Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Joacă Go și cîștigă Bitcoin.

De fapt Ethereum, nu Bitcoin, dar pentru că Ethereum e mai nou și necunoscut, am folosit numele  fratelui mai mare.

Toate detaliile acestui proiect le puteți citi în acest articol.

Pe scurt, ideea este că timp de o lună, trei ore pe zi poți juca Go pe o tablă afișată pe fațada Muzeului de Arte Moderne, din Kunsthaus Graz, Austria!  Nu, nu va trebui să fii prezent acolo și să plasezi personal piesele atîrnat în corzi. E suficient să accesezi situl organizatorilor, să te înscrii în partidă și să muți cînd îți vine rîndul. Evident, nu e o competiție, ci doar un joc demonstrativ, și nu vei juca propria ta partidă, ci vei vota pentru mutare, așa cum am mai văzut pe situl celor care au făcut Filmul Jocului de Înconjurare. Mutarea cu cele mai multe voturi va fi afișată și partida va continua.

La prima partidă, azi cînd a fost lansat evenimentul, s-au înscris vreo 70 de jucători care au participat împărțiți în două echipe. Din nefericire nivelul partidei a fost pe undeva pe la 15-20 kyu. Tabla este mică și timpul alocat este de 20 de secunde pe mutare și 20 de minute pe partidă, deci cu un total de 60 de mutări ar fi posibil să se termine partida. Dar la măcar una dintre partidele la care am participat nu s-a ajuns la numărătoare. La alta s-a continuat cu mutări în teritoriu, inutile pînă a expirat timpul. Oricum, nu există scor, ci doar resetarea tablei.

Noutatea la acest tip de partidă la comun este că la fiecare mutare îți este acordat un jeton, garanție, token după cum e numit în engleză, token ce îl poți dona pentru dezvoltarea acestei inițiative sau îl poți stoca într-un portofel Ethereum, și ulterior poți vinde ce ai adunat pentru bani reali.

Proiectul este lansat de Lab10, o echipă orientată pe dezvoltarea tehnologiilor viitorului. Tema proiectului este secretul tranzacțiilor în lumea digitală. Deși tehnologia blockchain, cea pe care se bazează bitcoin și urmașii săi este bazată pe încriptare, tranzacțiile sînt vizibile oricui, și în plus adversarii monedelor virtuale doresc să le facă și mai vulnerabile. În consecință, cei de la Lab10 au lansat acest proiect pentru a lupta pentru dreptul la privacy în ceea ce privește acest gen de tranzacții. Aparent ideea e simplă, am înțeles despre ce este vorba, dar încercînd să intru în detalii am rămas pierdut pe drum, așa că mă voi opri la acest nivel de înțelegere al proiectului. Cei interesați să aprofundeze ideea, pot citi FAQ, sau whitepaper oferite de organizatori.

Pentru cei dispuși să se amuze cu acest proiect și să adune bani virtuali menționez că tokenii adunați în timpul unei partide trebuie culeși înainte de lansarea unei noi partide pentru că la lansarea altei partide, aceștia se resetează la zero. Îi poți adjudeca prin crearea unui nou portofel, și nu am văzut cum îi poți adjudeca într-un portofel existent. Cu siguranță valoarea acestor tokeni este infimă, și mai mult ca sigur se va pierde în momentul tranzacției către contul de Ethereum, deci probabil nu se justifică timpul pierdut cu niște partide infantile, decît dacă ești un jucător începător care mai poate învăța din partidele de acest nivel.

Tabla este simplistă, fără buton de pass sau prizonieri. Inițial nici ultima mutare nu era marcată. A doua zi au corectat dar marcajul e abia vizibil,

Nu nu e marcajul verzuliu. acolo e votul meu. Ultima piesă plasată se învîrte. O altă modificare este adăugarea unui webcam.

Putem vedea fațada în cauză, dar arată patetic. Credeam că e vreun monitor imens pentru reclame, dar e un proiector, sau poatr ceva elemente luminoase, tabla fiind  greu de citit. În plus fațada dă către o stradă, și ori nu ai unghi să vezi bine ori vezi printre copaci. Slabă prezentare.

De asemeni, poate această jucărie este bună pentru a face primii pași către înțelegerea monedelor virtuale. Eu am auzit de ceva vreme de Bitcoin, dar din nefericire pentru mine a apărut într-un moment cînd renunțasem la încercări de a încerca ceva lucrativ. În plus, se pare că Bitcoin e departe  de ideea de microtranzacții. Toate ideile mele se bazau pe microtranzacții. Jocuri mici în care să arunci la un moment dat doi trei lei, sau povești SF la care să contribui cu cincizeci bani dacă vrei să fie scrisă și continuarea. Astfel, cu maxim  o mie de admiratori, orice amator ar reuși să își dezvolte pasiunea. Dar la nivelul actual al taxelor pentru microplăți ori dai jumate pe taxe, ori ridici prețul și pierzi 90% din posibilii clienți. Bitcoin din cîte văd e crunt la nivel de taxe, pentru că singura încercare făcută cu XBT m-a costat cam 20 de lei pentru vreo 100 transmisă.

Dar Bitcoin a fost o mină de aur pentru pionierii care au riscat să se joace cu așa ceva. Mai jos este un grafic în care vedem cum a crescut valoarea acestei monezi în decursul celor cîțiva ani de existență.

A plecat de la valori nesemnificative. și era folosit ca monedă de schimb în unele jocuri online. Pe vremea aia se făcea minerit de bitcoin pe calculatorul propriu, dar evident profitul se ducea în jocuri. Cine a fost inspirat în 2010 cînd acesta costa sub zece cenți, și a păstrat pînă recent, a vîndut cu zeci de mii de ori mai scump. Cu alte cuvinte 20 de dolari băgați în bitcoin au scos peste un milion anul acesta cînd a crescut la 5000.  Oricum, asta e fabulos, cine știe cîți au fost inspirați în cincinalul trecut.  Dar trenul mergea luat și anul trecut. Cine a cumpărat anul trecut, a vîndut anul acesta și și-a înzecit banii. Jucăria a mers și celor care au cumpărat anul acesta pe 21 iunie cînd a scăzut sub 2000, și au vîndut o lună mai tîrziu dublînd banii. Recent, ultima scădere pe care o vedeți pe grafic a fost pe 15 septembrie, la sub 3000, crescut apoi la 4. Cu 1k$ investită îți scoteai leafa de profesor într-o săptămînă. Previziunile spun că la anul sau peste doi, bitcoin va valora 20k USD Deci speculațiile încă mai merg.  Oricum, acestea sînt speculații. Vor cîștiga tot cei ce au deja cheag și își permit să riște. Cel ce trăiește de la leafă la leafă, chiar dacă strînge cureaua și riscă salariul pe o lună, peste doi ani se alege, posibil, cu două trei salarii în plus. Un fleac, cu asta nu iese din groapă.

Oricum, moneda virtuală e ceva care cine peste noi, și cine își bate capul să o înțeleagă, va fi mai pregătit și va naviga mai ușor vremurile care vin.

Categories: Diverse Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te

Dacă vrei să fii anunțat pe mail cînd apare un articol nou, Abonează-te

Articole recente

Arhive

Categorii