Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Invazie prematură

O temă recurentă în analizele prezentate împreună cu problemele pentru începători este invazia prematură a laturii adverse, înainte de o dezvoltare corespunzătoare a propriei laturi.

În partida aceasta voi prezenta un astfel de caz. Adversarul meu este un jucător de valoare similară, sau poate un pic mai puternic, din moment ce prin vară urcase pe la 1 kyu.

Vorba vine că Goul este un joc pașnic, în care avem un teren liber, din care ocup eu ceva, mai ocupi tu ceva, și chiar dacă ne mai ciondănim pentru un colț de grădină, măcar ne vedem de ale noastre atît timp cît mai este teren liber.

Regula e simplă. Cel mai ușor se face teritoriu în colț, pentru că avem două granițe naturale, apoi pe laturi, unde avem o graniță din oficiu. Deci e logic, ocupăm întîi două colțuri, apoi latura dintre ele. Mai există și posibilitatea moyourilor încrucișate dacă negrul alege să ocupe colțul opus cu mutarea trei.

Există totuși unii jucători care nu suportă ca adversarul să aibă vreun pic de teritoriu, așa că în loc de a ocupa un teritoriu liber, sar pe prima piesă adversă. E drept, în general este practic a doua piesă, dar conceptul este același.

În partida de mai jos, negrul s-a abținut o mutare, ocupînd un colț cu un nikken shimari.  Asta mi-a lăsat timp să îmi completez preferatul meu san-ren-sei. După care negrul s-a apropiat de un colț, învitîndu-mă la un tsuke nobi joseki.

Am acceptat cu F4, el a continuat cu G5, și eu cu F5. În mod normal el trebuia să continue cu E3, eu blocam cu D3, și cam aici se opresc cunoștințele mele în materie de tsuke nobi joseki. Mai precis cunoștințele mele în materie de joseki în general. Altă mutare comună pentru alb ar fi fost D3, la care eu puteam să tai, și ieșeam în dezavantaj, sau să blochez la C3. Dar el a ales o variantă mai modernă, și anume, D2. Josekipedia spune că practic este același lucru ca D3 dar e mai confuz pentru negru. Aici și IA și Josekipedia recomandă C3.

Dar eu, confuz, după cum era de așteptat, am răspuns cu C2, la care negrul putea continua cu G5 construind influență pe latură. Dar el a ales în aceeași manieră agresivă să invadeze la D6. Eu am considerat că a intrat prea adînc, și am zis că pot să îl închid cu E8. Dar eram prea slab cu grupul din colt, așa că am sacrificat o piatră tăind la G3. Evident a urmat H3 atari, am coborît la G2,  așteptînd H2, după care urma să sacrific cele două pietre pentru a închide colțul. Dar el a continuat mai flexibil cu J4, ceea ce este mai slab decît ce așteptasem eu. Mi-a permis H2 cu care am cîștigat o libertate, și mai tîrziu un atari la G5. Cu E3 și D2 mi-am solidificat grupul și mi-am permis atacul de la E8. IA recomandă D8 totuși.

Evident, negrul nu a acceptat să piardă piatra înconjurată, și a continuat cu C8. Dar nu are unde fugi. L-am oprit cu B9. Chiar și IA recomanda Q5 în loc de C8. Negrul insistă cu C9, IA insistă să recomande G5. Eu opresc  cu C10. După Negru B8 eu joc solid la B10. Recomandabil era B11, pentru mai multă influență pe latură, dar eu am vrut să exclud un kodate la A9. De asemeni în loc de negru B8, IA recomandă E6 la care au aș fi răspuns cu F7. După alte trei mutări era acolo un semeai de care mă temeam, dar pe care speram să îl cîștig.  Nu am idee dacă negrul poate totuși trăi acolo. Dar chiar dacă trăia, situația era perfect echilibrată.

Negrul a preferat să inverseze ordinea mutărilor și după schimbul de pe latură, a continuat cu E5.  Este o mutare care pare înfricoșătoare. O tăietură la E4 pare fatală grupului din centru. Dar IA  apără calm la F7. Se pare că acea tăietură nu funcționează. Dar eu nu am îndrăznit să risc și m-am întărit cu gîndul că chiar dacă ulterior nu mai pot bloca grupul, și îl scap pe centru, fugărindu-l îi reduc influența de pe latura de jos și eu îmi măresc latura stîngă. Negrul a continuat cu E7

Și în poziția asta am început să mă simt fericit. Mă temeam de F6 sau F7. De altfel IA recomandă F7. Am contracarat E7 cu F8. Mă temeam de o tăietură aici. Dar se pare că puteam opri și cu F7. Negrul a împins la F7 și l-am oprit cu G7. Acum evident că lupta e încheiată, dar negrul a mai încercat și G6. Am tăiat la F6, deși acum văd că mai bine era atari la H6. Cu negru E6 negrul probabil a sperat că poate tăia, sau cîștiga un tempo cînd leg, dar cu C6 am cîștigat eu un tempo. Grupul negru este mort. Negrul a cedat și partida în acest moment. A cedat prematur zic eu. E drept, estimativ este cu 13 puncte în urmă, dar partida e încă tînără, încă se mai pot întîmpla multe lucruri.

 

Categories: Incepatori, Lecţii Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive