BrăilaGo

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Cum a ajuns AlphaGo la cules de castraveți

Nu este o glumă, este o realitate, chit că nu e vorba efectiv de cules castraveți, ci de sortatul lor, și nu e chiar AlphaGo ci doar algoritmul de bază, cel care inițial juca Pacman și Breakout.

Cînd Demis Hassabis și partenerii săi au înființat Deepmind și au produs algoritmul care a devenit celebru sub numele de AlphaGo, au avut în vedere o vastă arie de domenii în care va fi folosit. Cel mai menționat a fost cercetarea medicală, iar eu mi-am zis că un domeniu unde va aduce un avans considerabil va fi vremea. Aventura din domeniul Goului a fost doar o fază de antrenament, și poate preponderent promoțională.

Colaborarea cu echipele de medici deja a început. Primele două proiecte fiind în domeniul oftalmologiei și cel al oncologiei după cum se vede în articolele respective. Altă aplicație la care s-a folosit algoritmul este răcirea serverelor Google. Sistemele de răcire oricum erau sofisticate și în continuă îmbunătățire, ca de altfel orice sistem, Dar cu ajutorul algoritmului s-a obținut o eficientizare majoră, mai precis reducerea cu 40 de procente a energiei folosite pentru răcire. Acest 40 de procente echivalează cu 15 procente din consumul total al serverelor.

Dar algoritmul este la îndemîna oricui are pregătirea și dorința necesară, nu doar la îndemîna celor din domeniul cercetării și a laboratoarelor de avangardă.

Un exemplu este un mic fermier din Japonia. Fermele nipone sînt de circa 100 de ori mai mici decît cele americane, și evident la acea scară nu este posibilă amortizarea echipamentelor de mare performanță. Dar iată că acum, este posibilă bricolarea de sisteme inteligente chiar la acel nivel. Un exemplu este oferit de Makoto Koike un fermier care lucrase înainte ca proiectant de sisteme integrate în industria auto. O problemă pe care o avea la fermă era sortarea producției. Castraveții produși trebuie sortați pe nouă categorii, lucru ce poate fi învățat după luni de antrenament, dar care oricum este foarte mare consumator de timp.  Koike a aflat de TensorFlow după ce AlphaGo l-a învins pe Lee Sedol. TensorFlow este un kit de softuri open source oferite de Google acum aproape un an.

Povestea este redată mult mai detaliat de Google, și după cum se vede din poze și din filmuleț, mașina nu este încă finalizată, dar exemplul de folosire a sistemelor neurale mi se pare unul strălucit, mai ales că ne arată că nu este nevoie de cunoștințe avansate de programare pentru a folosi librăriile de software numite Tensor Flow.

Costel


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Recent Comments