Brăilago

Brăila, Go, restul se înţelege

RSS 2.0

Lee Sedol – Handol, partida a treia

Iarăși o  partidă la handicap. Între timp am aflat că Handol a jucat la handicap cu alți profesioniști de top, și a putut face față acelor două pietre, deci prima victorie a lui Lee a venit din superioritatea lui față de alți profesioniști, sau șansă, nu doar din covîrșitorul avantaj al celor două pietre pe o tablă goală.

Avantajul este totuși colosal, Handol estimîndu-și șansele la doar 11 procente la începutul partidei.

În această a doua partidă, după numai o duzină de mutări a reușit să își mărească șansele infinitezimal, cu două procente. După alte cîteva mutări cu încă un procent. În timpul unei lupte complicate care a consumat jumătate din timpul lui Lee, în colțul din dreapta jos, procentajul a fluctuat, dar după alte două duzini de mutări a crescut la 30 de procente. un schimb rapid de mutări în dreapta sus, și o invazie în 3X3 la mutarea 83 procentajul trece de 40 în favoarea albului, iar la mutarea 1oo practic avantajul celor două pietre inițiale a fost anulat, șansele fiind egale.

Oricum tabla este deja împărțită, și nu mai este loc pentru a manevra mult. Dar Lee se pare că a aranjat iar pentru scări multiple pentru sa pune robotul în încurcătură. Contrar părerii mele în cîteva mutări Lee a scos o influență măreață în centru sus, plus moyo pe latura dreaptă, care evident invită la o invazie. Dar șansele sale de victorie deja au coborît la o treime. În plus, timpul îi este pe sfîrșite, mai are doar un sfert de oră, iar robotul are trei. Lee complică jocul cu două mutări agresive lăsînd mutări mari în urmă, dar robotul răspunde calm stabilizîndu-și șansele la 80 de procente.

După 123 de mutări Lee are atacuri în două locuri, dar șansele de victorie sînt inversate. adică botul se apropie de 90 de procente. Handol ignoră un kodate, și brusc cele două atacuri se transformă într-o singură luptă în timp ce șansele lui Lee coboară la doar 7 procente. Partida pare terminată, Ce mai poate face în byo-yomi, care e la ultima perioadă?

A mai urmat un mic schimb de teritorii. Lee a dat colțul din stînga jos, pentru care Handol a cedat bucuros grupul de alături. Analiștii deja au numărat că albul este cu 15 puncte în față. În final Lee a atacat pietrele de pe latura de jos care rămăseseră fără ochi, dar după ce au fugit jumătate de tablă, acestea au scăpat și Lee a cedat. Deci e oficial, inteligența artificială poate da două pietre. Încă o piatră sigur permite jucătorilor de top să cîștige, iar programele se pare că s-au plafonat sau sînt aproape. Mitul celor trei pietre pare adevărat. Sau programele vor mai avansa? Vom vedea.

 

Și diagrama partidei, cu

 

Download SGF

 

și fără comentarii

 

Download SGF

 

Șiu comentariul pro

Categories: Partide Tags:

Costel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Arhive