Color Go Server
Articolul acesta stă în ciornă de mai bine de juma de an.
Auzisem de acest nou server de Go din promovarea ce i s-a făcut, dar pentru că nu l-am testat, nu am comentat.
Acum, fiind inclus în lista serverelor acceptate la noul concurs, am intrat să mă înscriu, și văd că serverul a fost deschis publicului cu doar cîteva zile în urmă.
Mai jos aveți articolul de promovare de anul trecut.
https://www.uncommongames.net/en/color-go-server-en
Dar din moment ce l-am testat, voi trece direct la comentarii.
Pot spune că serverul mi-a lăsat o impresie excelentă. Inițial, deși încîntat de de ideea vizualizării în mod grafic a influenței grupurilor de piese, culorile alese pentru piese și fundal m-au dezumflat complet. Încă un pic și se pare că joci One Color Go. Nu pot distinge prea bine cele două culori ale pieselor. Din fericire există șase opțiuni grafice, printre care și cele cu culori clasice alb și negru.
După cum putem observa în imaginea de mai sus, piesele se văd foarte bine, la fel și sferele de influență.
Oricum, acest ajutor vizual probabil că este util doar la început, pentru cei de nivel DDK, și chiar atunci doar ocazional în partide de antrenament. A te baza pe acest ajutor cu siguranță îți va dăuna pe termen lung. Lipsit de sugestia vizuală, vei fi în aer.
Tot pentru începători mai există un ajutor vizual, și anume marcarea pieselor aflate în atari. Nu se vede nimic în imagine de mai sus, dar se văd două piese în atari în exemplul color. Piesele un pic micșorate atrag atenția și astfel nu îți scapă nici un atari mai puțin vizibil în mod normal. Evident, există același pericol de a te învăța cu cîrje. Ajutorul vizual pentru influență poate fi eliminat, dar nu știu dacă și cel pentru piesele în atari.
În plus, vedem și un aspect grafic excelent pentru elementele din afara gobanului. Și Kaya Go Server abordase o grafică mai deosebită față de serverele consacrate, dar acest server duce aspectul grafic către perfecțiune. Aspectul artistic este completat de includerea unui fundal musical, detaliu lăudabil, dar mai puțin eficient. Oricine își poate aranja un fundal sonor pe placul propriu. Iar lista de opțiuni valabilă pe CGS nu este atît de vastă, și cei pretențioși nu vor fi încîntați de această opțiune.
Un alt minus, inerent, este solicitatea de resurse. Avînd în vedere grafica complexă, era de așteptat. Dar chiar cu un sistem care se ține în pioneze, ca al meu, situl funcționează, e drept încetinind puternic alte procese.
Fiind la început era de așteptat să nu fie prea mulți jucători, dar surprinzător, sînt cîțiva, eu sînt al 2149 lea jucător înregistrat. Am reușit să prind trei partide mult mai repede decît pe KGS unde tocmai am reactivat contul. Partide jucate sînt cam puține comparativ cu numărul de jucători. Abia peste trei mii. Deci prea puțini au jucat mai mult de două partide.
Un alt detaliu atractiv sînt insignele pe care le poți obține pentru diverse merite, de exemplu numărul de partide jucate, numărul de victorii, chiar și numărul de înfrîngeri consecutive. Evident nu putea lipsi și insigna de suporter. Văzusem butonul de donații, eram super încîntat de ceea ce au realizat, și totuși am zis pass pentru moment. Dar cînd am văzut insigna, click click click, în mai puțin de un minut mă mîndream cu prima insignă. M-am ușurat de cinci dolari ca să cumpăr o steluță la profil 🙂
Există adaptări pentru mai multe limbi, dar Româna nu apare. Parcă mă oferisem să traduc, dar se vede că oferta s-a pierdut pe drum. M-am oferit iar.
Un server de nota zece la nivel grafic. Să sperăm că va evolua și la celelalte capitole la același nivel.
January 29, 2021 Friday at 12:16 am