BrăilaGo

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

BW-Go Free

BW-Go Free este un editor SGF mult mai reușit decît Agora Go prezentat în articolul precedent. Acest applet este produs de Marc Oldenhof, un olandez pasionat de Go și de IT. De fapt mai mult de IT, pentru că în EGD este prezent doar cu un singur concurs acum vreun cincinal și cu un rang de 9 k . Rezultatul său în materie de IT mi se pare mult mai spectaculos.

Aceasta este versiunea gratuită, versiune perfect funcțională a celei contra cost BW-Go care are un preț acceptabil, mai precis unșpe lei și-un sfert. Din cîte am testat pînă acum, am văzut că versiunea gratis nu are reclame, dar are un ecran cu sfaturi cam la fiecare mișcare. Sfaturile sînt utile pînă înveți programul, și credeam că pot fi dezactivate din setări, dar dezactivarea se face plătind pentru versiunea cu bani :). Şi nu sînt numai sfaturi, ci şi sugestia de a sprijini autorul, sărind cu banii.  Versiunea plătită mai oferă și alte chestii în plus cum ar fi posibilitatea de a personaliza anumite detalii. Dar oricum, simplul fapt de a scăpa de mesajele agasante merită cei 11 lei, ba mai mult chiar faptul de a răsplăti munca celui ce a creat acest excelent produs.

Grafica tablei și a pieselor este un pic mai anostă decît cea oferită de Agora Go, dar acest minus este insesizabil.

Ca editor, evident programul poate fi folosit pentru a juca cu un partener față în față, sau rejuca partide, rezolva probleme sau chiar de a nota și analiza partide pentru că editorul are și opțiunea de a adăuga marcaje litere și cifre și evident comentarii. Un alt plus este că se pot alege table de orice dimensiuni între 5 și 25, deci oferă un pic de fantezie

Dar programul mai are trei extensii care probabil îl fac unul dintre cele mai bune editoare/playere de Go mobil.

Primul ar fi programul de joc Gnu Go, evident numit BW-GnuGo care poate fi instalat gratuit pe oricare din cele două versiuni, după care poți juca împotriva inteligentului tău telefon.

Detalii despre acest program/motor de joc  în acest articol

 

A doua extensie este  un dicţionar de josekiuri, BW-Joseki care este versiunea din 2013 a  Kogo’s Joseki Dictionary, dicţionar de josekiuri oferit prin amabilitatea lui Alexander Dinerchtein, curator, and Gary Odom, originator.

Mai multe detalii, de asemeni într-un articol dedicat.

 

O altă extensie extrem de utilă este BW-DGS plugin care face posibil accesul la serverul de Go prin corespondenţă DragonGoServer, DGS

În program se mai face trimitere şi la o altă extensie, programul de joc Pachi, dar nu poate fi instalată deci presupun că a fost scoasă.

Un ultim detaliu, care mi se pare la fel de important este modalitatea de plasare a piesei pe tablă care se numeşte tether. Mai pe româneşte pripon. Modalitatea este un pic similară cu cea menţionată la un alt program la care puteai seta ca piesa să se vadă mai sus un pic ca să o zăreşti de sub unghie şi eu mă căinam că nu se vede şi ar trebui împinsă un pic mai mult. Aici autorul a dus ideea mult mai departe. Întîi plaseyi degetul pe intersecţia dorită, după care glisezi pînă zona este perfect vizibilă şi aştepţi ca piesa să fie activată, moment în care o poţi deplasa, cum s-ar spune de la distanţă. Cînd e bine plasată ridici degetul şi gata. Evident precizia e completă dar apare problema cu aşteptat acea secundă pentru fixare. Cei grăbiţi pot fi ventual agasaţi de acest detaliu. Deci probabil ar visa la versiunea mea, cea de a plasa piesa direct deasupra unghiei, fără aşteptare.

 

Categories: Android, Resurse, Soft Tags: , ,

Costel


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Recent Comments