KGS cu o nouă față
De fapt cu mai multe, dar cea mai importantă este cea a posesorului, a bossului, pe românește a șefului. Probabil orice utilizator de KGS știe că acest server este creația și proprietatea lui Bill Shubert, sau wms după cum îi este nickul pe server.
El a menținut acest server de unul singur mai bine de un deceniu și jumătate, și a făcut o treabă excelentă. E drept, în ultimii ani au apărut o ceva probleme din cauza platformei Java. Cu toții știm de problema cu sunetul, sau cealaltă mai gravă, de imposibilitatea lansării programului. Bill nu a mai percutat ca în trecut, și cunoscătorii s-au descurcat cum au putut, iar ceilalți au migrat către alte servere.
În cele din urmă Bill a luat decizia de a preda ștafeta și iată că KGS este în grija altei echipe. Mai mult, a lăsat serverul sub tutela American Go Foundation care îi poate asigura o mai bună stabilitate financiară. Mai multe detalii în anunțul oficial.
Primele schimbări observate sînt că au apărut noi clienți pentru server, ambii în browser, dar a dispărut accesul Java în browser.
Unul dintre noii clienți este ShinKGS, și este făcut în Javascript, de Justin Kramer, autorul Eidogo. Mai multe detalii în secțiunea dedicată pe GitHub. Nu îmi este clar cît de mult este susținut acest client de noua echipă KGS, pentru că nu este nici o mențiune despre el pe pagina principală, dar serverul este găzduit ca subdomeniu pe domeniul KGS, deși există și domeniul shinkgs.com, care este redirecționat către subdomeniu. Aspectul grafic este simplist iar funcțiile oferite par departe de cele oferite de CGoban. De exemplu nu văd cum te poți abona pentru că inițial abonarea se făcea din client după ce intrai ca vizitator. Dar aici ai nevoie de parolă pentru intrare. Oricum, este încă în dezvoltare, deci poate va arăta mai bine, și este bun oricum pentru cei ce au deja cont dar nu mai pot folosi Java.
Spre deosebire de ShinKGS care e apărut de vreo lună, Go Universe este prezent de aproape un an, și nu este livrat online ca pagină web, ci este o extensie Chrome, deci poate fi accesat numai din Chrome. Aspectul grafic este plăcut deci mult peste cel oferit de ShinKGS, dar ambele nu au și opțiune de editare fișiere așa că la acest capitol CGoban stă mai bine. Deasemeni, sursele și evoluția acestei aplicații pot fi găsite pe GitHub. Autorul este Ilya Kirillov, care văd că deasemeni este autorul unui plugin pentru vizualizat SGFuri, Webgoboard dar de care nu auzisem. Detaliu amuzant, pe pagina acestui plugin este și o secțiune cu probleme, iar prima dintre ele este prezentă și pe pagina lui Justin Kramer.
May 22, 2017 Monday at 5:18 am