Sabaki, doar un alt goban
De-a lungul timpului am folosit o mulțime de gobanuri pe calculator, sau editoare sgf cum le mai numim acum. Inițial a fost Many Faces of Go, Apoi foarte mult timp, și chiar și acum încă mai este, cgoban.
Dar a venit era cînd mai totul se face în browser. Kaya a fost o încercare, se voia atît de reușit… n-am mai auzit de multă vreme de el. Și KGS s-a mutat pe browser, bine totuși că cgobanul mai funcționează. Iar de cînd cu OGS chiar nu am mai folosit altceva. Chiar așa, poți deschide un sgf de pe calculator cu OGS? Nici nu știam, am căutat acum, și văd că nu este o comandă open, dar poți încărca partide într-o librărie privată și le poți deschide de acolo, deci da, este un editor și OGSul.
Dar iată că tocmai văd un anunț despre o actualizare a lui Sabaki, editor de sgfuri/goban. Ce actualizare că nici nu știam de versiunea precedentă.
Linkul dat duce către github. https://github.com/SabakiHQ/Sabaki
Asta m-a cam deraiat un pic, pentru că deși nu mă rătăcesc printre biți, cînd e vorba de chestii ce se găsesc pe github, cam trebuie să știi un pic mai mult decît să utilizezi calculatorul și programare de bază.
Prima informație m-a liniștit, Sabaki este prezentat ca un goban și editor SGF pentru o eră mai civilizată.
Dar github e sălbatic, te rătăcești acolo, și tot ce e în jur mușcă. Mi-am găsit totuși calea către situl dedicat, care are un aspect mai uman.
Aici se vede clar butonul de download, apăs pe el și mă trezesc înapoi la github. Dar nu mai eram în prima pagină, cea care văd că se numește repository, și unde se află directoarele cu coduri sursă sau mai știu eu ce sălbăticiuni. Eram la pagina cu releases, de unde poate fi descărcat executabilul pentru instalare. Sabaki poate fi instalat pe Linux, Mac, și Windows 32 sau 64 biți. Deci iată-mă și cu Sabaki instalat.
Și da, arată impunător.
Atît de impunător încît nu voi intra aici în detalii, pentru că e prea mult de studiat. Dar pot spune că Sabaki pe lîngă editarea clasică a fișierelor SGF și estimare a scorului mai are și posibilitatea de a utiliza diverse motoare, care probabil se referă la programe de Go AI sau clasice. Asta privind din perspectiva posibilităților, pentru că din alte puncte de vedere, cel grafic de exemplu, nu se prea poate lăuda, cel puțin nu mie, care nu am rămas impresionat. Alții poate sînt încîntați, dar eu nu. De asemeni, nici audio nu m-a încîntat. Mai exact, sunetul nu se aude la mine.
Și sunetul nu este singura problemă, mai sînt destule, de exemplu la anumite dimensionări unele linii apar mai groase decît restul. Evident, aceste chestii sînt mult mai frecvente la un program nou, și în timp ele vor fi eliminate.
Merită menționat că Sabaki poate fi implementat și pe html, un exemplu putînd fi văzut la https://sabaki.yichuanshen.de/web/#
Tot ce îmi mai rămîne de spus este că autorul acestui program este Yichuan Shen artist și programator din Germania. L-am găsit și pe EGD unde este prezent la cîteva concursuri între 2014 și 2016 timp în care a urcat de la 9 la 4 kyu.
December 20, 2018 Thursday at 12:28 pm