Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Nu mai mișcă nimeni, ne-a toropit căldura

 

Căldura a cam trecut, dar mișcare tot nu văd.

Mă gîndesc că poate nu am fost eu atent și mi-a scăpat ceea ce s-a întîmplat în ultima vreme. Dar mă uit pe siturile oficiale și chiar nu văd nimic recent.

Văd un anunț cu ediția a șaptea a jurnalului european. L-am anunțat și eu cînd am observat primul număr dar nu prea am văzut ecouri. L-a cumpărat cineva de la noi?

Apoi realizez că în mai puțin de un an va avea loc la noi Congresul European. De regulă în timpul congresului curent se făcea promovarea și înscrierile pentru ediția următoare. Evident, neexistînd o ediție curentă, nu se poate face promovare în cadrul ei, dar presupun că situl și formularul de înscriere ar trebui să existe. Nu rețin să fi fost anunțat, dar îl găsesc pe situl defunctului congres de anul acesta.

Cine dorește să se înscrie, o poate face.  Deja există 20 de înscriși, organizatorii și cîțiva entuziaști care au avut insistența de a se informa. Din nefericire majoritatea sitului este în formă de schiță. Există programul cu concursurile, de asemeni și grila cu taxele de înscriere, dar în rest, informațiile urmează a fi completate. Oricum, situația organizatorilor nu este una de invidiat. Molima este încă o vacă bună de muls, deci joaca cu biluțele nu prea e de actualitate.

În aceeași ordine de idei, nici eu nu prea am fost activ, și în lipsă de subiecte interesante, arunc un ochi pe lista de articole sub formă de schiță. Am chiar o zdravănă colecție de subiecte, peste 150. Vreo două duzini sînt poveștile de pe situl lui Radu ce se așteaptă republicate după ce le periez, alte cîteva duzini cu siguranță sînt subiecte perimate, dar vreo sută tot mai am.

Și căutînd unul bun de publicat azi, dau peste…

20 de ani de Go Românesc oficial.

Un articol dedicat aniversării a două decenii de la înființarea FRGo.

Nu mai rețin de ce nu am publicat articolul. Recitind ce am scris, cred că se nimerise în timpul unuia dintre scandalurile curente, și dacă veneam și eu cu spirit festiv bătînd obrazul celor care se certau în loc să se ocupe cu chestii utile, probabil turnam gaz pe foc, așa că am zis pas. Am vrut să depistez data cînd acest articol ar fi trebuit să fie publicat, dar ciudat, n-am reușit să aflu.  Rămîne să mai sap. Poate la 25 de ani lumea va fi mai potolită și aniversarea va putea avea loc fără scîntei.

Pentru posteritate copiez mai jos schița cu pricina.


Anul acesta pentru jucătorii români de Go, este unul jubiliar. Se împlinesc 20 de ani de la înființarea Federației Române de Go.

Cuvîntul jubileu vine din vremuri îndepărtate, fiind o celebrare religioasă, la 50 de ani. Ulterior cuvîntul se adaptează și pentru alte sărbători, la 25 de ani sau alt număr rotund de ani.

Pe de altă parte a jubila înseamnă și a te bucura sau savura o victorie.  Cred că asta tot de la noțiunea de sărbătorire vine, sărbătoarea fiind motiv de bucurie.

Deci ar fi trebuit să ne aducem aminte și noi, și să sărbătorim  cu un mic turneu de bliț pe KGS, sau dacă nu, măcar cu un articol de reamintire.

Dacă voi reaminti că artizanul, sau poate mai precis unul din principalii artizani ai înființării FRGo a fost Radu Baciu, cel pe care cu nici un an în urmă ne întreceam în a îl aduce aminte, probabil voi fi acuzat ca fluier în biserică. Posibil, dar este de neiertat să trecem in tăcere peste această mare realizare a sa.

Și ce fac eu aici este nu să arăt cu degetul, pentru că nu poți arăta cu degetul în toate direcțiile consecutiv, inclusiv spre tine. Ce fac aici este doar să conștientizez cît de imaturi sîntem încă. Să conștientizez, și asta să ne ajute să evoluăm.

De fapt sîntem imaturi, ca să nu folosesc cuvinte prea dure precum necivilizați, și din multe alte puncte de vedere.  Cu siguranță nu am capacitatea sau greutatea de a educa, fiind probabil printre cei mai puțin educați din grupul nostru. Dar constat o lipsă acută de educație pe la colțuri.

Civilizația în care am crescut este una a Evului Mediu, care pe alte limbi se cheamă Dark Age, Evul Întunecat. În acest ev, ceea ce conduce este forța bîtei și a gloatei. Coborîți din locuri tulburi și zbuciumate în acest sat global, vorba lui Mironov, și a altora înaintea lui, nu mai folosim violența fizică, ci pe cea verbală.

Așa s-a întîmplat și în colțul nostru de mahala cînd cineva a amintit în treacăt că se împlinesc cei 20 de ani. Imediat s-a găsit altcineva să pună de un caft. Nu amintesc aici nume, nu dau detalii, cine a fost martor știe. Și nici nu e important. Important este să conștientizăm atmosfera de Muppets, în care cineva, să zicem Kermit, sau Bicker, care mai dau uneori cu bîta în baltă sau care chiar dacă nu fac nimic greșit, au totuși talentul de a atrage tunetele și furtuna. Adăugați în scenă pe Animal, și pe Statler cu Waldorf, cei doi de la balcon, evident și ciomegele de rigoare și spectacolul e gata.

E amuzant, dar nu știu cît de mult ne ajută. Se spune ca Goul educă, și îmi pierd vremea cu el și pentru că efectiv îmi place, dar mai ales pentru a îl face cunoscut și copiilor, care să aibă în acest fel o șansă în plus în educație față de mine. În momente precum cele amintite mă întreb care e adevărul. Goul chiar nu educă, sau Animal a învățat Go cînd deja era prea bătrîn ca să mai poată fi educat.

La mulți ani FRGo.

 

Categories: Diverse Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive