Repetiție

Am prezentat serverul OGS recent pentru că îmi sărise în ochi ceva ce arăta bine. Curios a fost faptul că aveam cont acolo, dar nu reținusem să mă fi atras în trecut acest server. Explicația este că probabil pe vremuri nu era încă la nivelul actual.
Dar chiar dacă m-a impresionat, nu m-am aruncat să joc pe el. De fapt nu jucam nicăieri, deci explicație există, dacă sînt întrebat de ce. Nu am explicație de ce cînd am reînceput să joc acum cîteva luni, am făcut-o pe IGS, sau PandaGo, ori Pandanet cum i se mai spune. Acum cîteva zile totuși am repornit pe OGS. Una din facilități este competiția tip scară. M-am băgat, și pentru că sînt jos, pînă urc trebuie să joc cu începători.
Așa am ajuns să joc cu un 18 k. La un moment dat îmi spune că partida pare recursivă. N-am știut exact semnificația, dar dicționarul mă lămurește. E ceva repetitiv. Am crezut că vrea să zică de asemănarea partidei cu una întîmplată altă dată. Cîteva mutări mai tîrziu, așteptînd mutarea, contemplînd poziția, deci fără a analiza din punct de vedere al Goului am văzut ce vrea să zică.
Priviți la poziție și probabil vă va sări în ochi.
Albul a abandonat două piese pe liniile 3-4 pe latura din dreapta. Același lucru se repetă și pe latura de sus. Apoi în centru dreapta a pierdut un grup considerabil. În centru sus alt grup este ca și pierdut în urma unui uttegaeshi lansat cu K14. Deci vedem destule repetiții.
S-ar putea spune că și cele două pietre din centru stinghere în marea de piese albe sînt o repetiție a celor albe lăsate în teritoriul negru. Dar nu este chiar așa. Pietrele albe se află prea aproape de latură și prezența zidului adversar nu le acordă nici o șansă de supraviețuire. Dar piesele negre cu o singură săritură ajung pe o latură liberă unde este loc suficient pentru a face viață. În plus la N7 albul are un aji. Această slăbiciune poate fi folosită pentru a întări poziția negrului. Chiar dacă albul ajunge să mute primul în zonă și taie calea spre latură, negrul poate forța intrarea, și după ce prezența negrului în zonă este mai activă, un atari la N7 poate duce la pierderea celor patru piese albe, sau poate numai a trei, dacă albul alege varianta care duce la pierderea mai mică. Deci piesele albe nu valorează nimic, sau mai nimic, dacă considerăm că pot folosi ca bază pentru kodateuri, dar piesele negre au un potențial mult mai mare.
Și apropo de grupurile pierdute în centru de alb. Repetiția este pe care să se întîmple iar. Dacă albul visează să salveze piesele din centru cu K11, sperînd că poate pune apoi J10, unde negrul nu poate pune pentru că G9 îl pune în damezumari, atunci se trezește cînd negrul dă atari grupului de sus și totul se prăbușește. Deci acum albul trebuie să lege la G13. Ambele grupuri care se luptă acolo în centru au patru libertăți. În plus albul aproape are formă de ochi, dar negrul este la mutare și cu K10 rezolvă totul. Chiar dacă albul dă atari acestei piese, ea se leagă de grupul negru și grupul alb e în damezumari.
Deci poziția este amuzantă. Mai ales pentru negru 🙂
September 6, 2018 Thursday at 9:37 pm