Lecţia 8 Tipuri de mutări şi formaţii de piese
Pînă acum am privit la o partidă de Go în linii mari, de la distanţă. E timpul să ne uităm mai de aproape, bineînţeles, tot la chestii simple, de bază.
Pentru început vom vedea că există mai multe tipuri de mutări în funcţie de poziţia piesei plasate pe tablă în relaţie cu o piatră sau mai multe deja aflate pe tablă.
Pînă acum deja am amintit de Hane
şi Nobi
Fiecare tip mutare are calităţi şi defecte. Plusuri şi minusuri, de aceea de fiecare dată trebuie să analizăm ce se potriveşte mai bine în situaţia de pe tablă.
De exemplu, dacă privim simpla diagramă dată ca exemplu pentru hane. După ce albul a mutat 1, negrul poate tăia cele două piese albe mutînd la dreapta lui 1. Se ajunge la o formaţie cross cut, tăietură în cruce, care e o poziţie echilibrată dacă nu există alte piese pe tablă. Dar dacă iniţial ar mai fi două pietre negre sub cea albă şi cea neagră deja existente, hane nu mai este o mutare potrivită pentru că negrul poate da atari, şi separă cele două pietre albe într-un mod dezavantajos pentru alb.
Piesele albe sînt separate. În acest caz mai potrivit ar fi fost un nobi, o extensie solidă.
Dar în alte condiţii nobi poate fi o mutare slabă, şi mai potrivit ar fi un ikken tobi.
Pentru clarificare să privim o diagramă.
Negrul a făcut o mutare mare de extindere în partea dreaptă sus. Albul vrea şi el să îşi mărească teritoriul de jos. Să vedem cum arată aici un nobi.
Albul s-a extins solid cu un nobi. Ce îşi zice el, e solid, e bun, nu poate fi piesa tăiată. Dar nu e bun. E chiar o mutare foarte slabă. Poziţia e deja solidă, Negrul nu este prezent aici deci nu avem nevoie să întărim zidul alb. Mai bun este un ikken tobi pentru că se extinde mai departe şi ia mai mult teritoriu. Şi nici nu poate fi tăiat, sînt prea multe piese albe aici şi nici o piesă neagră.
Se vede diferenţa? Nu e mult, două trei puncte, poate mai mult, dar sînt doar cîteva puncte. Şi totuşi, două puncte aici, două puncte dincolo, în cîteva mutări e suficient pentru adversar să se distanţeze şi să cîştige.
Deci ikken tobi e o mutare mai bună decît nobi. Dar dacă tot am prins ideea de a face extinderi cît mai mari, nu ar fi bine să sărim peste două linii?
Ba da, această mutare este şi mai valoroasă decît ikken tobi. Şi astfel învăţăm şi un nou termen în japoneză. Nikken tobi. Săritura peste două linii. Dacă ne uităm la ce mutase negrul vedem că ultima lui mutare tot nikken tobi a fost. Şi acum dacă începem să privim lucrurile sub microscop vom vedea că nikken tobi ia mai mult teritoriu, dar dă loc şi la posibile invazii. Mutarea ikken tobi a albului e totuşi mai greu de invadat decît cea a negrului pentru că pleacă de la un zid deja solid, şi este pe linia 3, iar cea neagră pleacă de la un alt nikken tobi, plus că este pe linia a 4, şi albul are loc de manevră. Nu este uşor de invadat aici, dar nici imposibil. Dar nu e cazul să aprofundăm aici această problemă.
Aici s-a dorit doar clarificarea de mutare potrivită la locul potrivit, şi diferenţele dintre diferite tipuri de mutări.
Mai departe vom trece în revistă cîteva alte tipuri de mutări de bază.
Două dintre ele se potrivesc în exemplul dat
Keima, săritura calului (mică), şi
Ogeima, săritura calului mare. Acestea, spre deosebire de extinderile pe aceeaşi linie, iau mai mult teritoriu urcînd o linie mai sus, dar şi oferă mai mult loc de eventuală invazie. Nu e obligatoriu ca săritura calului să fie mai sus. Poate fi şi mai jos, pentru a proteja teritoriul dacă erau piese negre pe undeva pe această latură. Tot ce trebui să reţinem acum, e că keima este o mutare plasată la distanţă de o linie dreaptă plus una pe diagonală, şi ogeima două linii drept plus una în diagonală.
Termenii pot fi compuşi, de exemplu de la ikken tobi şi nikken tobi cred că aţi dedus că tobi înseamnă săritură.
Dacă spunem keima shimari, ştiind deja ce înseamnă shimari, întelegem o formaţie de două pietre de aceeaşi culoare plasate în colţ la distanţă de o linie plus o diagonală.
Ogeima shimari, la fel două piese plasate în colţ avînd forma săriturii calului mare.
Şi acum pe scurt noi tipuri de mutări.
– Goken biraki, este o extensie peste cinci spaţii.
– Hasami înseamnă cleşte, adică este o piesă care în relaţie cu altă piesă de altă culoare deja aflată pe tablă înconjoară din două părţi o piesă adversă.
– Kakari, este cumva opusul lui shimari, pentru că este apropierea de o piatră adversă aflată în colţ.
– Kiri înseamnă tăietură, deci o mutare care separă două pietre adverse.
– Kosumi, mutare în diagonală.
– Tsuke, mutare în contact (cu o piatră adversă.)
– Sagari, coborîre spre marginea tablei.
În plus faţă de aceste tipuri de mutări care pot fi de extindere de la o piatră sau un grup propriu, sau de apropiere de o piatră sau un grup advers, mai există cîteva alte tipuri de mutări, de nivel mai avansat, cum ar fi:
– Wariuki, mutare care invadează, desparte două pietre ale unui moyo advers.
– Shicho, scara, mutare care atacă o piatră adversă cu doar două libertăţi în aşa fel încît după ce aceasta este apărată rămîne tot cu două libertăţi, oferind posibilitatea de a fi atacată iar şi iar pînă ajunge la marginea tablei, sau la o piatră adversă, şi este capturat tot grupul astfel creat.
– Geta, plasa, sau reţeaua, mutare care înconjoară o piesă sau un grup de piese adverse.
– Horikomi, sacrificiul unei pietre în interiorul unui grup advers cu scopul de ca îi strica forma de ochi sau pentru a îi micsora numărul de libertăţi cu scopul de a îl omorî.
Acum după ce aţi văzut cîte tipuri simple de mutări sînt, cred că aveţi deja o idee despre cît de multe opţiuni sînt, şi că nu e simplu a alege între ele. Şi dacă luăm în considerare şi interacţiunea dintre ele, vedem de ce este Goul atît de complex, şi tocmai această complexitate dă şi frumuseţea lui. Cu cît descoperi noi şi noi interacţiuni, cu atît este mai fascinant. Pentru termenii amintiţi cu puţine sau fără explicaţii, puteţi urma linkul către pagina de dicţionar unde se explică termenul mai pe larg.
Aici se încheie această lecţie. Mai avem cîteva noţiuni de bază pe care le vom aminti în lecţiile următoare, după care putem spune că aţi depăşit statutul de începători.
Înapoi la Lecţia 7
June 30, 2012 Saturday at 5:54 pm