BrăilaGo

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

AIGO

AIGo este un util program pentru jucătorii de Go studioşi care vor să îşi salveze partidele jucate la tablă, dar care nu au timp să o facă, sau a înregistra partida manual reprezintă pentru ei o corvoadă ori pur şi simplu îi deconectează de joc.

În plus programul are şi o opţiune de a transforma dispozitivul mobil în ceas de joc, o opţiune foarte utilă avînd în vedere preţurile ceasurilor de joc şi omniprezenţa smart.. foanelor. Evident, dacă se doreşte şi înregistrarea partidei, şi ceasul, sînt necesare două dispozitive mobile ce se vor conecta wireless.

Meritul producerii acestui program revine unor români, mai precis Cristian F. Gheorghe and Florin. C. Guga. Pagina unde este prezentat produsul aparţine clubului MMGo din Vatra Dornei.

Aplicaţia poate fi instalată din Google PlayStore unde vedem că a fost instalată de vreo 10-50 de ori. Numărul mic de instalări mi se pare neobişnuit de mic avînd în vedere că aplicaţia este promovată încă din august în cadrul concursului MPRB de la Vatra Dornei. Presupun că acea prezentare a fost de fapt şi singurul act de promovare.

Modul de funcţionare este simplu şi anume că programul va fotografia gobanul de fiecare dată cînd se va apăsa pe ceas, şi va stoca imaginea într-un folder. Redarea partidei se face prin accesarea folderului. Ceva este neclar însă. In manual se mai precizează că altă modalitate este accesarea fişierului properties.txt. Este acest fişier unul sgf? Dacă da, atunci programul este unul foarte reuşit. Dacă programul nu converteşte imaginile în sgf, este de dorit îmbunătăţirea cu acest mod de salvare a partidei.

La congresul de acum doi ani sau de anul trecut a fost prezentat un astfel de program produs parcă de italieni, dar care folosea o cameră foto şi un calculator, ceea  ce era cam greoi. Ciudat e că nu am mai auzit de evoluţia acelui program. Ideea de a folosi dispozitive mobile este una naturală şi excelentă, finalul unui drum început cu acel goban electronic a lui Samsung scos pe piaţă acum multe decenii, goban prezentat într-un articol recent.

Aştept comentarii şi detalii de la cei ce au folosit aplicaţia, şi sigur voi reveni dupe ce o voi testa personal. Se merită un pic de promovare.

Între timp am și testat jucăria și funcționează în parametrii așteptați. Un detaliu ar fi necesitatea unui router. Dispozitivele mobile au posibilitatea de conectare directă wifi, dar nu știu cît de valabilă este opțiunea asta pentru că deși apar conectate în setări nu au și IP alocat. Programul necesită IP pentru conectare.  Dispozitivul folosit drept cameră necesită doar IPul celuilalt dispozitiv, cel propriu fiind scris automat. La capătul celălalt, la timer trebuie notat pe lîngă IPul camerei alte cîteva date precum numele jucătorilor, care nu sînt obligatorii. Dar obligatoriu este timpul de joc. După introducerea datelor mai este necesară calibrarea, mai precis selectarea ariei care reprezintă tabla de joc.  După finalizarea acestei operațiuni, pe terminalul timer apare tabla care se va actualiza după fiecare mutare, plus cele două butoane, ale albului și negrului. Start, și ceasul de joc funcționează.

Din păcate există cîteva scăpări care cu siguranță vor fi corectate. Una ar fi că ambele cronometre sînt orientate în aceeași direcție, ceea ce implică așezarea cu orientare către tablă, jucătorii privind în lateral, ca la vechile ceasuri analogice. Mi se părea mai la îndemîna ca orientarea să fie opusă deci fiecare jucător să își vadă cronometrul mai bine. Altă scăpare ar fi dimensiunea cifrelor care presupun că puteau fi mai mari, iar ultima ar fi lipsa sunetului în byo yomi, care mi se pare cea mai mare scăpare.

Redarea partidelor se face cu ușurință, aproape că nici nu contează că sînt poze și nu sgf. O problemă pe lîngă spațiul de stocare ar fi și alimentarea, avînd în vedere că în jumătatea de oră cît am testat programul ambele dispozitive, și mobilul, pe post de cameră, și tableta timer au consumat 30 de procente din baterie, ceea ce implică alimentarea dispozitivelor în timpul partidelor lungi. Evident, timerul are nevoie de ecran pentru vizualizare, dar camera putea stinge ecranul și economisi din energie.

Dar chiar cu aceste minusuri, minore de altfel, programul este reușit și util.

Alte aplicații de Go pe Android.

 

 

Categories: Android, Resurse, Soft Tags: , ,

Costel


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Recent Comments