Spindrift
Spindrift este o colecție de 136 de probleme de Go compuse de Leon Chen 4p și Stephen Hu.
Colecția nu este gratuită și costă zece dolari americani. sau 9 euro dacă preferi, ori chiar 7 lire și jumătate dacă acentul tău financiar este britanic. Autorii au preferat să țină cont de curs, spre deosebire de alții care solicitau exact aceeași sumă indiferent de monedă, ceea ce era nu tocmai corect pentru cei din țări cu o monedă mai valoroasă. Oricum, nu verifica nimeni unde locuiești, și puteai plăti în ce monedă doreai. Verificînd cursurile, observ că cei ce plătesc în dolari sînt defavorizați cu vreo zece cenți. Diferență care probabil se pierde la conversie, dacă americanii se calicesc și vor să plătească în euro. Oricum e o chestie doar de chițibușăreală, o copilărie. Un om serios nu pierde vremea cu cursurile de schimb la sume minore.
Cartea poate fi comandată online accesînd acest formular. https://tinyurl.com/spindrift2019-eng
Se poate plăti cu Pay Pal, sau prin mandat poștal dacă ești în Taivan :). Pe email poți negocia și alte modalități de plată dacă nu ai Paypal. Partea slabă este că procesarea este manuală, deci va trebui să aștepți să ți se trimită factura, și ulterior activarea cărții.
Da, este numită carte, dar nu vei primi o copie fizică, și nici măcar una pdf, ci vei primi doar un cod de acces la colecție, care este prezentă doar pe OGS. Evident, dacă nu ai cont OGS, va trebui să îți faci unul.
Autorii oferă cinci probleme gratuit, probleme pe care le poți accesa pe OGS, la secțiunea probleme. Există acolo vreo 1200 de colecții, deci pentru a o accesa trebuie să o cauți după nume. Dacă ai uitat numele și vrei să o găsești sortînd după numărul de probleme, nu o vei găsi la 136, ci la 6. Cinci sînt problemele gratuite, iar una este coperta. Evident, problemele accesibile doar celor ce au cumpărat cartea nu sînt numărate.
Problemele gratuite le poți accesa și de aici.
Atenție, ce se vede la început este doar coperta colecției, nu prima problemă. Aici vei vedea textul de prezentare, și deși există o diagramă, ea nu face nimic. trebuie să derulezi pagina și să apeși pe next pentrui a ajunge la prima problemă.
Cu sigurantă că te vei întreba despre rostul cheltuirii a nouă euro pe o colecție de probleme cînd există disponibile cantități impresionante de probleme gratuite. Evident, cînd acei nouă euro sînt importanți pentru chestii vitale, chiar nu are rost. Dar dacă îți place acest autor, care lîngă fiecare problemă a pus o poveste, sau dacă îți place Stephen Hu pe care l-ai admirat comentînd adeseori meciuri importante, sau consideri că este util să sprijini pe cei activi în promovarea Goului, atunci cu siguranță vei găsi rostul.
Dacă ai comentarii despre această colecție de probleme, le poți face publice în discuția dedicată prezentării acestei cărți pe forumul OGS.
January 3, 2020 Friday at 3:00 am