Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Ghicește mutarea

Pînă acum, pentru dispozitive mobile am prezentat aplicații de jucat, tutoriale și probleme. Ce mai rămîne? Evident studiul partidelor profesioniste.

Există mai multe oferte în această privință, dar astăzi voi prezenta un program mai puțin faimos, dar care are o idee interesantă. Interesantă din punctul meu de vedere, pentru că se pare că altora nu le place. Este vorba de a ghici mutarea următoare. Evident, o poți face și singur la rejucarea unei partide, dar un program dedicat oferă anumite avantaje. Primul program de acest gen pe care l-am întîlnit acum vreo două decenii, este GoGAP, oferit de Yutopian. Nick Wedd îi face un review nefavorabil, și deși pe undeva are dreptate, realitatea e că i-au scăpat unele detalii. El se leagă de setul de imagini care indică dacă o mutare e corectă sau nu, dar nu a observat că erau mai mult seturi. Mai spune că programul conține 100 de partide cînd practic ele sînt mai mult de 3600.

Dar să revenim la aplicația noastră, mai precis a lui Markus Liedl. Guess the Move (Go Problems) nu este chiar o colecție de partide, ci o colecție de poziții din partide de profesioniști. Spre deosebire de GoGap, unde puteai alege orice mutare de pe tablă, aici ai de ales între șapte variante marcate.

Ultimele cinci mutări sînt notate pentru a oferi o idee despre focusul poziției. De asemeni, Gogap estima cumva rangul tău, dar aici se înregistrează doar progresul notîndu-se numărul de mutări ghicite din problemele încercate dintr-un set. Există o duzină de seturi gratuite a cîte 60 de probleme, plus 82 de seturi a cîte 200 de probleme contra cost, cinci lei setul.

Grafica este simplă, la limita acceptabilului, opțiunile fiind inexistente. Tot ce poți face este să alegi setul, să ghicești mutarea și să treci mai departe.

 

Programul ocupă șase mega, dar probabil adăugînd noi seturi spațiul ocupat va fi mai mare.

Concluzia, un program probabil util celor interesați de astfel de probleme și care sînt la început. Nu știu cît este de util jucătorilor mai avansați avînd în vedere că autorul este 6k, deci pozițiile alese probabil nu sînt foarte reprezentative.  Notele oferite de utilizatori sînt favorabile, dar puține la număr.

Categories: Android, Resurse Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive