BrăilaGo

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Goul şi canalele Youtube.

Sînt ani buni de cînd filmele au luat locul scrisului chiar şi în domeniul studiului. E drept studiul mai amator.  Internetul şi Youtube au accentuat preferinţa publicului pentru filme. Goul nu a fost scutit. De lecţiile video ale lui Wang Yuan traduse de Viorel vorbeam acum vreo cinci ani.Pomeneam de filmuleţele de un minut pentru lecţii de Go de la EGC de acum vreo doi ani. Iar mai de curînd prezentam versiunea comercială pentru vest a canalului de televiziune Baduk TV

Acum chiar şi la Premiul Iwamoto s-a înscris o acţiune de promovare şi studiu a Goului pe youtube, Dwyrin, şi nu este o excepţie. Există o mulţime de astfel de canale dedicate Goului. Intrînd azi pe rgo căutînd informaţii despre adunarea generală am observat prezentarea făcută de Adrian Nedan.

Televiziunea nationala japoneza NHK transmite partide profesioniste din turneul propriu de Go intr-un format destul de entertaining, cu byo-yomi de 30 de secunde. E un mod mai placut de a studia partide pro, avand in vedere ca poti vedea expresia fetei jucatorilor, iar existenta unui comentariu cu variante puse de un comentator expert ajuta de asemenea.

Daca va intereseaza, aici sunt doua canale de youtube care transmit astfel de partide:

https://www.youtube.com/channel/UCYeX5wvCrQ8jQyOFz9Fzd1A/videos
https://www.youtube.com/channel/UCQZyKfOE7gZxhkR5veznHaQ/videos

Aruncînd o privire văd că primul canal este menţinut de Eros Brown şi că după un an de activitate are 15 mii de abonaţi şi vreo juma de milion de vizualizări.

Al doilea, produs de Tomoharu Narita, are cam acelaşi număr de vizualizări dar este lansat acum vreo trei ani, şi are cu vreo treime mai puţini abonaţi, şi care nici nu a mai publicat nimic în ultimele două luni..

Ambele prezintă filme preluate se pare de la aceeaşi televiziune japoneză, care par interesante, dar cu marele dezavantaj că nu au subtitrare în engleză.

Urmînd sugestiile oferite de Youtube dăm peste:

  • BadukTv, care deşi are acelaşi nume ca oferta celor dela GoGameGuru, şi una din listele sale este în engleză cam am senzaţia că este doar o coincidenţă de nume. Canalul are peste 8 mii de abonaţi şi mai bine de 4 milioane de vizualizări.
  • Cyberoro, cu multe filme publicate, dar nu şi în engleză. Cu cei nici 700 de abonaţi nu prea pare de succes.
  • ChinaATV, evident în chineză, canal mic încă la nici o mie de abonaţi, dar se pare că e în creştere, fiind lansat doar de un an, dar cu un conţinut de peste patru sute de filme.
  • Gobaduk, alt canal tînăr, doar jumătate de an, 50 de filme dar deja cu mai bine de 1500 de abonaţi şi peste juma de milion de vizualizări.
  • YoungJin Park canal de succes cu cei peste o mie de abonaţi, dar care se pare că a abandonat după nici 20 de filme. Limba este coreeană.
  • Go Game Videos, un canal nou, de doar cîteva luni, dar care este dedicat figurilor celebre din trecut. Cele peste 100 de filme nu sînt traduse, dar descrierile sînt în engleză deci măcar putem şti cine cu cine joacă. Nici 600 de abonaţi, dar dacă se va menţine sigur va prinde greutate.
  • Go Game Guru, un nume cunoscut, situl lor fiind un succes, deci era de aşteptat să aibă un canal  cu greutate, dar în cei patru ani care au trecut de la lansare au publicat doar vreo două duzini de filme şi au adunat doar vreo 1300 de abonaţi şi un număr infim de vizualizări.
  • Sunday Go Lessons – Videos on the Game of Go! Un alt canal mai tinerel, care într-un an şi jumate a reuşit să adune aproape o mie de abonaţi şi 40 mii vizionări. Partea bună fiind că este în engleză, şi că e bun şi pentru începători avînd în general mai multe comentarii de nivel kyu. Recent au apărut şi comentarii de partide pro preluate de la acele televiziuni asiatice, dar traduse în engleză. Autorul are şi un bloguleţ, şi chiar un sit, dar care e scris cu tufe. Lecţiile de Go de duminică merită urmărite.
  • Haylee L este canalul personal al unei jucătoare profesioniste care comentează partide tari de pe Tygem. Comentariile sînt în engleză. În total sînt aproape 100 de filme care în nici un an au adunat 35 mii de abonaţi şi un sfert de milion de vizualizări.
  • La prima strigare au apărut doar canalele de mai sus, dar în timp lista s-a lungit, următoarele fiind adăugate în mod cronologic după cum le-am găsit.
  • Playmorego, canalul unei campanii de promovare a Goului, iniţiativă pe care o prezentam într-un articol acum doi ani. Canalul nu e dedicat studiului precum 12majoritatea celorlalte canale prezentate, dar este canal youtube, este Go, deci îşi are locul aici. Şi îşi mai are locul în direcţia oricărui necunoscător de Go. Canalul are doar 70 mii vizualizări, deci chiar trebuie dat mai departe. Clipurile principale, patru la număr, au doar cîte două minute.
  • Will Lockhart, dedicat filmului The surrounding game.
  • USGOWeb
  • The International Go Federation, canalul Federaţiei internaţionale de Go, canal care conţine doar clipurile de prezentare a participanţilor de anul acesta la campionatul mondial de amatori.
  • cinemabaroque, un canal mai modest, cu doar 39 de filme, în engleză.
  • LongstrideBaduk, canalul unui 3 dan, care de aproape un an comentează partide de pe tygem, pînă acum avînd vreo 70 de filme.
  • Littlelamb Go, un canal vechi de cîţiva ani, cu peste 100 de filme, dar cu doar cîteva sute de abonaţi. Canalul este în engleză şi filmele sînt comentarii de partide produse de un grup de amatori din China.
  • Andrew Jackson, canal produs de un american de la Centrul de Go Seattle ce predă lecţii pentru jucători de nivel kyu avansat, şi care deşi are doar cîteva zeci de filme în circa un an, a strîns deja 1500 de abonaţi.
  • Shawn Ray,  cel mai vechi canal din această listă, are aproape nouă ani,  este în engleză, dedicat începătorilor cu precădere, şi cuprinde vreo 200 de filme. Shawn Ray încearcă să devină instructor de Go profesionist, şi este prezent online şi la următoarele adrese, Facebook,  Patreon, G+, Blogspot.
  • Nick Sibicky, canalul altui jucător dedicat promovării şi instruirii jucătorilor din vest, se pare că este mai de succes decît precedentul pentru că în nici patru ani a adunat aproape 10k abonaţi şi numărul de vizualizări se duce spre un milion. Deasemeni, şi Nick are un cont Patreon.
  • Ultimele două canale sînt minore, probabil canale personale cu filme preluate, şi care mai conţin şi alte subiecte decît Go. Nici primul nici al doilea nu au nume cu caractere latine.

Revin la canalul lui Dwyrin, pentru că trebuie menţionat că acesta are şi un sit unde filmele pot fi mai bine accesate după categorii.

Cu siguranţă mai există alte canale cu conţinut despre Go care nu au ieşit la iveală în această scurtă incursiune pe Youtube, sau care sînt publicate în alte părţi. Cine are cunoştinţă de ele este binevenit dacă le prezinte aici într-un comentariu pentru a fi adăugate în listă.

Categories: Resurse Tags:

Costel

2 Responses to “Goul şi canalele Youtube.”

  • alex says:

    Al lui Battousai (vezi KGS) e cel mai vechi canal pe youtube. Am vazut ca are si un cont pe o pagina cu donatii (cica ar castiga vreo 400 USD din asta). Poate ca ar merita sa faca ceva similar cineva si in romaneste. Cred ca sunt si canale ale romanilor, cel mai voluminos, cred, al lui “apretresc” (?), dar in engleza. E si un turneu al creatorilor, cred ca pe OGS.

  • Costel says:

    Nu vad nici unul dintre cele doua canale pe youtube. Cautare pt battousai duce la citeva liste din canalul dwyrin, iar apetresc nu da nici un rezultat. Din cite am inteles Battousai are lectii pe KGS, nu canal youtube.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Recent Comments