BrăilaGo

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Age of Wushu

Aflînd de acest joc, în care este menţionat şi Goul, nu se putea să îl ignor, deşi mi-am promis să evit să mai pierd vremea cu jocuri interminabile. Da, este un joc interminabil. MMPORPG, pentru cine nu ştie, Massive Multiplayer Online Role Player Game, au devenit nişte monstruozităţi în care poţi pierde zilnic ore în şir timp de ani la rînd fără  obţine scoruri impunătoare, pentru că întotdeauna se găsesc destui care nu au ce face şi pierd mai mult timp decît tine, sau folosesc trucuri nepermise pentrua avansa mai mult. În plus, sînt create cu sisteme de răsplată de tipul morcovului cu măgarul. Mereu ţi se pare că obţii ceva, dar ţinta mereu se depărtează.

Oricum, dacă foloseşti jocul doar ca recreere, maxim o oră pe zi, nu e mai nociv decît orice altă activitate recreativă, cititul, filmele sau mai ştiu eu ce. E drept şi Goul este un joc la care avansazi o viaţă, dar măcar este benefic ca antrenament pentru creier.

Acest avertisment fiind lansat, hai să vedem cu se mănîncă Age Of Wushu.

Jocul deşi este o simulare a civilizaţiei chineze, este produs de o firmă americană, Snail, care mai oferă alte şase jocuri, presupun că asemănătoare dar cu alte teme. Pentru a juca este necesar un cont snail, ce poate fi creat gratuit, singura cerinţă fiind un cont valid de email.

Age of Wushu este o replică virtuală a civilizaţiei chineze de acum aproape o mie de ani, dacă am înţeles bine, cu o tentă de fantastic în ceea ce priveşte abilităţile de luptă, adică zbor, mers pe apă, şi tehnici luptă ce sfidează legile fizicii, plus probabil ceva creaturi monstruoase mai tîrziu în loc. Dar fantasticul nu este atît de prezent ca în alte jocuri precum Diablo sau Drakensang. Wushu este de fapt un termen generic pentru artele marţiale chineze, şi evident acesta este subiectul principal al jocului, dar în joc nu se vor antrena doar abilităţile de luptă, ci şi profesii productive precum vînatul, agricultura, pescuitul, metalurgia şi multe altele printre care şi … cerşitul.  Una din aceste profesii este şi jocul de Go, Weichi mai precis, sau chiar chess (şah) cum este numit alternativ de multe ori.

Cerinţele de sistem pentru joc sînt modeste. Procesorul poate fi mono, dar măcar un 2.4 GHz, dar recomandat un dual core, o placă grafică sub medie, minim 100 în rating passmark, recomandat 200, şi zece gica de spaţiu pe hard. Deşi placa mea grafică are un passmak 300, procesorul fiind la limita minimă, uneori se mai tîrîîe, după care timp de o secundă jocul merge accelerat, sau poate e doar un bug. Dar în principie este acceptabil.

Grafica oferită este acceptabilă deasemeni, uneori cu peisaje şi culori excelente, dar alteori de-a dreptul ridicole. Terenul şi obiectele solide, mai ales hainele sînt bine realizate, dar plantele din apropiere nu tocmai reuşite, deşi e de înţeles dacă luăm în considerare cerointele grafice reduse. Ridicol este de exemplu cînd “camera” se apropie prea tare de cal, şi priveşti prin el ca printr-o ţeavă.

Jocul în sine este extrem de complex. Deşi producătorii se laudă cu un concept nou, adică nu există niveluri de joc, în realitate există o mulţime de niveluri, dar pentru chestii diferite precum cultivarea internă, sau antrenament al diverselor tehnici de luptă care sînt cu sutele, precum şi tehnici ale diverselor meserii. Toate acestea sînt organizate în categorii complexe, la care acum după cîteva zeci de ore de joc încă ma chinui să le înţeleg.

Există iniţial un tutorial al cărui parcurgere durează cîteva ore, şi în care fiecare operaţiune necesară este sugerată printr-o animaţie, dar nu totul este explicit. La un moment dat trebuia să activez o tehnică de luptă, ceva Îmbrăţişrea Lunii, pentru  para lovitura inamică, dar nu era în cartea de tehnici. După vreo două ore de tatonări apoi de citit pe forumuri am descoperit că unele tehnici pot fi însuşite după citirea unui manual care era pitit în boccea. Mai există o mulţime de alte elemente enervante, pînă de descoperi, precum elemente ce devin active, surcelele de sub copac dar pe care nu ştiam cum să le adun. Acum, mi se pare evident să le pot aduna doar după ce îmi înşusesc meseria de tăietor de lemne.

