Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Netgoban

Probabil orice jucător de Go ar dori să aibă o arhivă cu toate partidele jucate, dar asta se întâmplă doar pentru ce se joacă pe KGS, DGS şi alte servere unde partidele se păstrează automat.

Dar pentru partidele jucate la masă nu mai merge salvarea automată decât dacă eşti pro, sau suficient de tare ca să ai pe cineva dornic să îţi noteze partidele. Soluţia uzuală fiind să le notezi cu propria mânuţă.  Dar asta nu e tocmai fără efort aşa că mulţi visează la o metodă automată de a salva partidele.

Una dintre ele a fost lansată ca idee şi prototip de un italian, ideea fiind excelentă şi ieftină şi anume urmărirea partidei cu o cameră video, şi un soft specializat converteşte automat din format video în sgf. Dar ideea a căzut în uitare după cum se pare.

Şi iată acum că dau peste o altă iniţiativă asemănătoare, dar la care partida este salvată direct de goban care probabil are senzori incorporaţi, şi transmite datele prin USB la calculator. Ideea se aseamănă cu ce visam eu, adică acoperirea gobanului cu o folie senzitivă, ca la touch screen.  Dar pe vremea când visam nu am găsit online nici o ofertă sau menţiune despre aşa ceva. Acum există ceva oferte dar e la început când se dau doar detalii tehnice dar preţul e un tabu pentru a putea stoarce de la client cât se poate, aşa că nu pot estima cât ar costa adaptarea unui goban cu această tehnologie.

Acest netgoban ne este prezentat prin intermediul unui site, dar informaţiile oferite sunt absolut minimale. Cea mai relevantă fiind o imagine cu un goban conectat la un laptop cu un cablu USB.

Se mai oferă şi o imagine detaliu cu conectorul USB.

Dar imaginile par prea frumoase ca să fie adevărate. Din aceste imagini şi frugalitatea informaţiilor oferite pe site tind să cred că este un simplu scam, sau poate doar o glumă.

Dar poate este doar scepticismul meu exagerat, şi produsul e ceva real, rămas în umbră doar din cauza cererii insuficiente.

Celelalte informaţii oferite pe site sunt că netgobanul oferă posibilitatea înregistrării automate a partidelor, dar şi rejucarea partidelor sau a problemelor stocate fără a mai privi la calculator. Ultima mutare a adversarului fiind indicată luminos pentru a putea plasa piesa. Se spune că ţine automat evidenţa timpului. Asta chiar e util în turnee pentru cei ce uită sa apese pe ceas.

Situl mai conţine şi un chestionar cu diverse întrebări despre cât de des joci Go, ce situri accesezi, ce echipamente deţii, şiii… cât ai fi dispus să dai pe un netgoban. Ei întrebarea nu e pusă chiar aşa direct ci trebuie să îţi exprimi preferinţa pentru 8 modele cu diverse grosimi ale gobanului, cu sau fără ceas, şi cu diverse preţuri care variază între 400 şi 900 de euro.

Mai sunt date şi informaţii despre companie, care pare că este reală, ceea ce  reduce temerile că ar fi un scam, şi mai aflăm că totul a pornit în 2008, ceea ce e cam ciudat. Cum se poate să nu fi reuşit în aceşti trei ani să se trimită măcar un prototip la unul din congrese?

Oricum ideea pare interesantă, fiind competitivă cu cea cu camera web prin faptul că e mai uşor să ataşezi un cablu USB decât să pui o cameră pe trepied 🙂

Categories: Diverse

admin

One Response to “Netgoban”

 • Lungu iulian spune:

  Eu cred ca e 100% fake.
  In lumea touch screen-urilor spre care ne indreptam sau in care suntem deja, nu prea vad de ce s-ar mai chinui cineva acum sa faca asa ceva. In plus ar aparea cel putin doua probleme:
  – cum isi da seama ca am pus piatra undeva, dar am miscat-o usor apoi pana la punctul in care am vrut sa o las.
  – cum ii zici ca ai jucat pas.

  In plus daca vor sa ne convinga de valoarea produsul, de ce nu au facut disponibile imaginile pe site la o rezolutie in care sa se vada detaliile. Se vorbeste de niste led-uri care se aprind ca sa indice mutarea jucata de adversar. Nu mi se pare ca exista.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive