BrăilaGo

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Go fără frontiere

De fapt corect ar fi Go fără margini, pentru că este vorba despre Go toroidal, adică gobanul nu mai este plan, cu patru margini, ci suprafața este continuă, adică joci, cum ar veni pe suprafața unui covrig.

Pe scurt, este vorba despre un anunț  al unei echipe care vrea să promoveze acest tip de Go. Anunțul a fost publicat pe situl AGA cu scopul de a găsi voluntari care să testeze noul lor client cu care se poate juca acest tip de Go.

Există și un sit dedicat acestui proiect, pagina principală fiind una în care se descrie ideea. Practic regulile sînt aceleași, doar că nu există josekiuri.

Eu Goul în spațiu mi l-am imaginat pe o sferă. Ca și cum ai juca pe intersecțiile liniilor care marchează longitudinea și latitudinea. Îmi imaginam tabla ca fiind curbată pe verticală unind latura de sus cu cea de jos, astfel la c1 de exemplu, o piatră nu mai are trei libertăți, ci patru,  a patra fiind c19. Apoi îmi imaginam și curbarea pe orizontală, sau mai precis ”intinderea” centrului, și ”strîngerea” laturilor într-un punct pentru ca tabla să fie mulată pe o sferă. Ideea mea plutea cumva, pentru că nu am finalizat conceptul pînă la capăt. Dar ideea de toroid e finalizată mai simplu. După curbarea pe verticală se formează un cilindru. Apoi cilindrul este curbat integral unind cele două capete. Ideea e completată de faptul că practic tabla se mai extinde cu liniuțe de conectare. La sfera mea îmi imaginam că colțurile se unesc, devenind polii. Nu am finalizat concret ca să știu care colțuri unite fac un pol și care celălalt. Dar aici e clar. Tabla practic se mai extinde cu cîte o jumătate de pătrățică pe laturi, și apoi se unește. Asta îmi clarifică și ideea sferei. nu colțurile se unifică, ci centrul jumătății de pătrățică suplimentară. Astfel linia 19 devine primul meridian de la polul Nord, și linia 1 primul de la Polul Sud.  Dar asta înseamnă că a patra libertate a piesei de la c1 nu este c19, tot undeva pe prima linie, asta însemnînd că tabla trebuie să aibă număr par de linii.

Dar lăsînd speculațiile goului sferic și revenind la cel toroidal, ajungem și la programul cu care se poate juca acest Go. El poate fi descărcat de pe pagina dedicată. Există versiuni pentru trei sisteme de operare. Windows, Mac și Linux, mai precis Ubuntu. Nu am idee dacă funcționează și pe alte distribuții de Linux.

Testînd programul am rămas dezamăgit de metoda folosită pentru vizualizare. Practic se folosește o tablă bidimensională, clasică, cu posibilitatea de glisare a tablei în plan orizontal și vertical. Speram să fie simulare tridimensională așa cum vedem la Google maps cînd apare tot globul. În plus frustrant este că nu este un cîmp vizual mai larg decît tabla în sine, mai precis cînd o linie dispare din dreapta apare imediat în stînga.  Deci trebuie să fii atent la libertăți uitîndu-te cruciș. Preferam să văd mai mult din grup chiar dacă piesele apăreau de două ori în cîmpul vizual.  E drept în acest mod tot nu vedeai toate libertățile grupului dacă se extindea mai mult decît surplusul acordat cîmpului vizual.

În fine, ideea anunțului este de a se găsi persoane să testeze. Dacă ești interesat te poți înscrie la  go-without-borders+subscribe@googlegroups.com.

Un detaliu care merită menționat este că unul dintre cei ce a contribuit cu sfaturi pentru dezvoltarea proiectului este nimeni altul decît cunoscutul Cornel Burzo.

 

 

 

 

Categories: Diverse Tags:

Costel


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Recent Comments