GoSmart

Mai precis GoSmart clock. Ceasul GoSmart.
Pentru jucătorul de Go, ceasul actual este suficient. Chiar și pentru mine. Alte chestii nu au fost suficiente, precum notarea partidelor manual, la care lenea m-a împins să visez diverse metode de notare automată. Eu le-am visat, alții le-au și creat. Am mai scris despre asta. Dar în materie de ceasuri nu mi-a trecut nimic prin cap. Și nici altora. E drept, s-a evoluat de la ceasul mecanic la cel electronic, dar principul e același, două butoane, două ceasuri într-o singură unitate.
Dar iată că acum a apărut o idee. Mintea neliniștită în care a apărut această idee aparține lui Nikola Ilić din Serbia.
Ideea este simplă, cea de a automatiza mai mult din munca celor ce organizează concursuri de Go. Această muncă este deja automatizată, comparativ cu vremurile cînd împerecherile se făceau cu fișe de hîrtie. Se folosesc programe pentru acest lucru, dar ceasurile tot trebuie setate manual, mai ales dacă este vreun model electronic cu setări complicate, și organizatorii nu pot lăsa operația pe seama jucătorilor.. De asemeni colectarea rezultatelor se face manual, publicarea pe situl concursului tot manual, și știm cît de repede o fac unii organizatori prinși cu alte treburi mai importante sau interesante.
Ideea este de a conecta ceasurile la o unitate centrală, care va monitoriza astfel toate ceasurile din concurs. Rezultatele se transmit automat, munca organizatorului este mult ușurată. Informația este publicată pe ExploreBaduk, și nu prezintă prea multe detalii ale acestui proiect care este doar în stadiul de prototip.
În imagine putem vedea prototipul, care apare ciudat, cu doar un singur buton. Poate este o impresie greșită, butoanele fiind probabil independente și nu se văd aici. Și ideea unui singur buton ar fi interesantă, că doar nu e folosit concomitent, dar asta numai dacă nu uită cineva să apese pe buton, și celălalt practic în loc să pornească timpul adversarului, își pornește propriul timp. Acum că ideea a fost lansată cu siguranță vor apărea multe alte idei pe lîngă ea. De exemplu se poate renunța la ceas integral, mă refer ca unitate fizică, ceasul fiind doar o aplicație pe telefonul mobil, conectată la aplicația centrală. Sau ceasul poate include și o cameră de vederi, care va înregistra partida și va marca automat timpul după mutarea efectuată de jucător.
Oricum, toate acestea sînt doar idei. În timp vom vedea cît de practice sînt. Ideea cu înregistrarea automată pe cameră există de ceva vreme, dar practic nu prea am auzit să fi prins la public.
May 14, 2019 Tuesday at 9:02 am