BrăilaGo

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

ELF disecă partidele profesioniștilor

Facebook este un colos care alături de Google s-a aplecat asupra Goului.

Dar spre deosebire de Google care a satisfăcut curiozitatea pasionatului de Go, Facebook părea că ne-a cam lăsat cu ochii în soare. Sau cel puțin pe mine, care nu prea am înțeles ce a făcut Facebook.

Ca și la Google intenția e evidentă, de a antrena inteligența artificială. Și ce a făcut Deepmind, care reprezintă Google în problema asta, e evident. A creat ceva algoritmi care au reușit să joace mai bine decît omul ceva jocuri clasice așa zisele jocuri Atari. Apoi au aplicat acei algoritmi la Go și a apărut AlphaGo, care știm ce a făcut.

Și Facebook are algoritmi de inteligență artificială cu care ne servește personalizat reclamele, și analizează pozele, și mai știu eu ce mai face. Urma să joace și Go pe lîngă astea, dar Goul jucat de Facebook, de fapt este AlphaGoZero. Ce a făcut FB aici îmi cam scapă.  Înțelesesem că a creat ceva hardware pe care a fost aplicat AlphaGo mai eficient. Cred că am înțeles greșit. Văd acum că ar fi un cadru sau platformă, framework adică, numit PyTorch. Pentru mine asta e ca în bancul ăla în care chinezii se întreceau cu americanii și ca ultim test au vopsit luna în roșu. Iar americanii au scris pe ea CocaCola. (sau Made in USA, după altă versiune)

Revenind la subiectul acestui articol. Echipa Facebook care se joacă cu această inteligență artificială a publicat o pagină în care apar niște statistici. Detalii despre aceasta și despre ELF Open Go, pot fi găsite pe diverse pagini publicate de Facebook. Una dintre ele este https://facebook.ai/developers/tools/elf-opengo alta este https://ai.facebook.com/blog/open-sourcing-new-elf-opengo-bot-and-go-research/ De asemeni pe blogul Facebook mai putem citi https://research.fb.com/facebook-open-sources-elf-opengo/  Elf este sursă deschisă și poate fi găsit la https://facebook.ai/elf

Ba mai mult, ELF este oferit și sub formă de executabil sub Windows, dar este necesară o placă grafică capabilă să execute CUDA.

Pagina de statistici, care practic este un instrument interactiv oferă o mulțime de informații despre partidele rămase de la marii jucători din istorie. Astfel se poate studia cît de puternici au fost de fapt acei jucători, sau chiar și ce greșeli au făcut în partidele lor. Instrumentul analizează jucătorii după diverse criterii cum ar fi potrivirea sau aproape potrivirea cu mutările propuse de ELF, sau după numărul de greșeli, or după numărul primei mutări greșite, sau după probabilitatea de cîștig oferită de fiecare mutare.
Instrumentul este destul de complex, și e necesară ceva vreme pentru a îl înțelege. Toate acele criterii pot fi combinate cu altele cum ar fi culoarea cu care joacă, sau rezultatul respectivelor partide.

După asimilarea acestor informații realizez că Facebook a oferit jucătorilor de Go chiar mai mult decît Google.  Și Google a dat la liber acei algoritmi, numiți tensor flow dacă am înțeles bine, dar nu a oferit și programele efective, adică acele rețele antrenate. Facebook a oferit și aceste rețele, astfel cei interesați pot studia mult mai ușor ceea ce au făcut ei, pentru că oferind doar algoritmul nu dă posibilitatea oricui de a reface ceea ce au făcut ei, din cauza puterii de calcul imense necesare antrenării rețelelor.  Dar pentru că Facebook a ratat spectacolul, acela de a îngenunchea cei mai puternici jucători, aceste știri nu au ajuns la urechilor noastre, publicul larg.

Facebook tocmai a crescut în ochii mei. E drept, e doar un aspect, și nu îi iartă multele păcate, dar măcar îi pictează o față mai umană.

ELF Open Go este un subiect ce merită aprofundat.

 

Costel


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

Recent Comments