Joseki
Acest articol, este partea a treia din metoda de studiu a lui David Mechner
Pe vremea cînd studiam Go în Japomia, de cîte ori se întîmpla să stau la goban şi să studiez joseki, Ryu trecea pe lîngă mine şi îmi spunea să nu o mai fac; că el nu ştie nici un joseki. Eu sînt cam sceptic în privinţa asta, şi oricum, chiar dacă nu ştie, el este destul de puternic ca să le facă pe măsură ce joacă, şi eu nu sînt. Pentru muritorii de rînd ca mine, sînt înclinat să accept mai mult sfatul lui Janice Kim’s: “Cunoaşterea este putere”. Cu alte cuvinte, dacă ştii care este mutarea corectă într-o poziţie, nu numai că nu ai nici o şansă să greşeşti şi adversarul tău are, mai înseamnă şi că tu poţi folosi timpul gîndindu-te la ce variantă este mai bună în situaţia respectivă, în loc să te gîndeşti cum să eviţi o catastrofă şi prăbuşirea totală.
DAR.
Simpla memorare a josekiurilor facilitează posibilitatea de a da de necaz cînd se intră în poziţii complicate dacă nu înţelegi rostul mutărilor care te-au adus acolo. Dacă nu înţelegi de ce mutarea din joseki este cea mai bună, cînd adversarul o ia pe arătură nu ştii cum să îl pedepseşti, sau cît de sever să îl pedepseşti. Cel mai adesea se întîmplă ca mutarea care nu este joseki să fie cu doar foarte puţin mai slabă decît mutarea joseki, dar ameţit, memorizatorul de joseki, intră în panică, încearcă să îl ucidă pe adversar, ceea ce duce la propria prăbuşire. De asemeni se poate întîmpla ca adversarul să facă o gafă imensă, dar din moment ce memorizatorul cunoaşte doar secvenţa corectă, va rata găsirea metodei de contracarare, şi va sfîrşi cu un rezultat mai slab.
Iar în ceea ce priveşte cărţile, recomand cu tărie să se evite 38 basic joseki. Citind “in the beginning” (Ishigure), şi “opening theory made easy” (Otake) te va ajuta mult mai mult în ceea ce priveşte deschiderea, şi ca tărie în general. Dar dacă eşti pregătit pentru un studiu cu dureri de cap, dicţionarul lui Ishida este excelent.
Ca să fie | Sincer | Serios |
---|---|---|
Nu îţi bate capul să studiezi joseki. | După fiecare partidă pe care o joci, caută josekiurile care au apărut. | Modul “potrivit” de a studia joseki este să încerci să te convingi pe tine însuţi de motivul pentru care fiecare mutare în secvenţă este cea mai bună. Din nefericire, asta este destul de greu, chiar şi pentru amatorii puternici, dar exerciţiul este foarte instructiv. Din moment ce toate josekiurile sînt rezultate echilibrate, îţi sînt oferite o mulţime de poziţii cu ajutorul cărora îţi poţi calibra judecata. |
septembrie 23, 2013 luni at 5:25 pm