Crazy Stone Deep Learning pe Android
Într-un articol publicat recent spuneam de avansul programelor de jucat Go în special a lui Crazy Stone care și el a implementat tehnica de învățare profundă cu ajutorul rețelelor neuronale.
Despre Crazy Stone și variantele sale am mai pomenit și în alt articol în care prezentam noul tutorial a lui Remi Coulom. Exista pe acolo și informație despre cum poate fi achiziționat programul și care este prețul. Varianta cu deep learning, cu o tărie de joc de 7 dan costa vreo 80 de dolari fiind disponibilă pentru Windows, iar pentru Android exista posibilitatea de a accesa o versiune găzduită pe serverele lor.
Acum a apărut o versiune și pentru propriul tău telefon, dacă îți dorești asta. La prețul de 95 de lei, este de opt mai scumpă decît varianta clasică, dar de vreo patru ori mai ieftină decît varianta pentru Windows. E drept e și mai slabă cu două ranguri, tăria maximă de joc fiind de numai 5 dan, nu 7. Oricum, puțini sînt cei ce pot avea pretenția că joacă mai tare decît 5 dan.
Evident, nu am testat programul, dar din imaginile oferite pe pagina oficială se vede o grafică vioaie.
Din mulțimea de opțiuni și caracteristici voi prezenta doar cîteva.
- 20 de niveluri de joc, de la 15k la 5 dan
- analiza partidei curente, sau a altora sub format sgf
- 3 moduri de a plasa piesele pe goban
astea fiind doar cele noi, pentru că există o mulțime de alte caracteristici, existente în multe alte programe de Go. Oricum, cele mai importante sînt tăria de joc și modul de analiză. Dacă vei cumpăra programul, poți cumva să zici că ai un Jim în buzunar. Evident, nici pe departe acest gizmo nu va avea abilitatea de instruire a unui instructor în carne și oase, dar cu siguranță poate mătura gobanul cu tine la fel de bine.
Programul are o dimensiune de 42 de mega, deci este destul de dolofan, necesită Android cel puțin versiunea 4.4, care nu e ceva mult prea nou, dar are nevoie de un procesor care suportă tehnologia Neon. Asta e ceva cu procesarea grafică, și e necesar să oferi modelul procesorului înainte de a putea cumpăra produsul.
Ar fi interesant de văzut cam cum e cu analiza. Din imaginea oferită nu se poate deduce mare lucru.
Pentru cei care nu au nici pe departe intenția de a cheltui 95 de lei pentru această aplicație, mai prezint cîteva imagini oferite de producători. Și nu mă pot opri să nu mă gîndesc că acum posibilitatea de a trișa în competițiile online este la îndemîna oricui.
October 5, 2016 Wednesday at 12:51 am