BrăilaGo

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

AlphaGo merge pe vîrfuri

Nu, nu e vorba că merge tiptil, ci că îi calcă în picioare pe cei mai buni jucători de Go din lume.

În mult așteptatul meci dintre AlphaGo și cel mai puternic jucător din lume, chinezul Ke Jie, programul și-a dovedit puterea și în fața scepticilor. Realiștii, cei ce nu cred în forțe divine, ci în capacitatea omului de a depăși în cele din urmă dificultățile tehnice, nu se îndoiau că mașinăria va fi capabilă cîndva să joace mai bine decît omul acest joc numit Go, în timp ce divinatorii îi priveau pe jucătorii de top ca pe niște zeități care vor face față oricărei mașini. Da, ei sînt zei față de noi muritorii de rînd, așa cum la box sînt campionii la categorie grea, dar care nu vor face niciodată KO un excavator, și nici admiratorii lor nu se așteaptă să o facă.

Cînd AlphaGo l-a învins pe Fan Hui, am rămas surprins de reacția cîtorva, care brusc au minimizat puterea celui ce este triplu campion european, he he, sîrmulițele l-au învins pe ăsta, dar cu Lee Sedol nu va avea succes.  Cînd și Lee Sedol a capitulat, și-au ridicat ochii către Ke Jie privindu-l ca pe o ultimă redută a umanității. Nu am înțeles această antropormorfizare a unei mașinării. Nu sîntem în competiție cu mașinile, ci inginerii sînt în competiție cu dificultățile tehnice. Nu AlphaGo l-a învins pe Ke Jie, ci Demis Hassabis a învins complexitatea jocului de Go cu mijloace tehnice. Și apropo de argumentul suprem al divinatorilor, cum că variantele de posibile partide de Go sînt mai multe decît atomi în univers, deci forța brută nu este posibilă. N-am avut argumente contra acestei afirmații. Chiar așa este, sînt multe variante, dar asta nu face imposibilă rezolvarea lui. Și aflat, e drept cam tîrziu, zilele trecute, că de fapt și șahul este în aceeași poziție, și pe vremuri înainte de DeepBlue divinatorii șahului luaseră în brațe același argument, pentru că da, și șahul are mai multe variante decît are universul atomi. Atomi ar fi un 10 urmat de 80 de zerouri, șahul are variante un 10 urmat de vreo 120 de zerouri, și Goul un 10 urmat de 170 de zerouri. Deci argumentul ăsta nu a ținut pentru șah, deci clar nici pentru Go nu putea ține, dar na că n-am știut asta cu vreo doi ani mai devreme.

Pentru a descreți frunțile, înainte de a prezenta cele trei partide în care AlphaGo l-a învins în două rînduri pe Ke Jie, și o dată o echipă formată din 5 profesioniști de top, să ne uităm la imaginea de mai jos. Cei cinci profesioniști își dau în grup cu palma peste frunte amuzați la culme.

 

Contextul este că partida era la final, rezultatul era vizibil, nu mai era nimic de făcut, dar profesioniștii au încercat un truc, un tesuji care le putea aduce un plus de cîteva puncte dacă nu era contracarat corect. Și surpriză, AlphaGo a răspuns greșit, cu o variantă iepure, dar care pierdea puncte. Acest răspuns a fost interpretat ca fiind… Ok, hai să vă fac hatîrul, hai să zicem că m-ați păcălit, luați punctele alea, că nu am ce face cu ele, am cîștigat oricum. Profesioniștii s-au plesnit peste frunte rîzînd și au cedat.

Mai jos partida AlphaGo vs pro team

[glift sgf=”http://brailago.ro/arhiva/partide/2017/AlphaGo-Team.sgf”]

 

AlphaGo vs Ke Jie prima partidă

[glift sgf=”http://brailago.ro/arhiva/partide/2017/AlphaGo-KeJie(Match1).sgf”]

AlphaGo vs Ke Jie partida a doua

[glift sgf=”http://brailago.ro/arhiva/partide/2017/AlphaGo-KeJie(Match2).sgf”]

Categories: Computer Go Tags:

Costel


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Recent Comments