BrăilaGo

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Votează pentru AlphaGo

Mai precis pentru Inteligența Artificială.

Într-un articol recent, menționam că Demis Hassabis merită premiul Nobel. Este doar un gînd, o idee personală, dar care practic poate nici nu e posibilă. Știam că sînt mai multe categorii. Dacă mă lua cineva repede și mă întreba care sînt alea, aș fi răspuns Literatură, Pace, de care eram sigur, Medicină și Știință. Evident AI s-ar încadra la știință. Dar tocmai se acordau premiile, care se vede că se fac în ceremonii separate după categorie și rămîn surprins… Categoria Știință nu există. Există Fizica, alta e Chimia, iar alta e Economia, mai precis Științe Economice. Mda, știam cam juma de adevăr. Două le-am nimerit, și la medicină parțial, pentru că e și Fiziologie. Partea cu știința la Economie, nu se pune, ar fi tragere la subiect.

Acu na, chiar serios, la ce categorie s-ar putea încadra? Nu e nici fizică nici chimie. Ar fi matematică. Ha, cum se poate ca matematica să lipsească. Am putea în glumă să zicem că se poate lipi la literatură, că doar programele sînt scrise, sau la medicină, că e cu neuroni, chit că sînt ei virtuali.

Dar iată că AI poate cîștiga, e drept nu Nobel ci ceva mai mic poate doar simbolic. Este vorba de http://www.sciencemag.org/news/2016/11/vote-your-scientific-breakthrough-year Cei de la revista Science, anual anunță cea mai importantă descoperire a anului. Evident este opinia lor. Dar și publicul poate vota pentru a își exprima opinia. Are de ales dintr-o serie de subiecte mai precis 17. Pe primul loc este dezvoltarea unui embrion uman în eprubetă. Cred că subiectul a luat voturi mai mult pe motiv emoțional. Dezvoltarea e viabilă doar două săptămîni, și mai înainte se reușea cel mult o săptămînă, nu pare un avans atît de mare, plus că chestii asemănătoare există, de exemplu pui de găină vii eclozați în borcan, nu în ou. Tehnica a fost folosită pentru a filma dezvoltarea embrionului. Cu două procente mai jos este descoperirea undelor gravitaționale, sau cum zic ei, ondularea spațio-temporală. Da, este un pas mare în descifrarea tainelor Universului, dar cu Inteligența Artificială pot fi făcuți pași mai mari. A crea IA, este echivalent cu descoperirea roții, sau poate mai bine, cu cea a motorului cu aburi care a impulsionat teribil avansul omenirii. Inteligența Artificială este abia pe locul trei cu patru procente mai jos față de lider. Apoi la mare distanță e un decodor ADN de buzunar, proteine create artificial, sau o epurare a celulelor uzate din organism. Astea două cred că ar fi mai valabile decît aia cu embrionul, pentru că e vorba de ceva ce natura nu face încă.  Chiar și dintre cele ce au luat 5 procente sau mai puțin sînt unele teribile precum producerea de ovule viabile din celule stem. Vreo trei le găsesc ridicole.

Citiți scurtele explicații și votați. Mai este timp pînă pe 4 decembrie. Pe 5 apar rezultatele, după care va fi un nou vot dintre primii cinci clasați. Rezultatele finale vor fi publicate pe 22 decembrie.

Deci… Votați AI!

 

Categories: Diverse Tags:

Costel


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Recent Comments