IQul și performanța la Go
Există o mulțime de subiecte pe care aș fi vrut să le abordez în cei peste zece ani în care am schimbat idei pe rgo, dar multe le-am amînat în căutare de moment potrivit.
Unul dintre ele este IQ ul, și importanța lui în obținerea unor rezultate bune.
Evident răspunsul se știe. Exceptînd cazul vreunui Rainman, nimeni nu poate obtine ceva rezultate cu un IQ care abia îi permite să își lege șireturile. (de aia eu îmi cumpăr doar pantofi cu arici, sau elastic).
În consecintă presupun că oricine are interes pentru Go are o minte activă și un IQ pe măsură.
Dar se mai stie de pe la Einstein încoace, că succesul este 1% inspirație si 99% transpirație, deci perseverența are un mare rol. (A dovedit-o Forest Gump 🙂
Si dacă mergem înapoi în timp chiar la originile jocului de Go, aflăm că acesta a fost creat tocmai pentru a ajuta la dezvoltarea intelectuală. Dar se spune că IQ ul este o constantă cu care te naști. Probabil da, dar rezultatele unui test IQ vor fi influențate de antrenamentele intelectuale.
Avînd în vedere aceste premise eram curios să aflu mai multe. De exemplu o statistică comparativă între IQ și ranguri, sau între IQ și viteza de obținere a rangurilor.
Pentru asta voiam să lansez un chestionar, dar un poll simplu e ineficient. E nevoie de un sondaj mai complex care sa facă și analiza statistică a informațiilor. După mulți ani în care am avut în vedere subiectul, am dat peste un sit care face astfel de statistici, spune creatorul că ar fi cea mai mare bază de date statistice gratuită din lume, și oriunde fiecare poate introduce propriul chestionar, sau să răspundă doar la cîte chestionare are plăcere.
Am vrut să introduc si unul pentru Go, l-am trimis prin mail pt ca nu era form care să permită crearea a ceea ce voiam, și răspunsul a fost absolut surprinzător. Omul a spus că e ok, dar că faza cu IQ ul este informatie sensibilă pentru că dacă se va face public IQul unor țări, poate ieși scandal, sau cam asa ceva. M-a pocnit rău asta. Statistici din astea există destule pe net și nu am văzut vreun război pornit din cauza asta.
Alt motiv care m-a oprit să abordez subiectul este lipsa mea de cunoștințe în ceea ce privește standardizarea testelor IQ. Am observat că există mai multe tipuri, dar ce am găsit prin reviste nu știu dacă sînt toate de același tip, deci răspunsurile nu vor avea relevanță dacă nimeni nu mai reține ce tip de test a completat. Trebuia să caut un test gratuit pe net, dar tot ce se oferea era scamul ăla care cere să plătesti o lopată de bani pentru un test încropit pe bordură.
Acum în sfîrșit mensa.ro oferă un test, dar din nefericire îl găsesc cam irelevant. Părerea mea este că măsoara mai mult viteza de reacție și de observație.
Evident sînt și astea componente ale inteligenței, dar nu sînt singurele.
http://mensa-romania.ro/nouari-mensa/nou-online/
este adresa testului. Acuratețea lui lasă însă de dorit, măsurînd din 7 în 7 cum s-ar spune, plus că mi se pare extrem de ușor. Am găsit soluțiile corecte la toate întrebările, dar nu în timpul util. La prima trecere am scos 107 cu 5 întrebări rămase pe dinafară. La a doua trecere am scos maxim pentru că nu am mai stat să gîndesc la primele întrebări și am reusit să termin.
Un al doilea test, mai serios cred, este http://mate.info.ro/Resources/ro-RO/Test_de_inteligenta_nonverbal.aspx
Am mai dorit și testarea copiilor din clasele la care am predat Go, am propus acest studiu, dar nu am fost destul de perseverent pentru a duce la capăt ideea. Rostul acestui articol este de a găsi colaboratori interesați de acest subiect și eventual să și aprofundăm ideea.
Evident asta e doar pentru cultura noastră generală. Studii mai aprofundate și cu simțul răspunderii ar trebui făcute de Academia Europeană de Go, ceva de genul testarea IQ a copiilor de 5 ani și apoi repetat în fiecare an, pentru practicanți și nepracticanți de Go. Sau de ce nu chiar de noi? Cu suficient profesionalism posibil ca studiul să fie finanțat din fonduri europene.
Subiectul este deschis.
November 30, 2013 Saturday at 7:23 pm
După cum se ştie există nişte calităţi native care intră în IQ dar şi abilităţi dobândite. Din păcate majoritatea ne oprim dezvoltarea intelectuală odată cu finalizarea studiilor. Un ajutor în menţinerea intelectului la un nivel acceptabil este GO-ul.
Sa nu uităm că există şi o altă componentă – EQ-ul. Persoanele care ştiu să se facă agreabile au mult de câştigat din partea tuturor. Iar, după cum chiar tu spuneai, GO-ul ne ajută şi în această privinţă.
Deci e mult de discutat si mă mir că nimeni nu se infierbântă.
Da, subiectul ar trebui sa fie incitant, mai ales ca sunt cativa psihologi relativ tineri in comunitatea jucatorilor de GO. Fara a avea pretentia ca detin adevarul absolut, pot spune ca un IQ bun este realmente un atu pt cei ce vor sa progreseze, nu numai in GO.
Cat despre modul in care GO-ul poate influenta IQ-ul, nu stiu ce sa spun, mai ales ca in ultimul timp se tot spune ca IQ-ul creste putin la cei mici, in mod normal, odata cu cresterea in varsta, apoi stagneaza si chiar incepe sa scada la veterani :-). Ce pot spune sigur este ca am remarcat o crestere in masa a rezultatelor scolare la cei ce au inceput sa joace GO, si poate ca si rezultatele la un test pt IQ ar fi probabil mai bune, datorita “antrenamentului” mintal pe care-l ofera GO-ul.
Discutia ar ramane deschisa, numai sa aiba cine sa o duca mai departe…