Altă  chestie agasantă este dimensiunea sacului. Valiza asta, e împărţită în patru şi deşi fiecare secţiune are iniţial 18 locaşuri, în scurt timp devin insuficiente. Prima secţiune pentru echipamente şi ultima cea pentru însărcinări nu oferă probleme, dar a doua, cea pentru bunuri, se umple rapid cu diverse pilule. Da pilulele joacă un rol major, şi există o mulţime de tipuri, pe care multe nu le poţi folosi decît mai tîrziu cînd atingi un anumit nivel. La fel unele cutii şi pungi care conţin chestii, şi care ocupă spaţiul. Mai este enervantă uneori categorisirea aiurea, de exemplu unele arme care sînt considerate bunuri. Şi gobanul este un bun, nu un echipament. Am obţinut unul cînd am intrat în ghilda învăţaţilor, dar neştiind că e acolo am mai cumpărat unul, apoi l-am vîndut pe un fragment din cit am dat pe el. Da, diferenţa dintre preţul de cumpărare şi cel de vînzare este ridicolă. Mai tîrziu am scăpat ţi de celălalt goban fiind cu inventarul blocat, iar acum nu mai găsesc pe cel de unde pot cumpăra altul, în consecinţă nu mai pot accepta misiuni de Go, care sînt doar probleme.

O ultimă chestie enervantă este că deşi din diversele misiuni se obţin nenumărate recompense, cele comestibile sînt rare. Şi un mesaj că imi chiorăiele maţele este mereu activ. Am consumat vreo două la început, că scria pe ele mîncare, dar maşele îşi vedeau de concertul lor. Mai tîrziu foamea a devenit înfometare şi în consecinţă a început pierderea de punte de viaţă.  Vreo două zile am căutat de mîncare, dar băcanul nu avea, şi în plus cînd găseam ceva nu aveau efect. E drept nu citesc toate sutele de informaţii, deci am aflat foarte tîrziu că doar unele chestii comestibile au şi efecte nutritive, majoritatea oferă doar efecte de refacere a vieţii sau alte atribute în luptă. Mai există unele sugestii, sfaturi, tips, de unde am aflat că alimente nutritive pot fi cumpărate de la alţi jucători.

M-am antrenat şi ca bucătar, şi am facut nu ştiu cum o plăcintă, dar stomacul a ramas la opinia lui chiorăitoare. Alte reţete nu am mai reuşit, cea obligatorie, biscuiţii, oferindu-mi surpriza că nu bucătarul, de la care trebuia să cumpăr reţeta, nu o are la vînzare.

În fine, jocul se bazează pe tot felul de misiuni pe care le ai de îndeplinit, şi care îţi oferă bunuri bani şi experienţă. Misiunile constau în a merge în diverse locuri şi a aduce ceva, sau asculta o poveste, sau mai des de a descăpăţîna pe cineva. În consecinţă este o mulţime de mers, ceea ce în primele două zile e ok, pentru că mai admiri peisajul. Vestea bună e că există şi cai, dar cu banii pe două zile am închiriat unul bătrîn pentru o săptămînă, şi cumva nu aleargă mult mai repede.

Am ajuns şi la ceea ce doream, adică să joc Go, care de fapt sînt cîteva probleme. Primele de iniţiere, simple capturi, dar la a treia, care conţinea un snapback, deşi am văzut prima mutare nu am reuşit să o rezolv. Iniţierea în joc este sumară, aproape inexistentă, din cîte am văzut pînă acum. Trebuie să mai caut ceva manuale, să văd ce zic, dar chestia cu foamea m-a îndemnat să o rezolv întîi. Am realizat că pleacă doar circa un sfert din viaţă, aşa că se poate juca într-o stare continuă de inaniţie, deşi nu e indicat, pentru că deşi alegi să fii fermier sau bucătar, pricînd poţi fi atacat, şi cînd viaţa e mai jos de jumătate nu mai poţi lovi sau fugi.

Povestea s-a lungit, aşa că voi reveni cu un alt articol în care să detaliez misiunile cu Goul. Dar ca amuzament pot spune că în dialogurile cu bucătarul la un moment dat poţi alege să te baţi cu el pînă la moarte. De regulă NPC oferă dialog, şi personajele cu care trebuie să lupţi sau alţi jucători au bara cu viaţă. Unii NPC, care te antrenează, au ţi ei bară de viaţă cînd intră în modul de luptă, pentru misiuni, şi credeam că aşa e şi la bucătar. Dar acesta oferă doar un joc de trei in linie :))  Pe un platou ai de făcut trei în linie din diverse ingrediente, şi se mută alternativ. Nu se dau reguli de joc, se spune doar că sînt vreo 8 runde. După ce am pierdut de vreo 5 ori am realizat că după ce fac 11 din toate ingredientele, tre sa apăs pe butonul foc, şi am reuşit să iau prima rundă, dar la a doua m-am blocat. Nu e trei în linie tip gomoku, ci din cel în care grila e plină, schimbi locul a două, şi dacă se face o linie de 3 sau mai mult, dispar şi curg altele de sus,

Voi reveni cu un alt articol  cu Goul, şi ceva poze la ăsta.

Costel


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Recent Comments