BrăilaGo

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Surprize

Am observat o problemă într-un concurs în care am participat, și pe care îl mai urmăresc încă.

O partidă îndîrjită a doi jucători de nivel un pic sub shodan. Primele 50 de mutări indică egalitate perfectă din perspectiva inteligenței artificiale.

Apoi albul a luat un avantaj minor de cîteva puncte. Mai precis chiar vreo 20, care au scăzut spre 5, pe parcursul următoarei sute de mutări. 5 puncte din perspectiva IA, după cum spuneam, dar la nivel de amator se cheamă cam egalitate. Chiar și cele 20 puncte avans nu se pot numi avans pentru că în chuban timpuriu mai e loc de manevră.

Albul invadase imensul moyo negru, și chiar dacă risca să moară, IA, l-a văzut destul de viu.  A urmat invazia neagră în teritoriul alb, și eu credeam că negrul a luat avans, dar predicția e încă în favoarea albului.

Pe la mutarea 150 negrul a răspuns greșit cu J8, dorind să păstreze intact teritoriul său imens. A urmat H10, cu atari la H9, și aici negrul a greșit fatal și copilărește, capturînd laH7. A urmat H11, care a tăiat 5 pietre negre. Negrul a salvat în proces alte 5 pietre deja capturate, dar care nu aveau o mulțime de libertăți precum cele tocmai pierdute. Probabil a sperat că acele pietre vor trăi, capturînd pietrele albe tăietoare.  Dar nu a reușit, și după cum se vede albul a luat un avantaj decisiv de  cîteva zeci de puncte. Dar graficul se duce în fierăstrău de la 20 spre 80 tot timpul cît au luptat în stînga. Am fost surprins de acest lucru, nu vedeam ce poate face albul pentru a lua un avantaj de 40 de puncte acolo. Dar miza este în altă parte, o vezi?  Evident că o vezi, pentru că am pus secvența gata jucată, este tot grupul de sus. Cînd negrul a legat la H9, mutare de exact un punct, albul a mutat la N 15 și a ucis tot grupul de sus. O problemă destul de complicată, care este peste nivelul nostru.

După încă o duzină de mutări puteam și eu vedea că este mort.

Negrul a mai încercat o vrăjeală cu S19, și evident albul a rezolvat cu Q19.  Vezi ce se putea întîmpla dacă răspundea blocînd la R19?  E destul de simplu. Practic negrul trebuia să cedeze în loc de a face acea încercare de începător.

Văzînd că șmecheria nu a ținut, a încercat alta. S 15 pe care o vedem marcată. Vezi vreo șmecherie și aici? Da, este o poziție complicată care mă cam derutează. Albul a răspuns contraintuitiv, la S10. Negrul a continuat cu T14. Ce ai muta acum dacă ai juca cu albul?

Dacă blochezi la  T13, te-ai ars. Nu pierzi această partidă pentru că acum, chiar cu imensul grup înviat, negrul este încă în urmă cu vreo zece puncte. Dar albul a răspuns corect la S13, Acum nu mai merge negru Q14. Această mutare este o surpriză extrem de neplăcută pentru cine a răspuns cu alb T13, pentru că urmează un snapback, sau un damezumari.

Acum partida este absolut încheiată, chiar și prăpăditul de estimator de pe OGS vede acest grup mort, și un scor de 113 puncte în favoarea albului.

Dar în afară de poziția de pe tablă mai există un aspect care mă face să mă amuz teribil de acest rezultat. Concursul se numește, De-a Lungul Anilor, și este prin corespondență, cu o săptămînă pe mutare. Plus că are vreo 20 de runde. Aceasta este prima rundă. și durează de vreo patru ani. Organizatorii au pus o săptămînă pe mutare pentru a da și celor lenți  șansa de a juca  fără a pierde la timp. Evident, timpul este oferit pentru a fi o centură de siguranță în caz de nevoie. Dar s-a creat un curent de opinie, o aiureală, de care profită unii, transformînd concursul de Go într-un concurs de răbdare. Cîțiva infantili au găsit de cuviință să abuzeze de regulile concursului și să mute cît mai tîrziu cu putință. Și pentru că mai există 2 zile de weekend, plus vacanță care se acumulează în timp, cei ce au abuzat de aceste reguli, au reușit să lungească partida pe parcursul a multor ani.

Negrul este unul dintre cei ce au recurs la această metodă copilărească de a se amuza pe seama celor care s-au înscris în concurs pentru Go, nu pentru glume. Negrul mută absolut întotdeauna cînd mai sînt vreo zece ore pe ceas.

Este de presupus că dacă folosești tot timpul alocat, analizezi foarte bine pozițiile și scoți o partidă bună. Dar, după cum se vede, negrul a fost cu ochii pe cronometru, nu pe goban. Da, dacă nu făcea cele două gafe, pierdea cinstit la cîteva puncte. Dar cu acele gafe pierde acum la 100 de puncte ca un DDK.

Partida nu e încheiată, albul tocmai a mutat S13 evitînd capcana. Sînt curios dacă negrul va mai încerca alte tertipuri, sau va ceda. Dacă chiar speră ca albul să cadă în capcană, poate muta T12,  și dacă albul are un moment de orbire și taie la T13, după care la negru R14 are un moment de completă imbecilitate și capturează la T15, negru Q13 produce un frumos damezumari. De asemeni, dacă albul nu se riscă cu T13, și face ochi cu T11, și evident se lăcomește să ia piatra de la R14,, după Q13, se leagă la R13, dar acum negrul are un frumos miai la T15. Albul este forțat să captureze la  T13, și negrul face al doilea ochi la T15.  Oops, am văzut această secvență după ce am terminat de scris. Dar adăugînd acest comentariu, fac articolul nepublicabil, pentru că partida nu e terminată. Șanse infime ca unul dintre cei doi să vadă ce am publicat, dar pentru siguranță voi seta articolul ca privat, și îl fac public după ce partida se încheie.

Predicția IA pentru șanse de cîștig este zdrobitoare.

Interesant este că procentajul este masiv în favoarea albului încă de la mutarea 50 cînd avantajul era minor, de doar 5 puncte uneori. Probabil nu se ia în considerare inconsistența de joc a amatorilor.

În fine, după alte alte șase mutări, negrul a cedat.

Nu a încercat variantele analizate de mine. Albul a văzut că T13 este greșit, și a continuat cu S13. Negru T15 este o copilărie, evident că albul a falsificat ochiul la T17. A urmat negru T12, care chiar nu are sens. Ce aștepta negrul?, ca albul să răspundă la T11? Evident că albul nu a făcut asta, ți a continuat cu T13. Negrul putea continua încă o mutare, sacrificînd la  R14, cu speranța că albul va captura, după care negru Q13, ar fi creat un damezumari. Dar negrul și-a venit în simțiri și în fine a cedat.

Categories: Incepatori, Probleme Tags: ,

Costel


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Recent Comments