Ceasuri de concurs
Încă de la primele concursuri, și ceasurile ca și seturile de joc, au fost o problemă. Deseori veneam cu echipamentul de acasă. Table și piese se mai găseau, dar ceasurile chiar dacă erau din stocul șahiștilor, deci dintr-o lume mai populată, tot erau insuficiente.
Apoi a apărut Ing, care a inundat Europa cu seturile sale și cu ceasurile construite special pentru Go. Au apărut și alte surse, cluburile și organizatorii au acumulat echipament, nu mai era necesară contribuția jucătorilor. Dar în timp ceasurile au devenit iar o problemă. Evident nefiind la fel de rezistente ca un set de Go s-au cam rărit.
Dar acum cu apariția telefoanelor inteligente, problema pare rezolvată. Instalezi un applet și ai ceas de concurs.
Prima dată am văzut așa ceva la Iulian Lungu, care a avut bunăvoința de a participa la Trofeul Galați din 2010.
Iulian, mai tînăr și mai pregătit, a fost în avangardă. În runda imortalizată în imagine e prezent ceasul Ing, dar și telefonul său folosit pe post de kifu. Într-o altă rundă a fost folosit pe post de ceas de joc. Eu, rămas mai în urmă cu tehnica, mă cam uitam ca găina la jucăria lui. Cu doar un cincinal mai tîrziu, văzînd că practic dacă nu ai smartphone decazi la statutul de analfabet, am făcut saltul către lumea inteligenței portabile.
Anul trecut am început o serie de articole dedicate programelor de pe Android, unul din primele articole fiind despre Aigo, un applet românesc care este realizat pentru înregistrarea partidelor în format grafic. O imagine pentru fiecare mutare. Dar mai utilă pare funcția de cronometru pentru partide. Aproape că a fost necesar la un recent concurs, și folosindu-l, am observat că în graba concursului, setarea poate fi agasantă, fiind nevoie de notarea numelor jucătorilor pe lîngă timpul de joc. Cu ocazia respectivă am deschis ochii și am văzut că există o mulțime de alte ceasuri pentru Android.
Aruncînd o privire în PlayStore, căutînd după Igo clock, Go clock, Weiqi clock sau Baduk clock, apar aceleași programe, dar căutînd după Chess clock, apar cam 100. Cei interesați au ce testa dacă vor să vadă ce este mai bun. Momentan am aruncat doar o privire asupra programului oferit de LR Studios, care are și varianta cu byo yomi. Codrin, cel care mi-a deschis ochii către ideea de ceas de joc pe telefon, a fost deasemeni și cel care mi l-a recomandat.
Varianta gratuită a appletului include reclame, dar vesiunea plătită este doar 7 lei. În acea multitudine de ceasuri, probabil unele nu sînt bune și pentru Go, dar sigur sînt unele mai bine realizate, pentru că deși este doar o funcție simplă, grafica și alte detalii pot face mare diferență. Cu siguranță voi mai reveni asupra subiectului. Dar pînă atunci, sînteți bineveniți să testați și eventual să vă faceți cunoscute opiniile prin comentarii la acest articol.
septembrie 4, 2016 duminică at 2:05 am