Joacă Go pe un cub
Goul este un joc atît de complex încît îți trebuie o viață pentru a înțelege tot. Și cu toate acestea, destul de des, ne plictisim de el și vrem să jucăm altceva. La concursurile mari de Go, unii vin mereu cu alte jocuri. Uneori aceste alte jocuri sînt variante ale Goului.
Am discutat de multe ori despre variante ale Goului. Unele sînt chiar clasice precum Rengo. Altele proaspăt inventate. Goul în trei dimensiuni este frecvent inventat de unul și de altul. Asta poate însemna că grila are și înălțime, nu doar lungime și lățime. sau poate însemna că grila este plasată pe suprafața unui corp tridimensional. Adică unim laturile opuse ale unei table clasice, și obținem o suprafață de joc fără margini. Nu infinită, pentru că numărul de intersecții este finit, ci doar că nu există granițe naturale. De exemplu o scară nu va întîlni niciodată marginea tablei, ci doar piese plasate anterior.
Inițial am crezut că dacă unești marginile opuse ale tablei, obții o sferă. Dar m-am înșelat. Practic se obține un tor. Privind cu atenție, este ușor de înțeles. Unind orizontalele de exemplu, obținem un cilindru, pentru că vom curba tabla pînă se unesc laturile opuse. Și acum curbînd și verticalele, adică curbînd un cilindru, obținem un tor.
Dar putem juca oare și pe o sferă?
Aparent, de ce nu? Pămîntul are longitudine și latitudine, echivalente cu orizontalele, și verticalele. Paralele și meridiane. Se formează o grilă. Aparent, da, la ecuator. Dar ce facem la poli?
Cumva se pare că se poate juca și pe o sferă.
Cineva a creat o tablă virtuală. Una care se pare că este plasată pe o sferă. Am mai văzut recent o tablă în buclă, adică plană pe ecran, dar glisată, va ajunge pe o coordonată deja existentă. Cum s-ar spune, un tor desfășurat virtual.
Acum cineva a programat ceva asemănător. O tablă virtuală tridimensională.
https://www.facebook.com/groups/go.igo.weiqi.baduk/permalink/10161858231276514/
Adresa de mai sus duce la prezentarea făcută pe Facebook, prezentare care are și vre-o duzină de comentarii atașate.
Mai există și o pagină dedicată pe SL. https://senseis.xmp.net/?posting=12446
Adresa acestui goban virtual este
http://ec2-54-194-134-202.eu-west-1.compute.amazonaws.com/GoNoJutsu/
Este doar un prototip de aplicație. Și fără detalii, nu vei putea vedea altceva decît un goban 9X9. Dar apăsînd tasta g, activezi un meniu din care poți alege și celelalte gobanuri, cele exotice.
Meniul e simplu. Selectezi dimensiunea, apoi formatul, după care generezi gobanul, și tot ce îți mai trebuie este încă un mouse și un partener cu care poți juca o partidă de Go pe un cub, sau pe un tor.
E bine de știut și cum se pot roti/muta gobanurile și piesele. Click stînga plasează piese, alternativ. Click cu butonul din mijloc șterge piatra. Click dreapta+deplasare cursor va roti gobanul în spațiu.
Din nefericire, sfera nu funcționează. Dar partida pe cub cu siguranță poate fi amuzantă.
April 28, 2024 Sunday at 6:41 pm