Godroid
Este necesară un pic de atenție la numele acestui applet. Godroid este probabil ușor de confundat cu GoAndroid, sau Gobandroid.
Godroid are două funcționalități, cea de a juca partide, cu un partener aflat alături, ori cu una din versiunile programului GnuGo, sau de a revedea partide salvate. Punctul forte al acestui applet este tăria de joc a robotului. Gnu Go 3.8 este de 8-12 kyu conform celor afirmate în PlayStore. Acest nivel de joc îl face să fie o opțiune validă pentru cei ce au jucat pe Go Free sau BW-Gnu Go și le-au surclasat. La primul nivel joacă aproape instant și nu face mutări grosolane, iar la nivelul zece deși gîndește secunde bune, nu se poate spune e prea lent. Și pot confirma că nu se lasă ușor bătut. Deși teoretic eu aș fi cu vreo cinci șase pietre mai tare decît el, dacă nu eram atent mă executa.
Comparînd tăria lui de joc cu cea a programelor menționate mai sus probabil ar merita un 5 stele, dar din nefericire programul are cîteva hibe destul de grave, deci pot da numai 4, și asta cu îngăduință. În primul rînd scorul este calculat greșit uneori. Practic unele puncte nu sînt marcate ca teritoriu, cam ca în cazurile cînd e necesară captura unor prizonieri sau e nevoie de apărări în teritoriu. Dar nu era cazul, prizonierii fiind cît se poate de morți și inofensivi. Această aberație am observat-o la jocul sub reguli chineze. Nu știu dacă cu reguli japoneze se repetă situația. Tot cam în același context, sau datorită aceleași hibe nu răspunde cu pass la încheierea partidei, ci continuă să joace inutil în teritoriu de vreo zece douăzeci de ori.
Grafica este destul de slăbuță, piesele albe nefiind prea vizibile la versiunea de 19. Pe lîngă tablă mai există un fundal care se vrea a fi ceva clasic asiatic, dar are ceva culori anoste. Plusul este modalitatea de plasare a pieselor. La prima atingere apare piesa nouă, marcată cu un cerc și culoare dar și liniile întersecției îngroșate, deci e perfect vizibilă, iar la a doua atingere mutarea e definitivă. Definitivă ca plasare, că programul acceptă undo și redo. Dacă piesele nu sînt vizibile se poate face zoom cu apăsare prelungă, după care se mută cu atingere și reatingere, tabla revenind la normal odata cu plasarea piesei. Zoomul este un pic cam exagerat, fiind vizibilă o grilă de vreo cinci pe cinci. Un nouă pe nouă era suficient. Redarea partidelor este cam ciudată, pentru că nu există butoane de navigare, ci se merge înainte și înapoi gîdilînd ecranul în zona cu fundalul nașpa, unde e afișat și scorul sau numărul mutărilor. Funcția asta a făcut să mă trezesc în partidă cu vreo două mutări înapoi, fără să știu de ce.
Meniurile sînt minimale, de exemplu pentru partidă nouă, poți ale dimensiunea table, 19 13 sau 9, numărul de pietre de handicap, culorile de joc, unde se poate ale om contra robot, sau chiar om contra om ori chiar robotul contra lui însuși, nivelul de joc al robotului, komi și regulile de joc..
Celălalt meniu îți permite să deschizi un joc nou sau unul salvat, să salvezi pe cel curent,, mai poți da pass, undo sau redo, merge la începutul partidei, sau ieși din program. Alte două butoane te duc la pagina de info, care este o listă de trei adrese web, una către regulile jocului din Wikipedia, alta către pagina de la sourceforge , iar ultima către pagina dedicată motorului de joc GnuGo. Apropo de regulile de joc, unul din cele șapte mii de comentarii, era o răbufnire de supărare că nu se explică regulile jocului. Probabil omul voia regulile incluse în însuși program. Apropo de comentarii, numărul imens arată clar succesul acestei aplicații. Celelalte programe analizate pînă acum au cîte două trei, maxim cîteva zeci de comentarii. Iar de la asta la 7k e cale lungă. Ultimul buton e cel de share cu care sigur poți să te lauzi amicilor cu noua partidă jucată. există nu mai puțin de 9 opțiuni, printre care bluetooth, LAN, email, sau simplu notepoad, dar curios nu și FB G+ sau Tweeter, care sînt opțiunile de bază prin alte părți.
Programul, realizat de Andreas Grothe este gratuit și nu are o versiune plătită. Ba mai mult sursa este deschisă și oricine o poate găsi pe pagina de la sourceforge. Un detaliu interesant care apare acolo, este că programul poate fi tradus și chiar este tradus în vreo doișpe limbi printre care și româna. Dar nu am văzut cum se poate alege limba. Îmi închipui că versiunile localizate sint prezente pentru cei ce au contul de la playstore setat pe o altă limbă de cît engleza.
De curiozitate l-am lăsat să joace cu el însuși, la nivelul maxim, și deși spuneam că nu gîndește foarte mult, constat că a reușit să termine partida cam în două ore, cît mi-a trebuit și mie să scriu acest articol. Deși logic era să fie un scor strîns, s-a bătut cu 20 de puncte. Mai jos partida, pentru curioși.
[glift sgf=”http://brailago.ro/arhiva/partide/2016/GodroidSat,_16_Jan_2016_23_16.sgf”]
Alte aplicații de Go pe Android.
January 16, 2016 Saturday at 10:53 pm