Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Este AlphaGo chiar așa o mare sfîrîială?

După surpriza produsă anul trecut de Alpha Go multe minți și-au dat cu părerea, multe articole și comentarii. Am prezentat și aici cîteva dintre ele.

Evident, nu aveam cum să citesc tot ce s-a scris la momentul respectiv, și din cînd în cînd mai dau peste cîte un articol care conține informații noi, sau prezentate un pic mai explicit.

Un astfel de articol a apărut anul trecut în martie în serioasa publicație Quanta Magazine.

Articolul este scris de Michael Nielsen și este numit, Is AlphaGo Really Such a Big Deal?

Nu îl voi traduce integral pentru că este destul de dolofan așa că voi prezenta doar succint cîteva detalii. Cei interesați pot citi articolul original sau copia locală.

Analiza începe cu reamintirea succesului obținut la șah de Deep Blue acum două decenii, care deși pentru șahiști a fost o piatră de hotar, pentru restul lumii nu a însemnat mare lucru.

Apoi se analizează diferența dintre modul cum a lucrat acel program și cum lucrează AlphaGo. Aici apare și o informație care m-a luminat un pic.

În cîteva cuvinte o rețea neuronală poate fi descrisă ca fiind un model matematic foarte complicat, care conține milioane de parametri ce pot fi ajustați pentru a schimba comportamentul modelului. Aici ar trebui să mai precizez că practic există un pic de confuzie între AlphaGo și Produsul oferit de Deepmind/Demis/Google. Programul de bază este oferit de Google gratuit sub forma unei biblioteci soft numită tensor flow, și care poate fi folosită în diverse moduri. Am pomenit de asta într-un articol precedent în care este prezentată folosirea acestei inteligențe artificiale la sortarea castraveților.

Deci acest tensor flow este … the big deal… și nu AlphaGo, care este acest tensor flow cu parametrii ajustați pentru a juca Go bine. Un punct de sperietoare pentru cei ce cred în SkyNet, este că nimeni nu știe exact ce se întîmplă acolo în acea formulă matematică din moment ce este vorba de multe miliarde de parametri ajustați automat.

În articol se mai prezintă și alte amănunte despre rețelele neuronale și cum acestea captează/simulează intuiția umană. De fapt nu tocmai intuiția, pentru că autorul precizează că este vorba de mai multe aspecte ale conceptului de intuiție.

Articolul conchide că da, Alpha Go … is a big deal.

Comentariile sînt de asemeni interesante și stufoase.

 

 

 

Categories: Computer Go, Diverse Tags: ,

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive