Testele lui Dinerstein
Veteranii cu siguranță își aduc amintele de testul tăriei de joc din Inițiere în Go a lui Gh Păun. 20 de probleme, dacă rețin bine, după rezolvarea cărora eram gratulați cu estimarea unui rang de cel puțin 1 Dan. Evident testul nu era calibrat tocmai bine, sau poate o fi fost conceput în acest fel, pentru a da speranțe celor picați în capcană, fiind astfel îndemnați să joace pînă dădeau cu adevărat de gostul Goului.
O dată cu apariția Internetului, deși resursele puse la dispoziția jucătorului de Go au crescut, astfel de teste de evaluare a tăriei de Go nu prea am văzut. Evident, testele nu prea își mai au rostul acum cînd poți intra pe un server și afli destul de ușor în decursul a cîtorva partide unde îți este tăria. Dar dacă un astfel de test nu mai este la fel de util ca atunci cînd lipsa de parteneri era acută, nu strică rezolvarea unei baterii de probleme, dacă nu pentru aflarea tăriei, măcar pentru amuzament și antrenament.
Un astfel de test este conceput de cunoscutul Alexander Dinerchtein 3 pro, care de altfel a mai produs și alte materiale și situri utile jucătorilor de Go amatori. Testul începe simplu cu un text de prezentare și un buton start după care vei trece pe rînd prin 20 de diagrame pe toată tabla cu 5 opțiuni de la A la E. Opțiunea aleasă va fi marcată pe radio butoanele de sub diagramă după care se trece mai departe cu ajutorul butonului ok.
Autorul spune că testul este destul de precis, precizie confirmată de multe mii de utilizatori. Dar cele cîteva mărturii de pe forumul 19X19 nu confirmă acest lucru. De multe ori, rezultatul este generos, ca și la testul din inițiere. Clar, alegînd din 5 opțiuni ai mai puține șanse să greșești decît dacă ai alege din zeci de opțiuni pe care le vezi pe poziția fără marcaje. Evident este necesară sinceritatea și străduința utilizatorului de a răspunde corect. Pentru că la acest tip de testare cu răspunsuri prestabilite ai 20% șanse să nimerești răspunsul corect. Am testat alegînd doar A, apoi doar E, și a ieșit 13, respectiv 16 kyu standard european, ceea ce nu e prea precis dacă un absolut începător, deci 35 kyu aplică această metodă.
Un al doilea test este cel pentru Aflarea Stilului de Joc. Testul constă din 15 poziții din partide profesioniste recente (Recente la momentul conceperii celor două teste, care nu sînt tocmai recente, fiind vechi de vreun deceniu.) Testul începe deasemeni cu un text explicativ, (în engleză, ca și primul test), plus o diagramă cu procentele stilurilor de joc ale celor testați.
Există 5 categorii principale, destul de echilibrate ca procentaj, și alte cinci care sînt aceleași dar duse la extrem, categorii ce au un procentaj mic, doar vreun procent fiecare.
- Stilul flexibil este preponderent cu mai bine de un sfert din grafic.
- Stilul pasiv are aproape un sfert.
- Stilul orientat către influență este caracteristic pentru aproape o cincime dintre jucătorii testați.
- Stilul lacom corespunde pentru aproape 15 procente.
- Cei agresivi sînt ceva mai puțini de 15 procente.
- Cele cîteva procente rămase aparțin în mod egal celor foarte pasivi sau foarte agresivi, etc. Foarte orientat către influență sună chiar amuzant.
Testul este compus din 15 diagrame, la care trebuie de asemeni ales între 5 opțiuni marcate cu A, B, C, D sau E.
Părerea mea este că și acest test, ca și primul, trebuie privit cu mare îngăduință, fiind ceva orientativ, o chestie de amuzament, nu un studiu foarte serios. Oricum ar fi, trecerea peste diagramele respective poate fi utilă.
noiembrie 15, 2015 duminică at 1:38 am
bine da linku ?
Bine da liknu ?
pune-ți opelarii 🙂
sint 3 liknuri click pe cuvintele
Testul,
citeva marturii, si
Aflarea Stilului de Joc