricum în mare parte istoria este scrisă în acest blog, în special în prezentările jucătorilor locali în formatul unui interviu compus de Codrin.
Dar nu strică o recapitulare.
Practic acest articol este acum o ciornă, un îndemn de a scrie. Voi reveni cu completări pînă va fi definitiv.
Cine are idei și contribuții este binevenit să … contribuie.
Voi începe cam așa. Ca orice istorie, nici aceasta nu va fi completă, sau absolut conformă cu realitatea. Probabil nu vom ști niciodată cine a fost primul jucător de Go gălățean. Nu este exclus ca vreun anonim gălățean călător prin estul lumii să fi revenit acasă cu un goban în rucsac, și să fi jucat cu familia și prietenii, dar fără să lase urme. La fel vreun marinar asiatic poate a adăstat vremelnic aici pe malul Dunării, și a jucat cu vreun docher mai luminat, dar nu atît de luminat încît să scrie și un jurnal care să reziste testului timpului. Și vorba aia, nu ai poză, nu s-a întîmplat. Așa că istoria oficială începe cu poveștile veteranilor gălățeni.
Ce mai rețin, este povestea lui Sandu. Ca majoritatea dintre noi, și el a aflat despre Go de la tătucul Gheorghe Păun. Eu am aflat din revista Rebus. El din revista Suplimentul Flacăra. Sau de la un prieten care citise acest supliment. Pe prieten l-a ținut pasiunea doar vremelnic, pe Sandu încă îl mai ține. Apoi a mai apărut și Marian Balaban, cel mai talentat jucător gălățean al acelor vremuri. Marian chiar a apărut vremelnic prin club și un deceniu mai tîrziu cînd am devenit și eu activ. Cu Bogdan Creangă alăturat echipei, deja se poate spune că Galațiul a avut un club. Au participat chiar și la cîteva concursuri organizate prin țară.
Și cam asta este tot ce mai rețin despre vremurile de dinainte. Eu m-am alăturat clubului întîlnindu-l pe Bogdan într-un parc, după ce fratele meu mi-a făcut legătura cu el, cîndva prin 1990. Bogdan îi cunoștea pe ceilalți și astfel ne-am adunat pentru a juca. Întîmplarea a făcut ca eu să am 300 de minute gratuite și involuntar am devenit piesa centrală prin care se ținea legătura. Nu a fost vorba de oficializare ca secretar sau președinte al clubului, ci doar o înțelegere tacită. Eram omul potrivit la momentul potrivit. Cei de la federație mă sunau pe mine cînd se organiza un concurs, iar eu îi sunam pe cei ce aveau telefon. Cei care nu aveau telefon, precum Marian Zilișteanu, aflau de concurs cînd apăreau la club, sau dacă mă sunau ei pe mine. Pe vremea aia telefoanele publice erau o prezență în peisajul citadin. Ceva mai tîrziu, Iulian Ilie a devenit președintele clubului, pentru că are abilități organizatorice reale, și chiar a fost singurul care a reușit la momentul respectiv să fie cu toate actele în regulă ca club. Mulți ani mai tîrziu, Codrin a devenit piesa centrală.
Un detaliu important al acelor ani a fost perpetua căutare a unui sediu. Ne-am aciuat mereu pe unde am reușit să găsim înțelegere. Asta a însemnat practic toate casele cultură, pe rînd, pe la universitate, sau pe la unele licee, la școli, sau vreun an, chiar la mine în sufragerie. Evident, vara parcurile erau sediul principal. Mai tîrziu, brăilenii, mult mai numeroși decît noi, ne-au adoptat, și am jucat destul de mult în deplasare. De fapt primul meu concurs oficial, tot la Brăila s-a întîmplat.
Voi încheia această listă cu numele celor ce sau alăturat clubului de-a lungul timpului.
- Marian Balaban
- Sandu Teodor
- Emilian Dima
- Iulian Ilie
- Marian Zilișteanu nu știu de ce, numit Zebeul
- Cristian Zamfirache
- Mihai Culea
- Iulian Lungu
- Bogdan Stănescu
- Laurențiu Frangu
- Codrin Vasiloancă Smirnov
- Tiberiu Gociu
- Costel Zaharia
- Robert Lamming
- Alexandru Șeitan
- Elian Ioan Grigoriu
June 27, 2024 Thursday at 4:24 pm